Байдън президент на САЩ – точка слагат Калифорния, Републиканският шеф в Сената и Русия

КОЙ КОЙ Е?

“Златният” щат даде нужният вот за победa, вицето Харис и ключовата фигура за излизане от КОВИД пандемията Хавиер Басера са именно от Западната “крепост” на демократите, и двамата гл.прокурори на щата

Мич Макконъл: “От тази сутрин страната ни официално има избран президент и вицепрезидент”

Новоизбраните президент Джо Байдън и вицепрезидент Камала Харис, която е 1-та жена вице- на страната., и бивш сенатор и главен прокурор на Калифорния.

15 декември 2020 г. Лидерът на мнозинството (Републиканците) в Сената Мич Макконъл днес призна, че новоизбраният президент Джо Байдън спечели президентските избори, прекъсвайки всякакви спорове с президента Тръмп и други републиканци, които все още не са допуснали изборът на опонента.

Днес, по време на реч в Сената, републиканецът от Кентъки поздрави Джо Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис, като 1-та жена вицепрезидент на страната.

“Преди шест седмици американците гласуваха на тазгодишните общи избори”, каза Макконъл. „Правни и конституционни процеси продължават да се развиват оттогава. Вчера избирателите се срещнаха във всичките 50 щата. Така че от тази сутрин страната ни официално има избран президент и вицепрезидент.”

Вчера Джо Байдън официално набра достатъчните 270 публични вота за президент на Съединените Щати, благодарение на гласовете от Калифорния, в реда на преброяването.

Хавиер Бесера и Камала Харис

Две много важни фигури, именно от този щат, плътно ще бъдат до Байдън, двама гл. прокурори на щата – неговата заместничка Камала Харис и отговарящият за справяне с кризата с КОВИД-19 Хавиер Бесера.

Новината беше съобщена и от медията на Републиканците – Фокс нюз (#видео):

Избирателната колегия в САЩ даде гласовете си официално, при което Джо Байдън събра 306 гласа, а Доналд Тръмп – 232. От 538-те й членове, 270 изборни гласа са нужни за победа.

Не закъсня и най-важният финален сигнал за световния мир за американските избори от чужбина.

10 март 2011 г. Вицепрезидента на САЩ Джо Байдън се здрависва с премиера на Русия Владимир Путин по време на срещата им в Москва. Фото кредит: REUTERS/ALEXANDER NATRUSKIN

От Кремъл публикуваха специална телеграма след повече от 40 дни след вота за Белия дом. В нея “главата” на Русия Владимир Путин пожела на избрания си нов колега “зад океана” “успехи и изрази увереност, че Русия и САЩ, които носят специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност, могат, въпреки различията си, наистина да допринесат за решаването на много проблеми и предизвикателства, пред които светът сега е изправен“, се казва в съобщението. “От своя страна съм готов за взаимодействие и контакти с вас“, подчерта Путин. Припомняме, че на 22 ноември руският президент заяви, че е “готов да работи с всеки американски президент и че ще поздрави победителя на президентските избори в САЩ, когато бъдат преодолени всички юридически формалности”.

Закъсняли потвърждения за Байдън днес дойдоха и от Бразилия и Мексико.

В същото време Тръмп продължава да не признава изборите и загубата си.

“Мич (Макконъл), 75 милиона гласа, рекорд за действащия президент (с голяма разлика). Рано е да се предаваме. Републиканците най-накрая трябва да се научат да се борят. Хората са гневни!”, написа Тръмп в Twitter.

Действащият президент Доналд Тръмп оспорва резултатите от гласуването при всяка възможност и през цялото време след вота на 3 ноември. Според него, изборите са били грубо фалишфицирани, а демократите просто са „надхитрили“ републиканците. А в същото време и доста от неговите хора го загърбиха, вкл. политици, адвокати и дори най-консервативната медия Фокс Нюз. Коментира се, че “не си плаща”. Противниците му пък напомнят, че Тръмп ще загуби имунитета си и ще се сблъска със съдебни искове, натрупани през последните 4 години, които федерално и да не минат, то на щатско ниво ще работят. Доналд Тръмп продължава да притежава над 500 компании, включително хотели, курортни селища и ГОЛФ КЛУБОВЕ от Шотландия до Флорида и от Лос Анджелис до Дубай, което не е крил по време на президентския си мандат.

Привърженици на Тръмп подчертават точно неговите бизнес и финансови позиции, като причина за планетарната атака срещу него. Точно те, които го правят много НЕзависим от местния и световен капитал и “новия световен ред”!

КАК ПО-ТОЧНО ДА МАНИПУЛИРАШ ТАКЪВ ЧОВЕК – БИЗНЕС ИМПЕРИЯ, ОБЛЕЧЕНА С НАЙ-ГОЛЯМА ПОЛИТИЧЕСКА ВЛАСТ И ВЛИЯНИЕ ПО СВЕТА?

12 януари 2015 г. Доналд Тръмп присъства на откриването на голф игрището Red Tiger в Trump National Doral в Дорал, Флорида. (Фото кредит: Густаво Кабалеро / Гети Имиджис)

На 6 януари 2021 г. Конгресът на САЩ трябва да потвърди избора на Байдън, дори това да се смята за формалност. След като и това се случи, то американците, неоспоримо по какъвто и да е начин, и окончателно официално ще имат нов главнокомандващ, който ще се закълне точно две седмици по-късно. Само война може да спре процеса, което е почти невъзможно. Да не забравяме, че в САЩ президентът е Върховен главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ, но война може да обявява само Конгресът!  

Комитетът, организиращ церемонията по встъпване в длъжност (клетвата) на избрания президент Джо Байдън и неговата вицепрезидентка Камала Харис, предупреди днес, че ще има изключително ограничено присъствие по време на събитието и парадът, който ще последва, ще бъде променен. Това се налага заради коронавирусната пандемия.

Президентските избори в САЩ през 2020 г. са 59-те подред избори за президент на Съединените американски щати. Те се състояха на 3 ноември 2020 г.

В пространството остават да се въртят три най-големи въпроси!

Дали скоро ще видим 1-та жена-президент на САЩ?

Първият е, дали Доналд Тръмп ще се превърне в политически “труп”, след настоятелната му борба срещу тези избори? Дали този политически образ и лице ще станат “надгробен паметник” на този вид политика и ще потънат в историята?

На най-демократичната дата в българската история 10 ноември, аз си позволих да напиша, че именно с тази жестока битка след изборите в САЩ, и двете страни дялат “надгробна плоча”, която обаче може да бъде само една, за радост на Америка, която не е позволявала изцяло да бъде “погребана”, въпреки, че е млада държава! Просто, тя не умира!

Вторият топ-въпрос е, дали скоро ще видим 1-та жена-президент на САЩ?Харис неведнъж е била номер едно, но сега се налага да бъде номер две, и може би за кратко. Нищо чудно, отново да оправи “класирането” и да стане и 1-та президентка на САЩ.

Третият е, коя от партиите ще командва в Сената, което ще се изясни едва през януари, и то чрез два балотажа –  и не къде да е, а тъкмо в проблематичния щат Джорджия.

Четвъртият е, какво ще се случи с пандемията с новия коронавирус, след изборите в САЩ, в самите Щати и по света?

Новоизбраните президент Джо Байдън и вицепрезидент Камала Харис. Байдън е най-възрастният “глава” на САЩ, а Харис е 1-та жена вице- на страната., и бивш сенатор и гл. прокурор на Калифорния.

+++
Джоузеф Робинет „Джо“ Байдън младши (Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., род. 20 ноември 1942, 78 г.) е американски политик. Политическата му кариера започва на 30-годишна възраст. През 1972 г. се кандидатира за сенатор от щата Делауеър в Сената на САЩ, и изненадващо побеждава републиканския сенатор-ветеран Джеймс Богс и става 5ят най-млад американски сенатор в историята (на минималната допустима от Конституцията възраст 30 г.).
В периода 1973 до 2009 г. е сенатор от щата Делауеър в Сената на САЩ.
Преизбиран е през 1978, 1984, 1990, 1996 и 2002 г. и е на шесто място по най-дълга служба в настоящия Сенат. Байдън се откроява сред сенаторите с това, че пътува до работното си място с държавната железница, и с това, че е на дъното на таблицата по лично богатство, оценявано на $100 000-$150 000.
През 1988 г. Байдън се кандидатира за президент на първичните избори на Демократическата партия, но рано се оттегля, след като е обвинен, че е плагиатствал от реч на британския политик Нийл Кинък, тогавашен водач на Лейбъристката партия.
Същата година Байдън е опериран по спешност заради мозъчна аневризма и получава последно причастие от католически свещеник. Възстановяването го отвлича от сенатските му задължения в продължение на  месеца. Байдън не е имал повторни прояви на аневризма оттогава.
Байдън неуспешно се кандидатира за президент и през 2008 г. Спечелилият първичните избори на Демократическата партия през 2008 г. сенатор от щата Илинойс Барак Обама го избира за кандидат-вицепрезидент.

Vice-President Joe Biden speaks as President Barack Obama (photo by Olivier Douliery/ABACA(Sipa via AP Images)

На 4 ноември 2008 г. е избран за вицепрезидент на САЩ на Обама, а на 20 януари 2009 г. встъпва в длъжност.
Байдън става 1ят вицепрезидент католик и 1ят от щата Делауеър.
Между 2016 г. и 2019 г. медиите често споменават Байдън като вероятен кандидат на изборите през 2020. На въпроса му дали ще се кандидатира, той дава разнообразни отговори, казвайки „никога не казвай никога“. В един момент той предполага, че не вижда сценарий, при който отново ще бъде кандидат за президент, но няколко дни по-късно каза: „Ще тичам, ако мога да ходя.“
В началото на 2020 г., той изпада на 2ро място зад Бърни Сандърс в неговата Демократическа партия в средата на февруари. След като печели първичните избори в Южна Каролина и оттеглянето и последвалата подкрепа на Пийт Бутиджидж и Ейми Клобучар, Байдън постига убедителни победи в първичните избори на Супер вторник на 3 март и си възвръща преднината. Със спирането на кампанията на Бърни Сандърс на 8 април 2020 г. Байдън става предполагаемият кандидат за президентските избори на Демократическата партия. По този начин на възраст от 77 години, Байдън се превръща в най-възрастния човек издиган за президент от двете големи партии.
На 7 ноември 2020 г., заедно с кандидатката за вицепрезидент, конгресмен от Калифорния, Камала Харис, обявява, че печели президентските избори в САЩ срещу действащия президент Доналд Тръмп, и, че е избран за 46-ти президент на страната.
На 30 ноември Доналд Тръмп даде 1то си интервю след изборите. В телефонен разговор на живо по телевизия “Фокс”, продължил около 45 минути, той повтори обвиненията си, че при изборите е имало измами. Тръмп заяви, че изборите са били “нагласени” и “пълна измама”, но според него съдиите не искат да се намесват.
Тръмп отказва да признае поражението си в изборите от демократа Джо Байдън, макар вече да е в ход официалната процедура за предаване на властта.
Вместо това действащият президент реши да атакува вота в съда с надежда гласовете, подадени по пощата в ключови колебаещи се щати, да бъдат анулирани. Въпреки това почти всеки иск, подаден от кампанията на Тръмп, бе отхвърлен заради липса на доказателства.
При евентуалното си встъпване в длъжност и клетва на 20 януари 2021 г. Байдън ще бъде на 78 години и 62 дни, което го превръща в най-възрастния президент в историята на САЩ. Също така ще се превърне във 2я президент католик след Джон Кенеди. При такова развитие на ситуацията, тогава Байдън ще бъде по-възрастен със 79 дни от Роналд Рейгън, който напуска президентския пост през 1989 г. малко преди 78-ия си рожден ден.
Като сенатор и вице-президент Байдън нарича приноса си в определянето на политиката на САЩ спрямо Балканите „най-гордият момент в обществения ми живот“. Той призовава за разширение на НАТО, преди това да е станало модно.
+++
Джо Байдън се жени за Нейлия Хънтър през 1966 г. и им се раждат три деца, Джоузеф „Бо“ Байдън III (1969 – 2015), Робърт Хънтър Байдън (р. 1970 г.) и Наоми (1971 – 1972). Съпругата и едногодишната му дъщеря загиват в автомобилна катастрофа на 18 декември 1972 г., а синовете му са ранени, но се възстановяват напълно. През 1977 г. Байдън се жени за Джил Джейкъбс, от която има една дъщеря, Ашли (р. 1981 г.). На 18 декември 1972 г., малко след като съпругът ѝ е избран за американски сенатор, Нейлия шофира с децата си Наоми, Бо и Хънтър, за да купи коледно дърво. Нейлия минава на запад по селския път в Хокесин, Делауеър и се приближава до знак за спиране на кръстовището на Делауерски път 7. Когато се включва в движението, колата ѝ е ударена челно от камион

Синът му Бо Байдън става военен съдия-адвокат, участва в Иракската война, по-късно е избран за главен прокурор на щата Делауеър. Умира от рак на мозъка през 2015 г. Камала Харис беше личен приятел на Бо,

Хънтър Байдън е адвокат във Вашингтон. Тръмп се опита да привлече вниманието върху дейноста на Хънтър Байдън в Украйна, когато е бил член на управителния съвет на газовата компания “Бурисма”. Както и бизнеса на Хънтър в Китай, и двата в периода, когато баща му Джо е бил вицепрезидент на Барак Обама (2009-2017 г.).

Ще видим ли скоро първата жена-президент на САЩ?

През 2004 г. Харис е 1то официално лице в Калифорния, подкрепящо публично Барак Обама, който се кандидатира за поста на сенатор. През 2013 г. се появи запис на разговор, в който президентът Обама се обръща към Харис с “най-красивия главен прокурор в страната”. Този коментар е приет за сексистки от критиците и той е принуден да направи публично извинение.

Ка̀мала Дива̀й Ха̀рис (Kamala Devi Harris) е родена на 20 октомври 1964 г. в Оукланд (предградие на Сан Франциско), Калифорния, юрист и политик от Демократическата партия.

Майката на Камала Харис е индийка – Шаямала Гопалан, изследователка на рака на гърдата, емигрирала от Индия в САЩ през 1960. Баща ѝ е дошъл в САЩ от Ямайка – професорът по икономика Доналд Харис. Родителите на Камала се разделят, когато тя е едва на седем години. Камала и сестра ѝ Мая остават при майка си. След развода трите се местят в Монреал, Канада, а по-късно семейството се завръща в родното й място.

1972 г. Камала Харис, отпред в центъра, застанала пред майка си, Шямала Гопалан Харис, и до по-малката си сестра Мая. СНИМКА: КАМПАНИЯ KAMALA HARRIS

 

Камала Харис нерядко говори за своя чужд произход и разказва колко силно е усещала проявите на дискриминация в Калифорния през 1970-те години. Майка й е била активистка в правозащитното движение на студентите от университета в Бъркли, и постоянно повтаряла на дъщерите си: “Няма защо да стоите и да мрънкате. Направете нещо!”.

Май 1989 г. Камала Харис, вдясно, с майка си Шямала Гопалан Харис, в центъра, на церемонията по дипломирането й в Калифорнийския университет, Правен колеж в Хейстингс. Учителката от I-ви клас г-жа Уилсън, е вляво. СНИМКА: КАМПАНИЯ KAMALA HARRIS

Камала следва в Университет Хауърд във Вашингтон (Howard University, исторически „черен“ университет), получава титлата „доктор по право“ в юридическия Хейстингс колидж (Hastings College) на Калифорнийски университет и започва работа като помощник прокурор на окръг Аламида.

През 1990 г. Харис полага успешно изпит за адвокатски права, но вместо това избира работа в окръжната прокуратура на окръг Аламеда в Оукланд. През 2003 г. тя печели изборите за поста на окръжен прокурор на Сан Франциско.

Тя отказва да подкрепи два законопроекта, забраняващи смъртното наказание в щата, което предизвика вълна от недоволство от страна на активисти за човешките права. През 2010 г. Харис се застъпва за закон, който превръща отсъствието от училище в престъпление и наказва родителите, които не успяват да гарантират образованието на децата. 

26 август 2008 г. Кметът на Сан Франциско и бъдещ губернатор на Калифорния Гавин Нюсъм и Камала Харис се смеят на закуска на списание Time за бъдещи политици като част от Демократичната национална конвенция в Денвър, Колорадо.

Харис излиза на калифорнийската политическа сцена, след като е избрана за окръжен прокурор на Сан Франциско и в крайна сметка през 2011 г. става 1та жена и 1ят чернокож юрист, станал прокурор на Калифорния.

Като гл.прокурор Харис става известна с твърдата си линия срещу дребни нарушения и особено вкарването на хора в затвора за пушене на марихуана, подкрепа за аборти, по-високи данъци за най-богатите, мерки срещу климатичните промени и по-строг контрол върху огнестрелните оръжия.

През 2016 г. лесно печели изборите за сенатор с 20-годишен опит Лорета Санчес, заемайки нейното място за щата Калифорния. След като спечели изборите в Сената, журналистите често я наричат „Обама в женски образ“.

През есента на 2019 г. Харис обявява участието си в президентската кампания от Демократическата партия, като избира за основна мишена на критиките си по време на дебата бившия вицепрезидент Байдън.

През декември 2019 г. Харис обявява оттеглянето си от надпреварата. Близо 3 месеца по-късно сенатор Харис официално одобрява кандидатурата на Байдън. 

Смата се, че изборът на Харис беше мъдър ход от страна на Байдън и е 1та тъмнокожа кандидатка за вицепрезидентския пост в САЩ.

Съпругът й Дъг Емхоф, адвокат в развлекателната индустрия, ще бъде 1ят “втори джентълмен” в страната, както и 1ят от еврейски произход.

Харис е известна като „Топ ченге в ерата на Black Lives Matter” и има опит в борбата за граждански права, свобода и равенство в Америка. Допълнителни сили й дават нейното смесено индийско и ямайско наследство и фактът, че се е омъжила за съпруга си евреин Дъглас Емхоф.

Ноември 2017 г. Сенатор Камала Харис гостува на израелския премиер Нетаняху в офиса му в Йерусалим. Фото кредит: (Amos Ben Gershom / GPO)

Тя е описана като „твърд привърженик“ на Израел, след като произнесе реч в Американския израелски комитет за обществени отношения (AIPAC) през 2017 г., не след дълго след полагането на клетва в Сената. Тя се е срещала и с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Като сенатор Харис също съфинансира законопроект през 2018 г., отхвърлящ резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща незаконни еврейски селища в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. Година по-късно тя се сблъска с критики от колеги демократи, след като пусна снимки с лидери на AIPAC в офиса си в Капитолия Хил, след като дискретно присъства на „неофициална сесия“, съобщи тогава Haaretz.

50-годишната Харис се жени за адвокат Дъг Емхоф, който е партньор в адвокатския офис Venable LLP в Лос Анджелис, на 22 август 2014 г. в Санта Барбара, Калифорния. Харис е мащеха на двете деца (Cole, 25, Ella, 21) на Емхоф от предишния му брак с филмовата продуцентка Керстин Емхоф.

Към август 2019 г. Харис и съпругът й са имали приблизителна нетна стойност от $5,8 милиона долара. През 2001 г. тя излиза за кратко с Монтел Уилямс, бивш водещ на шоуто „Монтел Уилямс“.

Харис е многорасова американка и баптист, член на Третата баптистка църква в Сан Франциско, конгрегация на Американските баптистки църкви в САЩ. Сестра й, Мая, е адвокат и политически анализатор на MSNBC; нейният зет Тони Уест е главен съветник на Uber и бивш служител на Министерството на правосъдието на САЩ. Нейната племенница, Мийна, е основател на кампанията за феноменални жени и бивш ръководител на стратегията и лидерството в Uber.