ОСКАРИ Защо Мария Бакалова ще спечели в Лос Анджелис, Калифорния? (+видео)

На нашата актриса се падна честа и 1ва да бъде обявена от Академията, като изписаха цялото голямо заглавие на филма Борат-2

Кои са другите българи т.г. и в миналото за статуетки в Холивуд?

ВСИЧКИ НОМИНАЦИИ В ОРИГИНАЛ + ВИДЕО НА TОП-СЦЕНАТА НА БАКАЛОВА

Мария Бакалова стана 1-та българка, номинирана за Оскар, Академията обяви българската актриса 1ва в номинациите, като изписаха цялото голямо заглавие на филма Борат-2

14 март 2021 г. Мария Бакалова стана 1-та българка, номинирана за Оскар, като Академията за Филмово изкуство обяви българската актриса и 1ва в номинациите, в категорията за “актриса в поддържаща роля”, като дори в анонса изписаха цялото голямо заглавие на филма Борат-2.

“Поздравления, България! Ти ни даде изключително талантливата и смела Мария Бакалова, която е работещото сърце на филма. Много сме развълнувани от номинацията й за Оскар, която пише история” Това написа автора на филма Саша Барон Коен в Туитър. 

Тоеа е 2-ра директна българска номинация за Оскар в историята, и една от няколкото, получени в екипи на продукции.

Първа директна номинация за Оскар в Лос Анджелис, Калифорния, бе избора на филма “Светът е голям и спасението дебне отвсякъде” на СТЕФАН КОМАНДАРЕВ (кликнете за ексклузивно интервю), между деветте заглавия, които продължиха във 2-я етап на съревнованието по избора в категорията “Чуждоезичен филм” през 2010 г.

Историята ни подсказва, че има защо най-накрая да има директен български Оскар! След поредицата в годините от още няколко български представители, не само в номинациите, но и в продукции, спечелили статуетки. Ето някои от тях!

“Най-пресен” между тях е ДИМИТЪР МАРИНОВ за супер успешния “ЗЕЛЕНА КНИГА”, 2019, кликнете в/у името за ексклузивни интервюта. 

Валентин Василев – Чоко

Валентин Василев (Чоко) с присъствие на името му във финалните надписи, като автор на специалните ефекти и архитектурните възстановки на някои от най-касовите Холивудски филми и носители на престижните награди, като “буквара” “Титаник”, “Петият елемент” на Люк Бесон, и “Двестагодишният човек” с гл. роля на Робин Уилямс. Чоко, един изключителен склуптор, прекрасен човек и уникален приятел, който дълги години живя в Ел Ей. Ексклузивно интервю с него има само в Булгарика.

ТУК Е МЯСТОТО ДА НАПОМНИМ НА Мария Бакалова, че успехите й идват много бързо и накуп, но да не забравя от къде е тръгнала и кога! На един Валентин Василев са нужни цели шест (6) години живот и работа в Холивуд, за да стигне до 1я си филм, където е написано името му – „Пристигащия” с Чарли Шийн.

И тази година имаме българи в екип на продукция, номинирана за Оскар. Това са двама “цивилни” в индустрията семейство лекари от Ню Йорк, които са инвестирали и в изкуство. Психиатърът проф. д-р Илиян Иванов, завършил медицина във Варна, и съпругата му д-р Дана Проданова, чиито имена са изписани, като ко-продуценти на късометражния филм FEELING THROUGH (2019, Drama/Short, 19 mins), който вече има 14 награди от различни филмови фестивали.

НА ТОЗИ ЛИНК: ИСТОРИЯТА НА ОСКАРИТЕ ПО ВАШ ИЗБОР

Актрисата Приянка Чопра и музикантът Ник Джонас представиха претендентите за най-престижните награди в киното – Оскар, в церемония, излъчена от Лондон “на живо” в интернет.

След многото забавяния на тази пандемична година номинациите за Оскар най-накрая са налице, като лентата „Mank” спечели най-много, 10 номинации, вкл. за най-добър режисьор (Дейвид Финчър), най-добър актьор (Гари Олдман) и най-добра поддържаща актриса (Аманда Сейфрид), в допълнение към най-престижната награда за “най-добър филм”.

Следват с по 6 номинации „Бащата“, „Юда и черният месия“, „Минари“, „Номадланд“, „Звукът на метала“ и „Процесът на Чикаго 7“.

BULGARICA: 50/50 Мария Бакалова – Глен Клоуз

Шансовете на Бакалова за Оскар са огромни,

на фона на традиционно силно политизираната Филмова академия, и ако се погледне пряката й конкуренция, в която липсва “черна” актриса, въпреки присъствието на легендата Глен Клоуз за “Елегия Хилбили” (Hillbilly Elegy) и азиатката Юн Ю-джун  за “Минари”. Освен при Мария Бакалова, другата голяма вероятност е статуетката да отиде при 74-годишната Глен Клоуз, която за дългогодишната си кариера има едва осем (8) номинации за Оскар и нито една статуетка! 

Аманда Зайфрид ще “пропусне”, защото филмът й “Манк” има къде и как да вземе награди, след водещото си място с 10 номинации. Остава Оливия Колман за “Бащата” (The Father), която обаче не показва особено присъствие в медиите и в писанията на кино-критиците.

“Достойнството винаги възтържествува” (Dignity always prevails).” Думи на Дон Шърли, героят на Димитър Маринов, изречени именно от него и носещи смисълът на целия филм “ЗЕЛЕНА КНИГА”, и на всичко, което правят нашите артисти по света и у нас!

При членовете на Академията случайни решения няма, особено когато става въпрос за цвят в политиката и кожата, и най-вече през последните години, и кулминацията в обществото през изминалата 2020, борбата срещу Тръмп и победата на Демократите. Голямо предимство за Борат-2, който е номиниран и за “адаптиран сценарий”.

В наше време също и женското присъствие вече е особено важно и задължително. Оскарите не са изключение, и ето т.г. за 1ви път две жени са номинирани за най-добър режисьор за първи път с Кло Жао за “Номадленд” и Емералд Феннел за „Обещаваща млада жена“. Те ще се състезават срещу представителите на силния пол, Томас Винтерберг („Още един кръг“), Дейвид Финчър („Манк“) и Лий Исак Чунг („Минари“). Вайола Дейвис пък стана единствената чернокожа актриса с четири (4) номинации за наградите Оскар.

Мария Бакалова между образите, които я направиха да грее – Саша Коен и Руди Джулиани.

До момента 24-годишната българска актриса има 27 награди и 36 номинации за ролята си във филма на Саша Барън Коен – “Борат 2”, като общо продукцията има 32 победи и 55 номинации, освен двете за Оскарите.

Завинаги ще остане образът на Бакалова като Тутар Сагдиев, дъщеря на измисления казахстански репортер Борат Сагдиев, и най-вече епизодът, в който тя предлага да вземе интервю в интимна обстановка от републиканския политически деец Руди Джулиани.

Младата бургазлийка, която завърши НАТФИЗ едва преди две години и снима едва от три години, а световният й профил на актриса е съвсем девствен, извади огромен късмет с попадането си в Холивуд, благодарение на един българин, и че на кастинга трябва актриса с източен акцент, а тя говори български, който за американците си е почти руски. Явно тази ниша работи за нашите артисти. Да си припомним и ролята на Димитър Маринов, качил се на сцената на Оскарите по време на 91-вата церемония, след като филмът „Зелената книга“, в който участва във второстепенна роля (също, като Мария Бакалова), печели наградата за най-добър филм. Самият Маринов тогава сподели с нас, че точно този акцент е бил #1 на кастинга, освен това да кандидатът да е музикант.

Мария Бакалова с най-трудната награда в Холивуд – на критиците в ЛосАнджелис, Калифорния

ПРИПОМНЯНЕ ТРЕЙЛЪРА:

Наградите Оскар на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 93-ти път на 25 април 2021 г., близо два месеца след обичайната дата – отсрочка, наложена заради коронавирусната пандемия. 

ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНИРАНИТЕ ЗА ОСКАР

Best Picture – „Най-добър филм“

“The Father” (David Parfitt, Jean-Louis Livi and Philippe Carcassonne, producers)

“Judas and the Black Messiah” (Shaka King, Charles D. King and Ryan Coogler, producers)

“Mank” (Ceán Chaffin, Eric Roth and Douglas Urbanski, producers)

“Minari” (Christina Oh, producer)

“Nomadland” (Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey and Chloé Zhao, producers)

“Promising Young Woman” (Ben Browning, Ashley Fox, Emerald Fennell and Josey McNamara, producers)

“Sound of Metal” (Bert Hamelinck and Sacha Ben Harroche, producers)

“The Trial of the Chicago 7” (Marc Platt and Stuart Besser, producers)

Best Director

Thomas Vinterberg (“Another Round”)

David Fincher (“Mank”)

Lee Isaac Chung (“Minari”)

Chloé Zhao (“Nomadland”)

Emerald Fennell (“Promising Young Woman”)

Best Actor in a Leading Role

Riz Ahmed (“Sound of Metal”)

Chadwick Boseman (“Ma Rainey’s Black Bottom”)

Anthony Hopkins (“The Father”)

Gary Oldman (“Mank”)

Steven Yeun (“Minari”)

Best Actress in a Leading Role

Viola Davis (“Ma Rainey’s Black Bottom”)

Andra Day (“The United States v. Billie Holiday”)

Vanessa Kirby (“Pieces of a Woman”)

Frances McDormand (“Nomadland”)

Carey Mulligan (“Promising Young Woman”)

Best Actor in a Supporting Role

Sacha Baron Cohen (“The Trial of the Chicago 7”)

Daniel Kaluuya (“Judas and the Black Messiah”)

Leslie Odom Jr. (“One Night in Miami”)

Paul Raci (“Sound of Metal”)

Lakeith Stanfield (“Judas and the Black Messiah”)

Best Actress in a Supporting Role

 

Maria Bakalova (‘Borat Subsequent Moviefilm”)

Glenn Close (“Hillbilly Elegy”)

Olivia Colman (“The Father”)

Amanda Seyfried (“Mank”)

Yuh-jung Youn (“Minari”)

Best Adapted Screenplay

“Borat Subsequent Moviefilm.” Screenplay by Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Dan Swimer, Peter Baynham, Erica Rivinoja, Dan Mazer, Jena Friedman, Lee Kern; Story by Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Dan Swimer, Nina Pedrad

“The Father,” Christopher Hampton and Florian Zeller

Nomadland,” Chloé Zhao

“One Night in Miami,” Kemp Powers

“The White Tiger,” Ramin Bahrani

Best Original Song

“Fight for You,” (“Judas and the Black Messiah”). Music by H.E.R. and Dernst Emile II; Lyric by H.E.R. and Tiara Thomas

“Hear My Voice,” (“The Trial of the Chicago 7”). Music by Daniel Pemberton; Lyric by Daniel Pemberton and Celeste Waite

Húsavík,” (“Eurovision Song Contest”). Music and Lyric by Savan Kotecha, Fat Max Gsus and Rickard Göransson

“Io Si (Seen),” (“The Life Ahead”). Music by Diane Warren; Lyric by Diane Warren and Laura Pausini

“Speak Now,” (“One Night in Miami”). Music and Lyric by Leslie Odom, Jr. and Sam Ashworth

Best Original Score

“Da 5 Bloods,” Terence Blanchard 

“Mank,” Trent Reznor, Atticus Ross 

“Minari,” Emile Mosseri 

“News of the World,” James Newton Howard 

“Soul,” Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste 

Best Sound

“Greyhound,” Warren Shaw, Michael Minkler, Beau Borders and David Wyman

“Mank,” Ren Klyce, Jeremy Molod, David Parker, Nathan Nance and Drew Kunin

“News of the World,” Oliver Tarney, Mike Prestwood Smith, William Miller and John Pritchett

“Soul,” Ren Klyce, Coya Elliott and David Parker

“Sound of Metal,” Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolenc, Carlos Cortés and Phillip Bladh

Best Costume Design

“Emma,” Alexandra Byrne 

“Mank,” Trish Summerville 

“Ma Rainey’s Black Bottom,” Ann Roth 

“Mulan,” Bina Daigeler 

“Pinocchio,” Massimo Cantini Parrini

Best Animated Short Film

“Burrow” (Disney Plus/Pixar)

“Genius Loci” (Kazak Productions) 

“If Anything Happens I Love You” (Netflix) 

“Opera” (Beasts and Natives Alike) 

“Yes-People” (CAOZ hf. Hólamói) 

Best Live-Action Short Film

“Feeling Through” /w/ Bulgarian Co-producers/

“The Letter Room” 

“The Present” 

“Two Distant Strangers” 

“White Eye” 

Best Cinematography

“Judas and the Black Messiah,” Sean Bobbitt 

“Mank,” Erik Messerschmidt 

“News of the World,” Dariusz Wolski 

Nomadland,” Joshua James Richards 

“The Trial of the Chicago 7,” Phedon Papamichael 

Best Documentary Feature

“Collective,” Alexander Nanau and Bianca Oana

“Crip Camp,” Nicole Newnham, Jim LeBrecht and Sara Bolder

“The Mole Agent,” Maite Alberdi and Marcela Santibáñez

“My Octopus Teacher,” Pippa Ehrlich, James Reed and Craig Foster

“Time,” Garrett Bradley, Lauren Domino and Kellen Quinn

Best Documentary Short Subject

“Colette,” Anthony Giacchino and Alice Doyard

“A Concerto Is a Conversation,” Ben Proudfoot and Kris Bowers

“Do Not Split,” Anders Hammer and Charlotte Cook

“Hunger Ward,” Skye Fitzgerald and Michael Scheuerman

“A Love Song for Latasha,” Sophia Nahli Allison and Janice Duncan

Best Film Editing

“The Father,” Yorgos Lamprinos

Nomadland,” Chloé Zhao 

“Promising Young Woman,” Frédéric Thoraval 

“Sound of Metal,” Mikkel E.G. Nielsen 

“The Trial of the Chicago 7,” Alan Baumgarten 

Best International Feature Film

“Another Round” (Denmark) 

“Better Days” (Hong Kong)

“Collective” (Romania) 

“The Man Who Sold His Skin” (Tunisia)

“Quo Vadis, Aida?”(Bosnia and Herzegovina) 

 

Ммм