Спряха партида ковид-ваксини в Калифорния, къде алергични реакции – как да докладваме (+ видео )

КАКВО ДА ЗНАЕМ ЗА ВАКСИНИРАНЕТО ПО СВЕТА И У НАС В БЪЛГАРИЯ

ТЕКУЩИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Понастоящем по целия свят изследователите тестват 68 ваксини в клинични изпитвания върху хора и 20 са достигнали до последния етап на тестване. Най-малко 90 предклинични ваксини се изследват активно при животни.

18 януари 2021 г. Министерство на общественото здраве на Калифорния препоръча доставчиците на ваксини да спрат да използват партида ваксини на Moderna COVID-19, след няколко подозирани алергични реакции на място за ваксинация в Сан Диего.
Здравните лидери на щата съобщават, че по-малко от 10 души са подали сигнали за реакции след поставяне на ваксини в района на града, в център за имунизация в Петко Парк, на 5-6 мили от Даунтаун и 15-16 мили от границата с Мексико. (Lot 041L20A/Petco Park). Хората са потърсили медицинска помощ в рамките на 24 часа след получаване на дозите.

Разпространение на ваксината Moderna COVID-19 по света. Фото-кредит Графика: Ню Йорк Таймс, януари 2021

Главният епидемиолог на Калифорния д-р Ерика С. Пан публикува следното изявление в неделя 17 януари, в което препоръчва на доставчиците да прекратят поставянето на партида 41L20A от ваксината Moderna COVID-19, поради възможни алергични реакции, които са в процес на разследване.
„Нашата цел е да осигурим безопасно, бързо и справедливо поставяне на ваксината за КОВИД“, каза д-р Пан. “Получихме съобщения за по-голям от обичайния брой възможни алергични реакции със специфична партида ваксина Moderna, приложена в клиника за ваксинация в общността. По-малко от 10 души се нуждаят от медицинска помощ в рамките на 24 часа. Заради изключителна предпазливост и признавайки също изключително ограниченото предлагане на ваксини, препоръчваме на доставчиците да използват други налични партиди на ваксини и да преустановят администрирането на ваксини от партида Moderna Lot 041L20A, докато разследването от CDC (Centers for Disease Control and Prevention) и FDA (Food and Drug Administration), както и на компанията Moderna, и управата на щата приключи. Ще предоставим актуализация докато научаваме повече.”
Центърът веднага е реагирал и е преминал към друга партида ваксини.
“Мястото за поставяне на ваксината премина към друга партида ваксина Moderna“, заяви здравното ведомство в прес-съобщението в неделя.

През 2017 г. UC San Diego Health и San Diego Padres постигнаха споразумение за милиони долари за многогодишно партньорство, за да станат официален доставчик на здравни грижи на бейзболния отбор от Мейджър Лийг. След като бейзболният символ на Сан Диего смени своят здравен партньор, след 30 години.

На 11 януари здравният факултет на Унивреситета на Калифорния в Сан Диего (UC San Diego Health), и местният фаворит в бейсбола отбора на Падрес (Бащите) се обединиха, за да ваксинират поне 5000 здравни работници на ден срещу новия коронавирус. В специално оборудвани 42 палатки, разположени на площ от 280,000 кв.фута, 300 служители обслужват ваксинация по 12 часа всеки ден, като могат да поемат до 5,000 души, като целта им е да ваксинират до 500,000 медицински служители.

Тези партньори, заедно с градската управа на Сан Диего, ръководят тази „Супер станция за ваксинация“ близо до парк Петко, за да ваксинират безопасно 500,000 здравни работници в региона, отговарящи на изискванията за фаза 1A-Tier категории в списъка с приоритетни ваксини на Калифорния.

Ваксина за коронавирус Пфизер-Бионтек е одобрена за ползване в САЩ. ФОТО-КРЕДИТ: Ню Йорк Таймс

В прес-съобщение се казва, че никоя ваксина или медицинска процедура не е без риск, но шансът за сериозна нежелана реакция е много малък. Въпреки че съществуват ограничени данни за нежелани реакции към ваксината Moderna, те показват, че очакваният процент на анафилаксия (anaphylaxisе) приблизително 1 на 100,000, докладват здравните лидери на Калифорния.
Производителят, здравните власти на щата и държавата (CDC и FDA) преглеждат специфичната партида на ваксините, към която е имало алергични реакции и свързаната с нея медицинска информация, и очакват да научат повече тази седмица.
По-рано FDA отбеляза странични ефекти от ваксината Moderna при няколко участници в проучването, които са имали козметични подувания на бузите на лицето и устните им, някои от тях с поставени преди това козметични филъри.
От щатската управа на Калифорния категорично заявяват, че доставчиците на ваксината COVID-19 трябва да продължат своите рутинни предпазни мерки за разпознаване и управление на алергични реакции и потенциални нежелани събития. Което ясно звучи, като опраедание за зле свършената работа за ваксинирането.

Според актуализация от 15 януари за проследяването на ваксините на Bloomberg, има само един щат в страната, който се справя по-зле от Калифорния. Което я нарежда на 49-то място от 50 щата с коефициент на използване на ваксините от 27,5%, “побеждавайки” само Алабама, която удря дъното с 21,2%. За справка, националният % е 38,8%, т.е. Кали изостава с двуцифрен резултат. За сравнение, Тексас е с 55%, а Южна Дакота с 61%.

В щата са доставени 2,948,350 дози ваксини, а са поставени 971,829. 

11 януари 2021 г. Избраният за президент на САЩ Джо Байдън получи 2-ра доза от ваксината на “Пфайзер” и “Бионтех” срещу КОВИД-19. Той заяви пред камерите, че негов приоритет като президент ще бъде възможно най-бързото ваксиниране на американците, “и да подсигури 100 милиона ваксини за първите 100 дни на своето управление”.
PHOTO-CREDIT: REUTERS/Tom Brenner

Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ съобщиха, че около 10,6 мил. души са получили поне една доза ваксина за Covid-19 и че около 1,6 мил. души са били напълно ваксинирани, към 15 януари, данни цитирани и от Ню Йорк Таймс.

Това далеч не достига целта, която федералните служители си бяха поставили, 20 милиона до края на 2020 г.
Федералното правителство заяви в петък, че вече е доставило около 31,2 милиона дози на щати, територии и федерални агенции. На всеки щат е дадено такова количество ваксини, което е приблизително пропорционално на неговото население.
Калифорния към днешна дата (18 ян) е получила 3,5 милиона ваксини, а 865,387 вече са поставени.
От началото на пандемията до днес в Калифорния са регистрирани поне 3,010,300 случая на заразени, с 33,601 смъртни случая, според базата данни на щата. Най-много зараза има в затворите и старческите домове с лекарско наблюдение (nursing homes).

РЕАКЦИИ ОТ ВАКСИНАТА (официален сайт на здравното министерство)
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/allergic-reaction.html
ДОКЛАДВАЙТЕ РЕАКЦИИ ТУК:
https://vaers.hhs.gov/reportevent.html

ТЕКУЩИ ВАКСИНИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ

Единственната ваксина за КОВИД, която е изцяло одобрена е в Китай. ФОТО-КРЕДИТ: Ню Йорк Таймс

Обикновено ваксините изискват години изследвания и тестове, преди да стигнат до клиниката, но през 2020 г. учените се впуснаха в надпревара за производство на безопасни и ефективни ваксини срещу коронавирус за рекордно кратко време. Понастоящем по целия свят изследователите тестват 68 ваксини в клинични изпитвания върху хора и 20 са достигнали до последния етап на тестване. Най-малко 90 предклинични ваксини се изследват активно при животни.

+++
ПО СВЕТА

Ваксината с “най-пъстро” разпространение по света, и най-вече в Индия.

Най-малко 447 души са с неблагоприятни ефекти след ваксиниране за covid-19 в Индия, като по-голямата част се оплакват от треска, главоболие и гадене, според временните данни, публикувани в неделя 17 януари.
21 здравни работници пък се оплакаха днес (пон, 18 ян) от неблагоприятни последици, след като в понеделник получиха ваксините за Covid-19, казаха служители на индийското здравно министерство, цитирано от Хиндустаймс.

Русия 1-ва в света одобри ваксина срещу коронавируса. Ваксинациите със “Спутник V” започнаха в началото на декември 2020 г. и в рамките на един месец бяха ваксинирани около 800 000 души. Междувременно Руският държавен фонд за преки инвестиции (РФПИ), който отговаря за пласмента на “Спутник V” в чужбина, вече потърси сътрудничество и с британския производител “Астра Зенека”: постигнато е било съгласие да се изпробва комбинация от двете ваксини.

С ускоряване на имунизацията на хора по света зачестяват и лошите новини за ефекта и от ваксината Пфайзер – 13 израелци са получили парализа на лицевия нерв, след като им е поставена първата доза, съобщи изданието Yediot Ahrono. Израелското М-во на здравеопазването отбеляза, че тези, които са развили симптоми на пареза след въвеждането на 1-та доза, трябва да отложат 2-та ваксинация, докато се възстановят. Масовата ваксинация срещу новия коронавирус започна в Израел на 20 декември, 2-та доза се прилага от 10 януари, като повече от 2 мил. души вече са получили 1-та доза от ваксината, а 2-та – над 200 хиляди.

За разлика от съседите си 4.5 милиона палестинци ще останат без ваксина за коронавируса.

По-рано Индия спешно одобри две ваксини – едната Covishield на Pune-based Serum Institute of India, и другата Covaxin на Hyderabad-based Bharat Biotech International Ltd.
„Индия ваксинира най-много хора през 1я ден по своята програма за ваксинация за covid-19. Това е най-голямата подобна акция в света, много повече от много други страни, включително САЩ, Великобритания и Франция. Според предварителния доклад до неделя са ваксинирани общо 224 301 бенефициенти”, каза Манохар Агнани, един от секретарите на индийското М-во на здравеопазването и грижите за семейството.
Производителите на ваксини са си осигурили подходящо застрахователно покритие за отговорността в кампанията за ваксинация срещу COVID-19 в Индия. Още преди имунизациятя да започне, повечето компании търсеха политики за отговорност в полиците на застрахователните продукти, за да се защитят, в допълнение към застраховката за отговорност за клинични изпитвания, взета по време на фазите на изпитване на ваксината, съобщава Business Standard. Застрахователната компания за ваксините е получила потвърждение за 5$ милиона презастрахователна сума от най-голямата индийска презастрахователна компания.
Населението на Индия е над 1 милиард и 391 милиона души, с което държавата се нарежда на 2ро място в света след Китай, с разлика само от 20-на милиона.
Наделението на света е над 7 милиарда 855 милиона души.

18 януари 2021 г.Общ брой ваксинирани дози за КОВИД-19, прилагани на 100 души
в общото население. Това се отчита като единична доза и може да не е равен на общия брой ваксинирани хора, в зависимост
върху специфичния дозов режим (напр. хората получават многократни дози).
PHOTO-CREDIT: Our World in Data

7-милионна България го “кара леко” с ваксините за КОВИД-19

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов беше 1-ят ваксиниран в България още на 27 декември 2020 г. Преди поставянето на ваксината той подписа и декларация за съгласие. По-рано днес 18 януари на Ангелов бе поставена и 2-та доза, както и на шефа на Щаба и Военна болница ген. Венцислав Мутафчийски.

Днес, след като си постави 2-та доза, здравният министър Костадин Ангелов нарече спекулации твърденията, че държавата не е поръчала достатъчно ваксини или че е поръчала от определена фирма. Проф. Ангелов подчерта, че Еврокомисията е тази, която прави поръчките и води преговорите. Министърът обясни, че България е поръчала ваксини за 9 млн. граждани.

Целта на здравното министерство е 36% от населението на страната да бъде ваксинирано през 1-те шест (6) месеца на годината. До момента срещу коронавирус в България са ваксинирани 18,453, или 0,4% от населението. Само 19 сигнала за странични ефекти са получени в Агенцията по лекарствата, след имунизиране с 1-та доза ваксина. Днес (18 ян) започна и с 2-та доза, за медиците на 1-ва линия.

Министърът коментира и възможностите за разхлабването на мерките.
Всичко, което преценим, че бихме могли да разхлабим, ще бъде разхлабено. COVID-19 е онова, което ни позволи да пренаредим нашите приоритети. В самото начало казах, че нашите приоритети ще бъдат малко по-различни – образование, здравеопазване, спорт“, подчерта проф. Ангелов.

“Никога не сме се ръководили от фирмени интереси, когато когато поръчваме бройки ваксини – водили сме се от вид ваксина. В момента има 3 вида ваксини срещу COVID-19 — РНК ваксини, векторни и ваксини със спайт протеин,” коментира здравният министър на брифинг след поставяне на 2-та доза от ваксината на Пфайзер/Бионтех. 

+++
ПРИРАСТ И “ШАМПИОНИ”

Населението на земята продължава да расте. Кликвайте в/у снимката за увеличение.

Докато населението на България намалява през 20 век, сега около 7 милиона души, то световното население се увеличава многократно спрямо всички предишни периоди. Според ООН през 2075 г. населението на Земята ще е вече 9,22 милиарда души, а по данни на наши агенции, българското ще слезе до около 5,5 милиона.

По данни на ООН през 2005 г. около 850 милиона души са страдали от хронично недохранване.
От друга страна според някои сегашните ниски равнища на раждаемост в Европа, Северна Америка, Япония и Австралия, комбинирано с масираната имиграция към тях ще доведат до изключително негативни последици за тези региони на света.
В Азия живеят над 60% от световното население или около 3,8 милиарда души. Само в Китай и Индия живеят съответно 20% и 17% от всички хора на Земята. Населението на Африка е 840 милиона или приблизително 12% от човечеството. Чак на 3-то място е Европа със своите 710 милиона души, което отговаря на 11%. Северна Америка е дом на 514 милиона души (8%), Южна Америка на 371 милиона (5,3%), а Австралия на около 21 милиона.

“НА ЖИВО” НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА (ВИДЕО)

Mmm