Още по $600 помощ за всеки американец, заради КОВИД – какво означава в цифри?

Какви са заплатите на сенаторите?

Републиканците и Демократите и постигнаха споразумение след дълги преговори

20 дек 2020 г. Всеки американец ще получи за 2ри път помощ за КОВИД, сега $600, два пъти по-малко от предишната през април т.г. Така, мълчешком пред екраните на компа и телевизорите, задушливо и дезифенкциозно скрити зад маските.

20 декември 2020 г. Сякаш символично на днешната дата, която съдържа цели три числа по двадесет (3 x 20), за да станат шестдесет (60), днес след 60-дневни “тежки” преговори “на топло” под купола на властта, американските законотворци умножиха дните по 10 и отпуснаха на всеки свой жив сънародник по $600 за да “убие” невидимия вирус. Парите, освен че закъсняха, то и са наполовината от миналия трансфер ($1200), но и с тях вече може да покриеш и половината на половините на почти всеки седмичен разход. И то в седмицата на празниците и настъпването на Новата година, изпълнени с надежда за нов живот с нов президент, а може би и с нов вирус. Мълчешком пред екраните на компа и телевизорите, задушливо и дезифенкциозно скрити зад маските.

Лидерите на Демократите и Републиканците постигнаха споразумение за нова сделка за облекчаване на последствията от коронавируса, на стойност около $900 милиарда щатски долара, която включва втори кръг от стимули и допълнителни обезщетения за безработица.

Това е най-голямата мярка за разходи в историята, и предстои законопроектът веднага, още в понеделник, да бъде подложен на гласуване в Камарата и Сената.
Тъй като милиони американци продължават да бъдат без работа и рискуват да загубят домовете си, неуспехът на Конгреса да постигне бързо сделката, която ще изпрати повече пари на затруднените семейства, закъснението все повече разочарова засегнатите от икономическите ефекти на пандемията от коронавирус.
Милиони хора са изложени на риск да бъдат изгонени от домовете си след 31 декември, когато приключва федералният мораториум върху изселванията, а до 12 милиона души могат да загубят обезщетения за безработица на 26 декември, когато изтичат двете последни спешни програми.
Обсъжданият план ще разшири обезщетенията за безработица и ще раздаде индивидуални стимули от $600 долара, половината от това, което правителството изпрати на много американци през април, и сума, която според мнозина ще бъде похарчена за спешни забавени нужди, още веднага щом пристигне.

Същото е положението и с бонуса за безработица от $300 на седмица, който е половината от допълнителното федерално обезщетение за безработица, предвидено в Закона за ГРИЖИТЕ от 1,8 млрд. Долара през март т.г., плюс, че сега, след 9 месеца мъка без работа и ниски приходи, то и ще бъде ограничено до 11 седмици вместо 16 седмици. 

Окончателното споразумение гарантира най-голямата мярка за разходи досега, съчетаващо облекчение за COVID-19 с $1,4 милиарда щатски долара, и купища разноски в областта на данъците, здравеопазването, инфраструктурата и образованието.
Междувременно се оказа, че спешно трябва да се приеме още един законопроект, както и стана, отнасящ се за временни разходи – вторият от толкова дни, за да се предотврати спирането на дейности на федералните агенции в понеделник.
Сделката идва след месеци на преговори за следващата фаза на държавната помощ и дни преди ключовите разпоредби за облекчение съгласно Закона за грижите и от изпълнителни действия да изтекат.
Този път директното плащане за американците ще бъде $600 долара на възрастен и дете.
Включени са още един кръг от Програмата за защита на заплатите за малкия бизнес, пари за разпространение на ваксини и финансиране на училища.
Други разпоредби в сделката за $900 милиарда долара включват подновяване и удължаване на две федерални програми за безработица и допълнително седмично плащане от $300 долара, както и $25 милиарда долара помощ за наеми, удължаване на мораториума за изселване (eviction), $13 милиарда долара хранителна помощ и $7 милиарда долара за увеличаване на достъпа за широколентов достъп, посочват от Сената в изявлението си.

Не е за пропускане да се отбележи облекчението и финансова за жертвите на шокиращите медицински сметки, феномен, който често се случва, когато доставчиците отпаднат от мрежите на застрахователните компании.
Освен финансово, пациентите страдат и от откази за обслужване, поради неуредени финансови отношения вътре между самите медицински заведения, както и между тях и застрахователните компании. Това го знам от личен опит, след като ми беше отказан лабораторен тест от една от най-големите лаборатории в САЩ “Куест Диагностикс” (Quest Diagnostics), защото “имали сметки за уреждане с личния ми лекар. А в другите две (2) лаборатории, пък “не взимали пациенти с тази застраховка”! А моето здраве, и мен на “вълците”!

Повече подробности ще може да добавим, когато целият текст бъде публикуван.

КАКВО ОЗНАЧАВА ЗА СЕМЕЙСТВАТА?
Екзистенц-минимума за живот в Съединените щати е $16.54 долара на час ($/ч.), или $5,734 на месец, или $68,808 долара годишно, през 2019 г., преди данъци за 4-членно семейство (2 работещи възрастни, 2 деца), в сравнение с $16.14 $/ч. през 2018 г. Ако следваме разстежа, то за 2020 г. цифрите съответно са $17.00 $/ч., или $5,950, или $71,400. За 2021 цифрите ще бъдат по-високи.
Ако разделим екзистенца за 4-членно семейство за месец $5,950 на еднократната помощ $2,400 (4 човека х $600), то се получава, че американското семейство ще изкара празниците през декември, ако въобще си получи парите дотогава. Ако са под наем в приличен квартал на Ел Ей, в нужния им 2-стаен или 3-стаен апартамент, ще си платят за един месец, за да играят децата под елхата у дома за Коледа и Нова година. Хората обаче, си задават въпроса дали положението няма да остане и “до амина”, след кризата с КОВИД.
Рецепрочно, тези, които работят от “в къщи”, само ще добавят още пари за подаръци. Дали “новите-нормални служители” имат нещо против КОВИД, и да си работят в къщи, без да харчат пари за транспорт и храна навън, дрехи и фризури за офиса? И без това, повечето американци не са много по ходенето насам-натам, нямат време и винаги са busy.
Умен ли е вируса, или народа е прост?
Трябва ли да сменим поведението на вируса, или нашето собственно? Ако не желаем, Той ще ни научи! Надявам се!

КАКВО ОЗНАЧАВА ЗА ВСЕКИ?
Почти 90% от работещите в САЩ печелят повече от федералната минимална заплата – $7,25 долара. Реалната минимална работна заплата за един час е $11,80 щатски долара от май 2019 г. Това е най-високата такава за цели, последните 15 години, поне от 1994 г., която година е най-ранната с ефективни данни за минималната работна заплата в Щатите.
Ако разделим годишната 2020 помощ за кризата от КОВИД $1800 (1200+600) на месеците, ще получим по $150 на месец. Ако пък използваме цифрата на работните часове за месец при пълен работен ден – (40ч./седм, 160ч./месец, 1,920ч./година), (1800 делено на 1920), то тазгодишната държавна помощ е увеличила заплатите с по-малко от долар – $0.94. Това е реалната помощ за тези, които не работят, и не получават компенсации за безработица от държавата, щата и работодателя, плюс допълнителните пари ($300/месец), които идват сега с другата еднократна помощ ($600).

За сравнение един щатски сенатор получава годишна заплата, която си върви и по врвме на пандемията, в размер на $174,000, а лидерите на партиите, които основно водиха преговорите $193,400. Най-висок е годишния приход на Говорителя на Сената – $223,500.

Позволен е допълнителен външен доход до $28,440/год.

Безплатен офис, размерът варира от 5000 кв.фита, ако населението на щата е по-малко от 3 милиона, до 8 200, ако населението на щата е 17 милиона или повече. Няма ограничение за броя на офисите.

$40,000 за обзавеждане и оборудване. Спешното медицинско обслужване е безплатно, а за допълнителни грижи сенаторите плащат $626.89 на година. Законотворците получават $3000/год. за лични нужди, както и “представителна помощ за членове” (MRA): подкрепящ персонал (2019 г., MRAs варира от $1,320,585 до $1,498,546, средно $1,382,329/год., до 4 служители), офис разходи, пътуване от/до щата (в зависимост от разстоянието от $129,375 до $464,748) и разходи за кореспонденция.

Пенсиите се изчисляват по специални формули, например, сенатор с над 30-годишен стаж: $174,000 × 30 × .025 = $130,500/година. 

Политиците могат да получават и допълнителни възнаграждения, съобразени със закона.