Да настръхнеш … с Петко войвода – Ч.Р.Д. на големия Васил Михайлов (+ видео)

„Аз държа преди всичко на характера на жената … Дали ще ме погледне с две хубави очи … ако няма излъчване на нечистоплътност, на невзискателност към външността си, за мен това не е жена. Възрожденка, дето хем е свенлива, а такъв огън гори в очите и толкова съблазни крие!”

Васил Александров Михайлов е роден на 6 април 1938 г.

Какъв ти Петко Войвода, каква ти звезда Васил Михайлов от Театъра! Младите явно не го познават. Пък и някои от тях въобще не ходят на театър!
Но, въпреки всичко хиляди българи, и стари и млади, още помнят мъжествения национален герой капитан Петко войвода от едноименния тв сериал. Капитанът разплака десетки турси изедници и душмани, макар че след Освобождението нашенските управници и на него му разплакаха майката.
Този образ стана връх и емблема в кариерата на актьора!

Аз пък помня един друг образ на Васо Михайлов, този с любимата му нотка на ирония в „Завещанието на целомъдрения женкар“, режисиран от приятеля му, друг голям, Ивайло Христов, който имахме късмет да гледаме в “Секс, наркотици и рокендрол” “на живо” в Калифорния:

“3 в 1 плюс в Ел Ей” – “Секс, Наркотици и Рокендрол” – Ивайло Христов, Дони и Коцето-Калкин + “Оскарът” Димитър Маринов в Лос Анджелис, Калифорния (видео интервюта и сцени от пиесата)

А това с Васил Михайлов от декември 2018, вижте по-долу.

“Казал съм го и пак ще го кажа: в живота мъжът има две жени – съпругата и … всички останали!”, усмихва се под мустак актьорът.

„Аз държа преди всичко на характера на жената – на тази, с която живея, и другата – с която съм на сцената, даже и с оная, която ще заприказвам на улицата! Дали ще ме погледне с две хубави очи в трамвая?
Може да изглежда невероятно, но ако няма излъчване на нечистоплътност, на невзискателност към външността си, за мен това не е жена. Възрожденка, дето хем е свенлива, а такъв огън гори в очите и толкова съблазни крие!”

Как издадоха “Петко льо” с Васил Михайлов в нов аранжимент с продуцент австриеца Курт Хаунстайн и как я изпя той

Васил Александров Михайлов е роден на 6 април 1938 г. в Стара Загора, но произхожда от бежанско семейство от Мараш, Западна Тракия.
През 1964 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Желчо Мандаджиев.
Работил е като шлосер-матричар в завод „Светлина“, Стара Загора (1964 – 1967), в Хасковския драматичен театър, където е бил директор (1965 – 1966), във Военния театър (1967-) и в Театър 199.
Михайлов е депутат във ВНС (1990), член на СБФД (1973), както и заместник-председател на САБ (1982 – 1989).
Най-голяма популярност му носи изпълнението на ролята на Петко Войвода в телевизионния сериал „Капитан Петко войвода“.
На 8 февруари 2018 г. САБ обявява, че „Икар“ за цялостен принос ще бъде присъден на Михайлов. На следващия ден обаче Михайлов съобщава в интервю своя отказ на наградата в знак на протест срещу състоянието на българския театър и липсата на достатъчно държавна грижа към този вид изкуство. Също споменава, че самият той не е член на САБ от 30 години, след което заявява, „в моя театър, в който съм вече 50 години – Театър „Българска армия“ – няма такава организация!”
В.Михайлов чете Вазов:

Васил Михайлов има над 100 роли в тетъра и киното, и над 25 награди в кариерата си.
“Възпитател на нацията” – така премиерът Борисов нарече Васил Михайлов през ноември 2018 г. при връчването на държавната награда “Свети Паисий Хилендарски”, която се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с историята и традициите ни от 2000 г. насам.
Интервю с Васил Михайлов от декември 2018:

КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА – ВСИЧКИ СЕРИАЛИ:

ab