Легендарният Лари Кинг почина в Ел Ей – кой е единственният българин срещнал го тук и защо

Най-интересното от живота на “Краля на токшоуто” от “мястото на събитията”

Вижте какво се случи в Ел Ей, когато нашият сънародник срещна лично Кинг и кой бе причината

23 януари 2021 г. Легендарният водещ на токшоу Лари Кинг почина на 87 години в Лос Анджелис, Калифорния

23 януари 2021 г. Легендарният водещ на токшоу Лари Кинг почина на 87 години в Лос Анджелис, Калифорния. “Краля на токшоуто” се бори с редица здравни проблеми, като претърпя няколко инфаркта, бе диагностициран с диабет тип 2 и рак на белия дроб. Бащата на Кинг умира от инфаркт, когато Кинг е на 9 години. Според CNN, Лари е бил хоспитализиран в болницата “Сидер Сайнай” с КОВИД-19 в края на декември, където той почина тази сутрин. От години Кинг живееше в Бевърли Хилс.

Един от гигантите в броадкестинга проведе около 50 000 интервюта “на живо”. Особено след като се премести в Лос Анджелис, неговите предавания често бяха в разгара на “горещите новини (breakingnews), включващи стотици имена на знаменитости. Кинг също поддържаше редовна вестникарска колона в USA Today и пишеше в продължение на почти 20 години.

Лари Кинг е роден Лорънс Харви Зейгер в Бруклин, Ню Йорк, на 19 ноември 1933 г., син на еврейски имигранти от Източна Европа, които управляват бар и ресторант в Бруклин. Той е едно от двете деца на Джени (Gitlitz), шивачка, родена в Минск или Вилнюс, Руската империя, и Аарон Цайгер, собственик на ресторант и работник във военните заводи, роден в Коломия, Австро-Унгария или Пинск на Руска империя. Родителите му са православни евреи, емигрирали в САЩ от Беларус през 30-те години.

Кинг започва като местен журналист във Флорида и интервюира по радиото през 50-те и 60-те години и никога не е завършва някакво специално образование, като винаги казва, че ъова е негово “призвание и единственна любов”. Първият му ефир е на 1 май 1957 г., когато работи като дисководещ от 9 сутринта до обяд, на малка станция, WAHR (сега WMBM) в Маями Бийч, Флорида. Едновременно прави две следобедни новинарски предавания и спортна програма. Плащат му по 50 долара на седмица. И точно тогава Лорънс Цайгер си сменя името на Лари Кинг, когато ген. мениджър на медията заявява, че Зейгер е твърде етническо и трудно за запомняне. Лари избира фамилията Кинг, която взима от реклама във в-к Маями Хералд за продажба на алкохол на едро. В рамките на две години той законно окончателно променя името си на Лари Кинг (1959).

Родено във Вашингтон, в общата мрежа, „Шоуто на Лари Кинг“ в крайна сметка се купува и излъчва от повече от 300 радио станции и прави Кинг национален феномен.
Няколко години по-късно основателят на CNN Тед Търнър предлага на Кинг слот в младата си мрежа. „Лари Кинг на живо“ дебютира на 1 юни 1985 г. и става най-високо оценената програма на CNN. През 1993 г. дебатът между Ал Гор и Перо е най-гледаният сегмент на CNN за рекордните 22 години, до 2015 г. Началната заплата на Кинг в CNN е $100,000 долара за година, като в крайна сметка нараства до над $7 милиона.

Между известните интервюта на Кинг в CNN е и 1то за Мелания, след сключването на брак с Доналд Тръмп (2005). 

През март 2012 г. Лари Кинг става съосновател на продуцентската компания Ora TV,, заедно с мексиканския бизнес-магнат Карлос Слим – най-богатият човек на Планетата от 2010 до 2013, според авторитетната класация ФОРБС 500.

В началото на годината, когато Лари Кинг ще отпразнува своя 80-годишен юбилей, на 16 януари 2013 г. телевизия Ora отпразнува 100-ия си епизод на “Лари Кинг сега” и подписва многогодишна ексклузивна сделка с интернет платформата Hulu за новия уеб сериал, ориентиран към интервюта “на живо”.

През май 2013 г. руската мрежа в САЩ – RT America (RTA) обявява, че са сключили сделка с Ora TV за излъчване на предаването “Larry King Now” в нейната мрежа. RTA започва излъчването на новото политическо токшоу на Лари Кинг в четвъртък вечер „Политикинг“, име от игра на думи от “говорейки за политика” и името на водещия. Когато Кинг е критикуван за бизнес с руска телевизионна мрежа през 2014 г., той отговори:

“Не работя за RT”, коментирайки, че това е работа на професионалисти в бранша, и пояснява, че неговите подкасти са лицензирани срещу заплащане на RT America от базираната в Ню Йорк телевизия Ora. „Това е сделка, сключена между компаниите …“.

Лари Кинг остава “до край” активен като пишещ, сценарист, водещ и телевизионна личност. Включително, модератор на вътрешни и международни събития, участва в тв епизоди, дори играе себе си в The People v. O. J. Simpson: American Crime Story и се появява също като себе си в епизод на Law and Order: Trial by Jury. Кинг беше домакин и водещ и на образователен телевизионен сериал.

Лари беше женен осем (8) пъти за седем (7) жени. За 1ви път минава под венчилото още на 18, когато се жени за приятелка от гимназията. Губи две от децата си, само за една седмица

 

Кинг има пет (5) деца и девет (9) внуци, както и четири (4) правнука.
Кинг е еврейски агности и почетен член на Ротари клуба на Бевърлик Хилс.
Кинг получи толкова много награди за излъчване. През 1989 г. той е приет в Залата на славата на Националното радио, а през 1996 г. в Залата на славата на телевизионните оператори. На 8 май 1997 г. звездата с неговото име е въведена в Алеята на славата в Холивуд, Калифорния.

За цял живот фен на Бруклин Доджърс / Лос Анджелис Доджърс, Кинг често е бил виждан зад домакинските плочи на мачовете на отбора.

След инфаркта си през 1987 г. Лари Кинг основава Кардиологична фондация на Лари Кинг, организация с нестопанска цел, която плаща за животоспасяващи сърдечни процедури за хора, които иначе не биха могли да си ги позволят. Лари Кинг дари на Мемориалната градина на Бевърли Хилс 9/11 и името му е на паметника.

“Българската връзка” на Лари Кинг бе равин в Лос Анджелис, който е роден в България, оцелял от Холокоста. Така Лари срещна за 1ви и последен път и български президент.

ПОЧИВАЙ В МИР, Лари!

Оставаш вечен! 

ПРИПОМНЯМЕ 

Равин Хаим Асса (1 май 1933, Бургас, България – 28 май 2014, Лос Анджелис, Калифорния, САЩ)

Единственният българин, който среща Лари Кинг е бившият президент Петър Стоянов, но не в студиото, а на среща с еврейската общност в Лос Анджелис, тогава бивш държавен глава на България.

Това се случи през септември 2009 г., благодарение на равина Хаим Асса (“Бай Аса”), който събра представители на наследниците на Мойсей в “града на ангелите”, за да промотира българското. Тогава Бай Аса, бръкна в джоба и извади валидният си български паспорт пред над 2000 евреи в залата на един от най-големите кино-театри в САЩ. 

“Аз първо съм българин, и винаги ще обичам България, която спаси моето семейство и още 48,000 български евреи,” каза Асса, син на Аврам Асса, председател на еврейската община в Бургас, който пръв през март 1943 г получава заповедта за депортация на 300 бургаски еврейски семейства към лагерите на смъртта. 

“Затова сега съм тук, с моята кауза на живота, да помагам на българите, където и да са. Нека това да е моето поредно признание за човещината на българина, на българския народ и държава, които безкрайно ще обичам!” Това каза тогава Хаим Асса, напуснал България едва на 11 години (1944), но никога не изгубил връзка с родината си. Напротив, предаваше я на наследниците си, като се беше превърнал в един от най-ярките посланици на България в САЩ, от 1954 г., когато пристига в Съединените щати. Обичаше родния си Бургас, обичаше корените си, въпреки, че бе живял на 4 континента. С мъка разказваше неизживяната си младост в България, която е бил принуден да остави , бягайки от смъртоностната хватка на Холкоста. Всеки път ми разказваше случка от детството си, една от тях за българката Марика Коларова, която го крие, за да оцелее поне един от семейството в размирните 1942-43 години.

Синагогата му в Ориндж каунти е за пример, не само като една от първите в този район, само с няколко поддръжници, сега над 400 семейства. Но, и помогнал за привличането на над 100,000 последователи в района в повече от 26 конгрегации. И в синагогата на Хаим Асса, България не е забравена. С паметни плочи е увековечена паметта на  цар Борис III, както и на други българи и страната за спасяването на българските евреи.

През 2012 г. излезе документалният филм на американския режисьор и продуцент Едуард Гафни „Празни товарни вагони”, посветен на спасяването на над 50,000 български евреи по време на 2СВ и трагичната съдба на 11 393 евреи от окупираните територии на Тракия и Македония. Сред героите на филма е и равин Хаим Аса, един от спасените български евреи от Бургас, както и Жамила Халаминос и Саби Кемино от Кавала, о.р. Йосиф Илел от Пловдив.

Почивай в мир и ти Бай Хаим! 

За мен беше чест, че познавах Хаим Асса,

който на 1 май 2021 г. можеше и да отпразнува 90-годишен юбилей. Голям мъж и съпруг, с жена-“сълза” Илейн, с която бяха неразделни почти 54 години, започнали, тя на 17, а той на 28. Бай Хаим остави и четири (4) прекрасни деца Авива, Равин Ариел, Лиора и Елиана, и четирнадесет (14) внуци.

 Уникален и прекрасен човек и приятел, благ и мъдър, чист и откровен “до болка”, благ и благодарен българин, който загубихме! Бих искал да имах възможността по-дълго да общувам с него. Светла да е паметта му!

Ммм