Кирил Вълчев – шеф на БТА, единодушно избран на деня на Св. Йоан Златоуст, иска безплатни български новини

“Станах 27-ми директор на БТА на 27 януари – празник на Свети Йоан Златоуст”

Октомври 2020 г. Кирил Вълчев с грамота за юбилея “150 години Българска академия на науките”.

27 януари 2021 г. Журналиста и юрист Кирил Вълчев днес бе избран за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА), като получи всичките 105 гласа “за”, без “против” и “въздържал се” при гласуването в Народното събрание. Кандиатурата му беше издигната от депутати от ГЕРБ, зад която застанаха и синдикатите на БТА, а в залата на НС не бе поискан и дебат.

47-годишният Вълчев е поредното успешно “дете” на “Дарик радио”, като досега бе автор и водеше обзорните предавания “Седмицата” (1994-) и “Годината” (1996-). Извън студиото той бе и адвокат на БТА, където сега поема 5-годишен мандат, освен множество други отговорни постове в компании, кантори и организации.  

“Станах 27-ми директор на БТА на 27 януари – празник на Свети Йоан Златоуст, който казва: “Ако имаш добри дела, които могат да се застъпят за тебе, ти непременно ще бъдеш чут”. Това каза Кирил Вълчев специално за БУЛГАРИКА, който не отказа да сподели мисли, веднага в деня на избора за “глава” на най-старата информационна агенция на Балканите.  

“Надявам се в новата ми работа да имам добри дела, които да се застъпват така, че златните уста на БТА да бъдат чувани още повече,” добави Вълчев, чиято концепция е достъпът до българските новини на агенцията да е безплатен, а платена да остане международната информация, 

“Най-големият църковен писател, който бил първо адвокат също като мен, казва още: “Ако искаш да се прославиш, презирай славата.” Дано и аз успея да се прославя с това, че не съм се препънал в славата, която върви с всяко началничество,” сподели Кирил Вълчев, за който може да потвърдим, че никога през годините в съвместната ни работа и неговата кариера, не се подаде на “величие”. 

“А единственото лично богатство, което искам да постигна занапред, е да живея в любов, защото според Свети Йоан Златоуст “беден е не този, който няма нищо, а този, който желае много” и “любовта е най-големият дар от Бога”. Това си пожела Вълчев на края на разговора ни, като отговори и на два въпроса, които вълнуват нас медиите в чужбина:

  1. Ще продължат ли световните срещи на българските медии?

Вълчев: Срещите остават, разбира се!

  1. Искам да направя предложение те да носят името на Максим Минчев. Как ти звучи това?

Вълчев: Много точно звучи, благодаря! И трябва да намерим начин да отбележим огромната роля на Максим! 

ВИЗИТКА

КИРИЛ ВЪЛЧЕВ е роден на 24 май 1973 г. в София.

КИРИЛ ВЪЛЧЕВ е роден на 24 май 1973 г. в София. Кръстен е на Свети Кирил, на чийто празник е роден.

Баща му инж. Александър Вълчев (1941 г. – 2012 г.) е основател и директор на Националния политехнически музей в София и основател и председател на Българския национален комитет на Световния съвет на музеите (International Council of Museums – ICOM).

Майка му Жанета Вълчева се пенсионира като заместник-директор на Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София.

През 1992 г. завършва с отличие Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“.

Докато е ученик в гимназията от 1990 г. до 1992 г. работи като санитар във 2-ро вътрешно отделение на 4-та градска болница в София, защото иска да стане лекар.

Магистър по право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който завършва с отличие през 1998 г. Дипломната му работа е на тема “Правен режим на ценните книжа, фондовите борси и публичните дружества”.

През 1995 г. завършва професионален курс по радио-мениджмънт в “Дойче Веле” в Кьолн, Германия.

През 2000 г. е стипендиант в Програмата за европейски лидери на “Джърман Маршъл Фонд” в Съединените американски щати.

През 2003 г. е на стаж в Българската секция на “Би Би Си” в Лондон, Великобритания.

От 1990 г. до 1991 г. като ученик е член на разширения редакционен състав на Кирило-Методиевския вестник „За Буквите“.

От 1992 г. до 1993 г. е водещ на издания на младежкото предаване „Юноша“ по програма “Христо Ботев” на Българското национално радио (БНР).

От 1993 г. до 1995 г. е сътрудник на трудов договор в Редакция “Информация за чужбина” на Българската телеграфна агенция (БТА).

От основаването на Дарик радио през 1993 г. е специален кореспондент на радиото за събития в България и по света. Отразява форумите, на които България е приета за член на НАТО през 2004 г. в Прага, Чехия, и България подписва договора за присъединяване към Европейския съюз през 2005 г. в Люксембург.

От 1994 г. е автор на обзорното предаване “Седмицата” на Дарик радио всяка събота сутрин. Според социологическо проучване на агенция “Алфа Рисърч” в края на 2020 г. “Седмицата” е най-слушаното предаване на Дарик радио.

От 1996 г. е автор на обзорното предаване “Годината” на Дарик радио, което продължава между 12 и 15 часа през цялата последна събота преди Коледа. В него Дарик радио обявява избора за “Политик и събитие на годината”.

От 1994 г. до 2009 г. е автор на обзорното предаване “Денят” на Дарик радио.

От 2007 г. е организатор на проучването на Дарик радио „Най-добрият град за живеене в България“.

От 2006 г. до 2008 г. е член, а от 2009 г. до 2014 г. е председател на Комисията за етика в електронните медии към Националния съвет за журналистическа етика, която прилага Етичния кодекс на българските медии.

От 2008 г. до 2010 г. е председател на Съвета на директорите на “Лекс.бг” – най-големия правен портал в България.

От 2009 г. до 2010 г. е председател на Съвета на директорите на издателя на списание “Правен свят” и автор на поредицата „Интервюто на Кирил Вълчев“ в списанието с участници значими български политици и общественици.

От 2019 г. е член на Обществения съвет на Българското дружество за връзки с обществеността.

Участник и модератор на дискусии в световните срещи на българските медии, организирани от Българската телеграфна агенция (БТА).

Лектор на Българското училище за политика за работата на политиците с медиите.

Лектор на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи за работата на дипломатите с медиите.

Лектор на Националния институт на правосъдието за работата на магистратите с медиите.

Участник, лектор, модератор в многобройни форуми по теми, свързани с медиите.

Кирил Вълчев започва работа, като адвокат още като студент, от 1996 г. до 1998 г. е адвокатски сътрудник в Адвокатска кантора “Легаком”.

От 1999 г. е адвокат в Софийската адвокатска колегия.

От 2000 г. до 2004 г. е хоноруван асистент по гражданско право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 2005 г. е управляващ съдружник на адвокатско дружество, специализирано в областта на медиите и интелектуалната собственост. Консултира медии, театри, опери, филхармонии, музеи, галерии, индивидуални творци и артисти.

Представител по индустриална собственост (патенти и марки), вписан в регистъра на Патентното ведомство на Република България.

През 2003 г. и 2011 г. е правен консултант при изготвянето на проект на Закон за Българската телеграфна агенция (БТА), като в края на 2011 г. законът е приет от Народното събрание. Постоянен правен консултант на Българската телеграфна агенция (БТА) от 2000 г. до 2003 г. и от 2018 година. От 2021 година е генерален директор на БТА.

От 2000 г. е постоянен правен консултант на Дарик радио.

От 2005 г. е секретар на Управителния съвет и постоянен правен консултант за учредяването и дейността на Съюза на българските национални електронни медии (СБНЕМ) – сдружение на Българската телеграфна агенция (БТА), Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио (БНР), БТВ, Нова телевизия и Дарик радио.

От 2009 г. до 2011 г. е постоянен правен консултант за учредяването и дейността на Асоциацията на телевизионните продуценти (АТП) – единственото сдружение на телевизионните продуценти в България.

От 2018 г. е правен консултант на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма (Association Bulgare des Journalistes et Ecrivains du Tourisme – ABUJET).

Председател на Обществения съвет на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“.

Член на обществените съвети на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”Софийската градска художествена галерия и Театър София.

Член на Българския антарктически институт. Участник в XXVIII-мата българска национална антарктическа експедиция.

Член на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма (Association Bulgare des Journalistes et Ecrivains du Tourisme – ABUJET)

Член на Българския национален комитет на Световния съвет на музеите (International Council of Museums – ICOM).

Член на Обществено-експертния съвет за закрила и развитие на културното наследство на територията на Столична община.

През 2019 г. е член на журито на конкурса за песен „Бургас и морето“.

През 2016 г. – 2017 г. е член на журито на конкурса „Инвеститор на годината“.

Наблюдател от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Приедор, Босна и Херцеговина през 1997 г., Травник, Босна и Херцеговина през 1998 г. и Феризай, Косово през 2001 г.

От 1990 г. до 2001 г. е експерт на Българското сдружение за честни избори и граждански права (БСЧИГП). Участва в кампании за разясняване на достъпа до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, Франция, ролята на Конституционния съд, въвеждането на института на омбудсмана в България.

През 2019 г. – 2020 г. е член на експертната група за промени в Закона за радиото и телевизията към Комисията по културата и медиите на Народното събрание.