Калифорния изцяло свали карантината за КОВИД-19 – КАКВО, КАК И КОГА ОТВАРЯ?

Вечеря на открито – фризура на закрито

“Маските, физическата дистанция и ограничената активност остават, и все още са ключа към излизане от тази пандемия, докато всички не бъдем ваксинирани”

25 януари 2021 г. Карантината за КОВИД-19 от днес пада за цяла Калифорния, вкл. Лос Анджелис.

25 януари 2021 г. (Лос Анджелис) Карантината за КОВИД-19 от днес пада за цяла Калифорния.  Длъжностни лица от щатския департамент за обществено здраве (CDPH) днес обявиха прекратяването на регионалната заповед за престой у дома, което важи за всички каунтита в целия щат, вкл. последните три (3), за които все още бе валидна – долината Сан Хоакин, Бей Ереа на Сан Франциско и Южна Калифорния. Припомняме, че едноименното каунти на столицата на щата Сакраменто излезе от забраната на 12 януари, а районът на Северна Калифорния така и не влезе в нея.

Така всички каунтита в целия щат се връщат към правилата и рамките на Плана за по-безопасна икономика и цветово кодирани нива, определени въз основа на броя на положителните тестове и честотата на случаите на заразените и починалите от коронавируса. Актуализация се предоставя ежеседмично, всеки вторник, като всяко каунти може да наложи свои собственни по-строги правила.

Лос Анджелис, Ориндж, Ривърсайд, Сан Бернардино и Вентура каунти остават в лилавото ниво. То е най-строгото от 4-те, с най-много затваряния и модификации на бизнеси, но отпада препоръката за задължителен престой в къщи, на която Южна Калифорния беше подложена през последните седем (7) седмици. Коятто, така и не разбрах какво на практика точно означава, след като всеки ходеше, където си поиска 24 часа в денонощието, с изключение на затворените бизнеси.

Така на “лилаво ниво”, ресторантите и фитнес центровете имат право да работят отново на открито, докато услугите за лична хигиена, като фризьорски и салони за маникюр, могат отново да отворят, но със специални изисквания, които бяха и преди, като например подстрижка с маска през цялото време.

Властите в Калифорния изрично заявиха, че всяко каунти, последно, и само, трябва да реши дали иска да се движи в съответствие с плана на щата, или да приложи свои по-строги правила.

Големи каунтита, в т.ч. Лос Анджелис, Ориндж, Ривърсайд, Сан Бернардино и Вентура вече обявиха планове за премахване на забраната за хранене на открито и услуги за лични грижи на закрито. Ел Ей каунти пуска сервиране на открито в петък (29 ян), като дотогава заведенията ще получат допълнително указание за раб.време, най-вероятно 5:00 сутрин до 10:00 вечер.

“Но, всички ви моля, да не си мислите, че това означава, че се връщате към нормален живот. Маските, физическата дистанция и ограничената активност остават, и все още са

ключа към излизане от тази пандемия, докато всички не бъдем ваксинирани”. Това заяви Хилда Солус, шефка на Борда на супервайзърите на Ел Ей Каунти.

От днешна дата в LA COUNTY могат да отворят:

  • Частни събирания само на открито, ограничени до три домакинства и общо 15 души;
  • Фитнеси само на открито;
  • Молове, търговски центрове и други магазини на дребно “под покрив” с капацитет от 25% на закрито (местата за хранене остават затворени);
  • Семейни развлекателни центрове, само на открито с капацитет до 50%;
  • Музеите, зоологическите градини и аквариумите, само на открито;
  • Игрални зали (cardrooms), до 50% капацитет, само на открито
  • Местата за мини голф, картинг и бейзбол, до 50% капацитет, само на открито; 
  • Пространства за отдих на открито (паркове и пътеки);
  • Хотели и мотели;
  • Църкви, с препоръка за служби на открито;
       По-голямата част от 58-те каунтита на Калифорния, все още остават в най-рестриктивното лилаво ниво.

   Въпреки че местните власти могат да прилагат правила, по-строги от указаните в нивото, определено от щата, то каунтитата с най-строги мерки в момента Ориндж, Ривърсайд, Сан Бернардино и Вентура, веднага обявиха, че отменят забраната за хранене на открито и услуги за лични грижи на закрито.

   Докато повече бизнеси и места могат да бъдат отворени сега, държавните служители подчертаха на днешния брифинг, че нивата на инфекция (зараза), хоспитализация и смърт, все още са твърде високи.

„Въпреки, че има надежда с пристигането на ваксини, ние все още сме на месеци от точката, в която повечето от нашите жители ще бъдат имунизирани,“ каза на днешната пресконференция д-р Барабара Ферер, директор на Здравния отдел на Ел Ей Каунти.

Последните думи на лекар, експерт в здравните дела, представител на официалната власт, потвърждават прогнозата на BULGARICA от края на лятото на м.г. (2020), че пандемията и ограниченията, няма да свършат по-рано от една година. И някак си символично, след Денят на Независимостта – 4 юли, подобно на миналата година! 

Да бъдем здрави и търпеливи. И наздраве с чаша вино на чист въздух и с добра прическа.  

Лос Анджелис “отваря” на 4ти юли “Денят на Независимостта” – този уикенд частично за “Деня на паметта”

Ммм