ИЗБОРИ 2021 ИК на Западния бряг в САЩ недоволни от ЦИК за късните заповеди (видео)

ИЗБОРИ 2021 в Лос Анджелис Калифорния с много по-голяма активност от всички предишни години

3 април 2021 г. Общо в Щатите неофициално броят на сънародниците ни вече наближава половин милион, като най-много, и то концентрирани са в „столицата на България в САЩ“, както обичам да наричам Чикаго- над 150,00.

Консулският окръг на ген. консулство в Ел Ей отговаря за общо 11 щата – Калифорния, Невада, Орегон, Вашингтон (щат), Монтана, Айдахо, Юта, Аризона, Ню Мексико, Аляска и Хаваи.

Това всъщност е Западният бряг на Съединените щати плюс някои вътрешни и двата извънконтинентални.

Българите на Западния бряг са между 75 и 100 хиляди, като най-голямата концентрация е в Калифорния – Лос Анджелис, Сан Франциско и Сан Диего, следвани от щата Вашингтон, най-вече Сиатъл.

Броят и разположението на Избирателните секции, съответства и на разположението на българските избиратели „зад океана“ – повече от половината или пет са в Калифорния, 3 в Южна й част – Ел Ей, Сан Диего и Ориндж каунти, познат ни от филма като Квартала на богатите, на север в Сан Хосе, в близост до Сан Франциско на юг, и в столицата на щата Сакраменто. Остналите 4 са във друга столица, тази на „греха“ – Лас Вегас в Невада, във Финикс, Аризона, Сиатъл в щата Вашингтон и Солт Лейк Сити в Юта.  

В досегашните избори активността винаги е била слаба, типично за целите Съединени щати, като гласуването във всяка секция се е движело между 100 и 250 дали вот. Тази година очакваме общо за 9те секции между 1500 и 3000 гласа. Как се гласува по-долу.

Генералният консул *** Бойко Христов сериозно се е покрил, като само при ден се оправда със Зум-среща с посланика за три (3) часа. /по-долу повече за него и връзките му с политиката в България и тук/

Ето и мнения на някои от председателите на ИС в консулския район на ген. Консулство в Лос Анджелис. Избрали сме по-отдалечените места.

Разбира се, започваме от столицата на щата Калифорния – Сакраменто, където комисията за изборите (ИК) води Габриела Илиева. „Въпреки старанието ни да организираме секция в Конкорд (до Сан Франциско), те не получиха правото да съществуват, беше отменена от ЦИК. Мисля, че ще се насочат към нас в Сакраменто.“ Ето видео:

Отиваме в Сиатъл, който е най-крайната северо-западна точка на САЩ, в близост до Канада. Председател на ИК там е Бойка Кръстева. „Хубаво би било одобряването и назначаването на комисиите да бъде по-рано, а не една седмица преди изборите. Както и заповедите да имат, освен печат, но и подпис. Имаме три пъти повече регистрирани за гласуване от преди. Благодаря на българските бизнеси, че отново оказаха съдействие за помещение за гласуване“. Ето видео:

Огнян Пенев ще води ИК във Финикс, Аризона. „Нямаме проблеми с организацията, за по-малко от 10 дни събрахме бройката за регистрация на секцията. За да има по-добро организиране и повече регистрирани за избори, трябва по-отрано да започва подготовката. ЦИК тази година доста забавиха доста от решенията, и последните седмици решиха важни неща, които оказват влияние.“ Ето видео:

КАК ДА ГЛСУВАМЕ В САЩ?

Кандидатите за народни представители са 6,895, като голямата част са издигнати от политически сили, но има и независими. Право на глас имат 6,732,316 български граждани по целия свят. Българите в Родината ще дадат своят вот в близо 12,000 избирателни секции (ИС), като в около 9,400 ще гласуват и с хартиена бюлетина, и на машина.    

Българските граждани в чужбина ще гласуват в 465 ИС в 69 страни. Първи гласуваха в Нова Зеландия в събота 3 април, когато ИС отвориха в 23:00 ч.б.вр. на тази дата, а последни тук на Западния бряг в САЩ, като финалът изборния ден ще бъде даден в 6:00 сутринта б.вр. в понеделник 5 април. Което означава, че сънародниците ни по Планетата ще могат да пускат бюлетина повече от едно денонощие, или в продължение на 31 часа, което е продължителността на парламентарни ИЗБОРИ 2021.

Гласуването започва в 7:00ч. сутринта и приключва в 8:00ч. вечерта местно време
С цел спазване на местните противоепидемичните изисквания, всички задължително трябва да носят маски пред и в изборното помещение, както и да спазва установената дистанция.
Избирателите могат да упражнят правото си на глас като удостоверят самоличността си с валидни или изтекли след 13 Март 2020- българска лична карта, паспорт или военна книжка. За тези чийто документи са изтекли преди 13 Март 2020 за да бъдат допуснати за гласуване трябва да представят изтеклия документ и удостоверение за подадено заявление за нов паспорт или лична карта. Не се допуска гласуване със свидетелство за управление на МПС или временен паспорт.
ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ
Тези,които са пропуснали да се регистрират и имат право да гласуват могат да гласуват като попълнят декларация по образец. Декларациите могат да се попълнят на място в изборния ден, ако не са я попълнили предварително, като са изтеглили декларацията образец от страницата на Централната Избирателна Комисия. НЕ подписвайте декларацията предварително. Подписът Ви трябва да се положи пред член на секционната избирателна комисия. В полето До Секционна Избирателна комисия за място ,държава се попълва името на избирателната секция, в която гласувате (на български , не на латиница)
Гласуването става с бюлетина предоставена от СИК, която получавате, сгъва се пред вас и се подпечатва ,маркирате в изборната кабинка квадратчето на избраната от вас партия със син химикал(пишещ синьо) със знак “Х” или “V”. Преди излизане от кабинката трябва да сгънете отново бюлетината, и преди да пуснете бюлетината в урната на нея трябва да бъде поставен втори печат и след това да се подпишете в изборния списък, след което си получавате обратно личния документ. Това е важно за да бъде гласа ви валиден.
Който желае може да си носи и ползва собствен синя химикалка (пишеща синьо) или като получи химикалка за попълване на декларацията, трябва да го държи и ползва до момента на излизане, където ще има кутия за използвани химикали.
 
КЪДЕ ОТИВАТ ГЛАСОВЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА?
Никой не знае, освен управляващите и ЦИК. Просто, Избирателен Район “Чужбина” няма, и вота се разпределя, чрез жребий по секциите в България.
 
КОЙ Е ГЕНЕРАЛНИЯТ КОНСУЛ Н Р БЪЛГАРИЯ В ЕЛ ЕЙ?

Бойко Христов е генерален консул в Лос Анджелис, длъжност която е политическо назначение, с решение на МС за назначаване от 23 септември 2020. Преди това Христов изпълнява длъжността директор на Ситуационния център в МВнР и отговаря за приемането на сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации, свързани с български граждани  в чужбина. Той е съпруг на Cилвия Тoшкoвa Хриcтoвa, която нe е caмo cъпругa нa диплoмaт, нo и трeти мaндaт oбщинcки cъвeтник oт ГEРБ (2011 – 2015; 2015 – 2019; 2019 – 2023), и прeдceдaтeл нa Пocтoяннaтa кoмиcия пo уcтрoйcтвo нa тeритoриятa, aрхитeктурa, и жилищнa пoлитикa нa Cтoличния oбщинcки cъвeт.

*** Бойко Христов е генерален консул в Лос Анджелис, длъжност която знаем е политическо назначение, във всяка една такава дипломатическа служба по света, а останалите служители на офисите, вкл. консула, са изпълнителните лица. Решението на Министерския съвет (МС) за назначаването на Христов е от 23 септември 2020. Преди това Христов изпълнява длъжността директор на Ситуационния център в МВнР и отговаря за приемането на сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации, свързани с български граждани  в чужбина. Българска медия преди време публикува неговата биография, като отбеляза, че е съпруг на общински съветник на ГЕРБ, а след това публикацията изчезна и на нейно място в момента има рекламен банер на коалицията СДС и ГЕРБ.

“Г-жa Cилвия Тoшкoвa Хриcтoвa e нe caмo cъпругa нa диплoмaт, нo и трeти мaндaт oбщинcки cъвeтник oт ГEРБ (2011 – 2015; 2015 – 2019; 2019 – 2023), и прeдceдaтeл нa Пocтoяннaтa кoмиcия пo уcтрoйcтвo нa тeритoриятa, aрхитeктурa, и жилищнa пoлитикa нa Cтoличния oбщинcки cъвeт. В мoмeнтa (4 януари) тя e eднoврeмeннo нa cлужбa и в България, и в САЩ. Това написа още в началото на годината на 4 януари, Атанас Чобанов от БИВОЛ на личния си профил във Фейсбук.

„След възсъединяването си с благоверната съпруга, екселенц Христов ще получава по още 600 евро на месец към заплатата си от бюджета на МВнР. … и ще обитава повече от 180 дни в годината. В момента тя е едновременно на служба роду и тук и там.

Христова е известна с това, че години наред е получавала по над 4000 лева месечно за по-малко от час работа на месец в Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ).  Сега е възнаградена за вярната си служба с още една синекура. Преди да замине за САЩ Христова не е подавала присъствено оставка като общинар в СОС. Вероятно възнамерява да я подаде по Скайп,“ написа на 4 януари, Атанас Чобанов.

Родената във Велико Търново Силвия Христова взима решения по много казуси за промяна в общия устройствен план на столицата София, вкл. през 2017 г. за терен в кв. “Стрелбище” в София, където спира изграждането на небостъргач там.

На сайта на Столичната община името на Силвия Христова все още стои и днес 3 април 2021 г., като на нейната страница са посочени нейните три (3) позиции: Комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика (Председател), Комисия съгласно закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (Зам-председател) и Комисия по местно самоуправление и нормативна уредба (Член). Показва и приемното й време в общината и офиса на политическа партия ГЕРБ: Всяка втора и четвърта сряда в Столична община от 15:00 ч. (след записване на тел. 02/9377 321);

Клуб на ПП ГЕРБ – ж.к. “Суха река”, бл. 18 (след записване на тел. 0885 363 009)

На последните местни избори през 2019 г. Силвия Христова бе кандидат за общински съветник в София от район „Подуяне“ в листата на коалиция ГЕРБ /СДС/. Натрупаният опит във вече трети мандат, поставя Христова да участва в много инициативи и проекти в Столицата, и не е ясно дали все още е на позицията да взема решения.

 

ДЕСАНТЪТ В КОЛОРАДО

НАЙ-ФРАПИРАЩИЯТ СЛУЧАЙ В САЩ С ПРОМЯНА НА ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ

Андрей Ненов, Колорадо

Във връзка с изборите, които предстоят, искам да помоля, да не ми звъните, да не ме питате, кога, как защо и кой! Тази година отказах да участвам  активно, но помогнах Консулството да събере хора за комисията, и намери помещение.  3 седмици търсихме кандидати, и ….. 3-4 дена след крайния срок непознати хора, очевидно непознаващи правилата ме търсят да съм ги вкарвал спешно в комисията….??!!

Минаха 10-на  дни  .. и се оказа, че от списъка, който с Консула изпратихме – няма никой. Вместо това лицата са подменени с други.. Как и защо – не знам.  Не знам дали са правили избори, нямам идея какъв опит имат, дали се познават, и какво ще правят..  Докато избори и Консулски дни се правеха почти на доброволни начала – беше удоволствие да помагам. Сега тарифата за член на комисия е вдигната няколко пъти…. и явно стана привлекателно… 

Аз съм дотук..  Новите специалисти ще Ви оправят! Питайте 

 тях. И Вервайте им!

СПУСНАТИТЕ ,🪂🪂🪂🪂

съгласно решение на ЦИК №2325 от 27.03.2021:

Крум Христов Коларов 🪂

Мариаяна Николова Михайлова🪂

Радослав Петров Горанов

Тошко Хубенов Тодоров🪂

Илиян Валериев Евгениев🪂