Мед. сестра от Калифорния с КОВИД – 8 дни след ваксиниране

Лекар декларира още няколко други подобни местни случая

Дори след като започнете да получавате известна защита с ваксина срещу коронавирус, това няма да е пълна защита от КОВИД.

29 декември 2020 г. Медицинска сестра (мъж) от Сан Диего, Калифорния, е показал положителен резултат на тест за COVID-19, след малко повече от седмица след като е бил ваксиниран. Това стана ясно от предаване на местната телевизия Ей Би Си Тен, по-късно цитирана и от агенция Ройтерс.
В съобщение във Facebook, публикувано на 18 декември, Матю У., работещ в две различни местни болници, съобщава, че му е поставена ваксината на Pfizer. Пред местната телевизия ABC 10News той сподели, че ръката го е боляла целият ден тогава, но няма други странични ефекти.
Шест дни по-късно в навечерието на Коледа – след работа на смяна в болничното звено за борба с COVID-19, на 45-годишния Матю му прилошава, получава втрисане и по-късно се срива с мускулни болки и умора, .
На следващия ден след Коледа той специално отива в болница, за да се тества за COVID-19 и резултатът е положителен.

“Това изобщо не е неочаквано.

Ако работите с цифрите, точно това бихме очаквали да се случи, ако някой бъде изложен на зараза”, казва д-р Кристиан Рамерс, специалист по инфекциозни болести в Центровете за семейно здраве в най-южния град на щата и е в “щаба” за разпространението на ваксините в града.
Той посочва, че е възможно Матю да се е заразил преди да получи ваксината, тъй като инкубационният период може да достигне до две седмици (14 дни). Д-р Рамерс казва, че ако Матю се е заразил след ваксината, то това все още не е ясно от това, което се знае до момента”.
Д-р Рамерс каза, че знае за няколко други местни случая, при които здравните работници са се заразили по времето, когато са получили ваксината. Той казва, че всички случаи илюстрират факта, че резултатите не са незабавни.

Дори след като започнете да получавате известна защита, това няма да е пълна защита.

„Тази първа доза според нас ви дава някъде около 50% и имате нужда от тази втора доза, за да достигнете до 95%“, каза д-р Рамерс.

Днес стана ясно, че и карантината “Останете в къщи” ще продължи поне още четири (4) седмици в Южна Калифорния, като най-много каунтита под нея са в Лос Анджелис и Сан Диего. 

С наближаването на 2021 г. случаите на заразените с COVID-19 и смъртните случаи продължават да нарастват в Съединените щати. Това е най-лошата пандемия, засегнала американците от над 100 години.

Към днешна дата случаите на заразени с КОВИД-19 в Калифорния са 2,210,853, в САЩ 19,421,685 и в целия свят 81,997,581. 

От Здравната Служба на Ел Ей каунти, днес заявиха, че новият вариант на COVID-19 – B.1.1.7 , открит в Англия (Европа) и в щата Колорадо, все още не е открит в Калифорния, но има “голяма вероятност” той вече да е тук. Десетки страни вече забраниха пътуванията от Обединеното кралство. 

Въпреки, че новият щам не причинява по-тежко заболяване от оригиналния вирус, то се смята, че е драстично по-заразен. По думите на водещите здравните дела в Ел Ей, това няма да промени мерките за контрол на инфекцията, които вече са въведени. 

Досега в САЩ са ваксинирани над 2,1 милиона души, при запланувани от администрацията 20 милиона, като от понеделник са разпределени над 11,4 милиона дози ваксини, според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). До края на годината ще бъдат разпределени още 4,7 милиона.
Novavax обяви началото на фаза 3 на изпитанието на своята ваксина Covid-19 в Съединените щати и Мексико – което я направи петата компания, която стартира изпитание в САЩ.

Хората, които откажат да бъдат ваксинирани срещу коронавирус в Испания, пък ще бъдат изброени в нов регистър, който ще бъде споделен с държавите-членки на ЕС, заяви министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Ила в телевизионно интервю в понеделник. Очаква се това да се случи и в други държави.

ЖУРНАЛИСТИТЕ В ЗАТВОРА – ДЪРЖАВИТЕ МЪЛЧАТ ЗА ВИНАТА НА КИТАЙ

По целия свят се надигна глас за “незабавното освобождаване” на Джан Джан, независима китайска журналистка, затворена за ролята й в документирането на ранното избухване на коронавирус в Ухан, Китай. Тогава тя съобщи от първоначалното огнище на коронавирус и вече в продължение на четири (4) години е в затвора, след като е призната за виновна за “подбиране на кавги и провокиране на неприятности”, заяви в понеделник нейният адвокат.
До момента, няма сериозни постъпки от държави по света за търсене сметка на Китай за причинената глобална пандемия.