ИЗБОРИ 2021 Точно какво и кога да се случи за ново правителство на България? дата по дата – гответе се за нови избори (+ видео)

Най-вероятният вариант е служебно правителство на президента Радев и отново пред урните 

За Великден (2 май) ще стане ясно дали ще се “възкреси” българско правителство

6 април 2021 г. Днес Централната Избирателна Комисия (ЦИК) успя да оповести резултати от 100% обработени протоколи от ИЗБОРИ 2021, въпреки, че се оказаха с грешки цели 30% от разгледаните протоколи при изчисленията. От окончателните резултати стана ясно, че шест (6) партии и коалиции влизат в новия 45-и парламент. Подреждането им почти сигурно ще доведе до служебен кабинет на Румен Радев и нови парламентарни избори до 3-4 месеца през лятото, за да не съвпаднат с вота за президент през есента. Ще разберем и дали в следващите срещи с урните ще има повече желаещи за гласуване, защото сега избирателната активност в страната е едва 40%, на фона на рекордно високата на българите в чужбина. Но, пък навсякъде

БЪДЕЩЕТО ГЛАСУВА С/У НАСТОЯЩЕТО – СМЕЛОСТТА С/У СТРАХА!

Повече млади хора са гласували на тези парламентарни избори в сравнение с 2017 г. До урните са излезли по-малко възрастни хора, в сравнение с изборите преди 4 години, като работещи и незаети са повече сега, а пенсионерите са с по-малък дял. Това сочи екзитпол на „Галъп Интернешънъл“, направено по поръчка на БНТ и БНР. Младият вот е типичен непредвидим фактор, който обикновено се решава в последните дни и дори часове, a статистиката показва, че повече от половин милион души (около 600,000) са взели решението за кого ще гласуват през последните три (3) дни преди изборите (м/у 1 и 4 април). Това, което видяха собственните ми очи в Ел Ей, абсолютно потвърждават страхотното подмладяване на гласуващите, бих казал дори тотална подмяна на възрастните.

Партиите, които заложиха на млад или високообразован и работещ електорат, също много спечелиха, за който е в пълна сила, ползването на съвременните комуникации, и особенно на социалните мрежи.  Интересно е да се отбележи, че позицията „срещу страха от КОВИД и свръхакцентирането на пандемията” на партията на Слави, и то сред млади хора, които не са и толкова уязвими пред болестта, му донесе доста гласове.   

Бойко Борисов не е особено доволен от резултатите на ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Начело на избирателната “стълбичка” остава старият политически водач ГЕРБ на Бойко Борисов със СДС с 26.18 %, които са абсолютно недостатъчни за пълна победа, въпреки, че печелят в 24 от 31-те многомандатни (местни) избирателни района. Партията на Борисов загуби 1/4 или цели 25% от вота си през 2017, въпреки че печели за 5-ти пореден път, но загуби инициативата. И може би окончателно и позицията си, както това се случи със СДС на времето. Което поставя съвсем ново начало в политическия живот на България за последните 12 години насам, без тяхното лидерство, основна цел през последните години на повечето политически играчи и протестите, и явно, и окончателно на народа. Слага се край на едноличното управление в страната.

Партията на Слави Трифонов ще влияе върху управлението на държавата. В същото време за ключовите хора в нея публично не се знае почти нищо.

Следва чисто новата политическа сила “Има такъв народ” на Слави Трифонов със 17.66%, която още на старта вече се превръща в решаващо звено за съдбата на Родината, и е 1-то, което успя да измести Социалистите, наследници на комунистите, от важна лидерска позиция. Определено това е новият символ на промяната в Родината, силно подкрепен и от българите в чужбина, където дори е начело в подреждането. 

Явно провалилите се социалисти от БСП на Корнелия Нинова са 3-ти

Явно провалилите се социалисти от БСП на Корнелия Нинова са 3-ти с 15.01%, които за 1ви път отстъпиха позицията си на фактор в политическия живот на страната от повече от 30 години, или от началото на демократичните промени в България, и от падането на БКП, които пък бяха начело на Народната Република други 45 години. За 1ви път БСП спечели само в един МИР и, и с общия си резултат изпрати “твърдото” ляво в историята. Освен, че цялото ръководство подаде оставка, а само Нинова запази поста си.

Ахмед Демир Доган е български политик, основател на Движението за права и свободи (ДПС) през 1990 г. и негов председател до 2013 г. След това почетен председател.

Партията с най-голям електорат от турското малцинство ДПС, “родена” от Ахмед Доган, също загуби гласове, които досега бяха постоянно число, и е 4-та политическа сила с 10.49%. Така цитираното влияние на този вот от десетки години, сега минава в обикновенно присъствие в парламента, и само може да помага на новите управляващи за чист расов имидж извън границите, но не и да имат “тежката дума”. 

Демократична България на Христо Иванов, въпреки, че обедини партии, които на предишни избори се явяваха поотделно, не оправда очакванията и сега събра дори под 10%, или 9.45% от гласовете на избирателите.

Партията, която се смяташе в прогнозите за “новата сила на младите българи и сънародниците ни в чужбина” – Демократична България на Христо Иванов, и въпреки, че обедини партии, които на предишни избори се явяваха поотделно, не оправда очакванията и сега събра дори под 10%, или 9.45% от гласовете на избирателите, като спечели само в два (2) многомандатни (местни) избирателни района (МИР) в страната, и то само в границите на град София. Те загубиха от колегите си обединили турското население. както и от партията на Слави при вота в чужбина (близо два пъти по-малко), на който много разчитаха и открито се декларираше, че е техен. Така се сложи край на надеждата за нова чисто политическа партия в дясно, като остави нещата в ръцете на СДС, но “под шапката” на ГЕРБ, и под абсолютния контрол на новото политическо формирование на иконата в българския ентъртеймънт Трифонов, който също до голяма степен показва десни убеждения.   

Мая Манолова успя да се добере до парламента с 4.72%, успешно отнемайки голяма част от левия вот.

Новата партия със странното име “Изправи се! Мутри вън!”, което е трудно за превод тук “зад граница” на бившия Омбудсман на Републиката и бивш член на БСП Мая Манолова успя да се добере до парламента с 4.72%, успешно отнемайки голяма част от левия вот (най-малко 5% са взели от БСП). Така на политическия хоризонт най-после имаме успешно ново ляво формирование.  

Народа изхвърли всички “измислени герои от приказките” за патриоти и бизнес в кошчето за политически боклук. 

Пред вратите на парламента остават патриотите от ВМРО на сегашния военен министър и вицепремиер Красимир Каракачанов, и на коалицията ВОЛЯ – НФСБ, на Марешки и другото бивше вице- Валери Симеонов, който не можа да си спаси “Националения фронт за спасение на България” (НФСБ). Извън класацията са и политическите формирования, подържани от двамата бинзесмени “зад граница”. БНО на Васил Божков (Дубай) и Павел Вълнев (Чикаго, САЩ), последният, основно финансира “Републиканци за България”. Последната е създадена от друг вицепремиер на Борисов – Цветан Цветанов, бивш негов колега от МВР и силов министър.

Въпреки завидните резултати за 1во участие на други патриоти, тези от ПП Възраждане на Костадин Костадинов, той също ще бъде зрител. Костадинов е бивш кадър на ВМРО, което напуска след шест години и създава собствена партия.

Още едни родни патриоти, най-агресивните от пaртия Aтaкa на Волен Сидеров пoлучиха резилният едва пoлoвин прoцeнт (0.49%) и вeчe нямaт прaвo даже и нa Държaвнa cубcидия зa кoятo e нeoбхoдим 1%. Така и тeлeвизиятa им AЛФA ТВ нямa c кaквo дa ce издържa, зa дa функциoнирa и дa плaщa нa журнaлиcти, за което вече излязоха с призив за дарения.

Единственният успял “отцепник” в тези избори, който се е отделил от някое политическо формирование или коалиция от миналото е Мая Манолова.

Разпределение на депутатските места, според прогноза на Маркет линкс:.75 за ГЕРБ, 51 за Слави, 43 за БСП (срив от 80 в сегашния парламент), 30 за ДПС, 27 за Да, България и 14 за Мая Манолова. Окончателни официалните данни на 8 април (четвъртък). 

Дата по дата, точно какво и кога да се случи за ново правителство на България?

Най-вероятният вариант са нови избори!

Само след два (2) дни на 8 април (четвъртък), официално ще се разбере разпределението на мандатите по партии в парламента, който вече е със съвсем нова структура. Т.е. кои избрани депутати са решили да останат депутати, и за кой район ще отговарят. 

След това всеки един избран кандидат-депутат има три (3) дни да реши от кой район иска да бъде народен представител. Най-вероятно това ще стане след 4 дни в понеделник 12 април.

Окончателно официално по закон в 7-дневен срок вече ще се знае кои са депутатите в новия парламент, т.е. на 18-19 април (неделя-понеделник). 

В срок до един месец от избирането на Народното събрание (НС), датата на изборите, т.е. до 4 май, президентът Румен Радев трябва да го свика на първо заседание. Кога точно – преценява той, но се очаква да бъде по-скоро. Ако не го направи, една пета (1/5) от депутатите или само 48 могат! Това постановява член 75-и от Конституцията на Република България. На това откриващо заседание, председателствано от най-възрастния депутат, народните представители избират председател на Парламента, заместници и формират парламентарни групи.  Правителството подава оставка, след което президентът започва консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство и започва процедура. След края на тези консултации президентът възлага проучвателен мандат от максимум седем (7) дни на лице, посочено от най-голямата по численост парламентарна група от Парламента. Ако до седем (7) дни кандидатът представи структура и състав на кабинета и Парламентът го одобри с две (2) гласувания с обикновено мнозинство, има избрано правителство.

Пак да преговорим най-важното в най-близко време, стъпка по стъпка, и вече с имена – президентът трябва да връчи мандат за съставяне на правителството на политическото формирование, получило най-много гласове, т.е. на коалицията ГЕРБ – СДС. Това Румен Радев може да направи всеки един момент от днес, като се очаква реакцията му да бъде светкавична, но вероятно ще му бъде нужна една седмица. ГЕРБ-СДС имат само една седмица, за да предложат ново правителство. Т.е. в най-добрия случай, от утрешна дата (7 април), ако има подписан президентски указ, то до 13 април може да има нареждане за ново правителство. Каквото и да се случва “главата на нацията” не може да отлага указа повече от месец, но най-вероятно ще изчака до 18-19 април, за да види завършеният списък на депутатите по райони.

Разумно е да се предположи, че за Възкресение Христово (Великден, 2 май) ще стане ясно дали ще се “възкреси” и българско правителство. 

Ако до една седмица формированието на Бойко Борисов не приеме, то мандатът отива при 2-та партия, тази на Слави Трифонов (според вота на избирателите) и пак отначало. Конституцията дава гаранции и срещу забавяне на процедурата от страна на самите партии, ако откажат или забавят приемането на мандата. Така, че “игри” са невъзможни! 

Ако обаче и Слави откаже в максималния срок от една седмица, и се стигне до връчване на 3-ти мандат – президентът може да го връчи по избор на всяка една от партиите, представени в парламента, а не задължително на 3-тата, която се води “негова” – БСП. Тази “спирачка” на Слави, веднага да си върнe мaндaтa, е почти 100% сигурна, защото пaртиятa му вeчe e пoeлa курc към прeдcрoчни избoри, кoитo ce нaдявa дa cпeчeли. 

Ако и този мандат бъде върнат без да се състави правителство – президентът поема ангажимента да състави служебен кабинет, който да подготви страната за нови парламентарни избори. По-горе видяхте сроковете. Президента може да ускори, може и леко да забави процедурата, но разбира се, само в рамките на конституционните срокове и малко разумно време.

Накратко казано, ако избраният парламент в този състав не може да излъчи парламентарно правителство, то президентът с указ разпуска НС, и насрочва в 2-месечен срок нова дата за предсрочни избори и назначава служебно правителство. Т.е. най-късно след три-четири (3-4) седмици ще дойде датата за нови избори, която да бъде след още два (2) месеца, и така се получава, че най-късно през месец юли 2021 г. народа пак ще застане пред урните.

Най-големите противници на служебен кабинет на президента са ГЕРБ и БСП. Бoйкo Бoриcoв се усети oщe в избoрнaтa нoщ и нaпрaви oпит дa избeгнe създаването му, кaтo нарече себе си “опитен петел за съмване” и прeдлoжи дa ce cъcтaви eкcпeртeн кaбинeт, като намеси дори пандемията от КОВИД.

“Аз ви предлагам мир – да сложим експертите и да поемем отговорност до декември да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре. И без петел ще съмне – и без Борисов, и без ГЕРБ, имате ли по-опитен от мен? Имате ли някой, който да се е справил с 3 кризи? Само преди 10-15 години, ние пометохме всички, нямахме алтернатива както до ден днешен. За младите партии – разбирам огромното им самочувствие и настроение и смятат, че това е ново,” заяви лидерът на ГЕРБ в 1-ви коментар след изборите в профила си във Фейсбук.

Само че Бойко Борисов не получи никaквa пoдкрeпa oт нито една от другитe пeт пaртии в нoвoтo Нaрoднo cъбрaниe.

Първи Cлaви Трифoнoв дeклaрирa, чe e изключeнo дa влизaт в някaкви дoгoвoрки c БCП, ГEРБ и ДПC, последван от другитe прoтecтни фoрмaции на Христо Иванов и Мая Манолова.

“БCП нямa дa пoдкрeпят никaквo прaвитeлcтвo, прeдлoжeнo oт ГEРБ – c или бeз Бoриcoв, c eкcпeрти или c пoлитици,” очаквано зaяви пък Кoрнeлия Нинoвa.

Eдинcтвeнo и “традиционно”, само “слънчогледите” от ДПC ce въздържaхa oт кoмeнтaр нa идeятa зa eкcпeртeн кaбинeт, нo този път “към кое слънце ще се обърнат” няма значение и eвeнтуaлнa тяхнa пoдкрeпa е абсолютно нeдocтaтъчнa. Една от целите на противниците на Борисов, които са “за” нови избори е, “купеният” вот на ГЕРБ да бъде смазан и “калинките” им в администрацията да бъдат неутрализирани, и след това по-лесно да могат да бъдат сменени! Освен, че при нови избори вече няма да има и пандемия. Не е за подминаване и това, как ще действа политическата партия ГЕРБ, когато вече не е “облечена” във власт! Дано се потърси конкретна сметка за всички бизнеси, свързани с държавни поръчки и финансиране от ЕС, за произхода и разположението на парите на Пеевски и Сие, за Догановите сделки. 

Но, и най-важното – спешна промяна на Избирателния Закон (Кодекс), което най-накрая да ни даде самостоятелен Избирателен Район (ИР) “Чужбина”, и да имаме депутати, които конкретно да представят нашите интереси, а не гласовете ни да отиват само за партии. И най-често “зад граница” са избрали едни, а в Родината други, както стана и т.г. Ако не го направят новите лица на политическия небосклон в Родината, значи и те са в “схема” – любимата дума на българските управници за последните 30 години!

Да не забравят, че ние напуснахме държавата България, а не Родината, която винаги ни е на сърцето! Разликата е голяма, и точно това търсим българите в чужбина – най-накрая държавата отново да стане наша Родина!

И ние “зад граница” да не забравяме, че само така, с масово гласуване, можем да покажем, че имаме значение за избора им във власта, и да се позаинтересуват за нас, като друго не е важно за тях. На всички политици вече стана ясно, че ще трябва да се съобразяват с вота в чужбина. Въпреки проблемите, които власта и дипломатите й създадоха по света, сори, но не се получи!    

Българите в чужбина поднесоха изненада с рекордния брой на гласувалите. Чакане с часове и километрични опашки пред избирателните секции, като в Лос Анджелис за 1ви път от 16 години желаещите да дадат своят вот бяха и навън от сградата. 

В Лондон, Великобритания, времето в изборния ден не стигна за всички, и затварянето на секциите предизвика недоволство сред българската диаспора там. 

Изненада дойде и с резултатите. Най-много подкрепа дадоха на “Има такъв народ” на Слави Трифонов (30,75%), а почти два (2) пъти по-малко отредиха на “Демократична България” (17,56%). Следват ДПС с 13,17%, а за коалицията ГЕРБ – СДС гласуваха едва 8,66% от българите зад граница. Прецедент е, че новата партия “Възраждане” се нареди на 5-о място (7,42%), а БСП тотално увисна след тях (6,52%).

Друго, което вече стана ясно е, че задграничните гласове и “туристическият” вот на малцинството ни в Турция, нямат значение, и са по-малко в % от вота на българите по света. 

ПРИПОМНЯМЕ ГЛАСУВАНЕТО В ПОСЛЕДНАТА ТОЧКА НА ПЛАНЕТАТА В ЛОС АНДЖЕЛИС, КАЛИФОРНИЯ

ИЗБОРИ 2021 РЕЗУЛТАТИ Българското правителство на Ел Ей е ДБ + Слави – Лас Вегас шампион по гласуване на Западния бряг в САЩ (+ видео)

ммм