1ва детска смърт от синдром задействан от КОВИД в Лос Анджелис, Калифорния – КОЙ Е ТОЙ?

MIS-C с най-малко 145 случая сред деца в щата, за появата му по света се говори от лятото, свързват го със смъртоносна болест по малките ни наследници

10 декември 2020 г. Дете е починало тази седмица от свързания с коронавирус мултисистемен възпалителен синдром, известен като MIS-C (педиатричен мултисистемен възпалителен синдром (PMIS) или мултисистемен възпалителен синдром при деца (MIS-C)), и това е 1та такава смърт в Лос Анджелис, Калифорния, и съобщена официално.

10 декември 2020 г. Дете е починало тази седмица от свързания с коронавирус мултисистемен възпалителен синдром, известен като MIS-C (педиатричен мултисистемен възпалителен синдром (PMIS) или мултисистемен възпалителен синдром при деца (MIS-C)), и това е 1та такава смърт в Лос Анджелис, Калифорния, и съобщена официално.

Малкият пациент, който е бил в детската болница в Лос Анджелис (CHLA, Children Hospital Los Angeles), е имал „сложно предшестващо сърдечно състояние“ и е починал от усложнения, свързани с MIS-C, заяви в изявление в сряда служителят по връзки с обществеността Лорън Сонг.

Болницата не предостави допълнителни подробности поради поверителността на пациентите.

Най-малко 145 случая на MIS-C са регистрирани сред деца в Калифорния, според Министерството на общественото здраве на държавата (CDC). Смъртта на детенцето в Ел Ей каунти изглежда е и 1та в Калифорния, въпреки че в базата данни на щата не са регистрирани смъртни случаи, свързани с болестта. Две деца на възраст между 5 и 17 години са починали от COVID-19, показват данните в момент, когато смъртните случаи от COVID-19 в щата достигнаха рекордни нива, въпреки натрупания опит с пандемията, многото строги забрани и високото ниво на защита. 

Лекари в CHLA споделят, че очакват случаите да се увеличат, и посочват за причина появата на новия ** Мултисистемен възпалителен синдром, открит по-рано т.г., и за който четете по-долу. Там ще откриете и болеста на Кавасаки, която също е станала по-активна по време на пандемията с новия коронавирус КОВИД-19.

Въпреки напредъкът в медицинското обслужване и дори появата на ваксини, вече явно се появи и по-млада демографска група на заразените, дори с невиждани предизвикателства.

Тази седмица Калифорния счупи своя еднодневен рекорд за смъртност от COVID-19 – 219, вчера във вторник. Понастоящем щата е със средно 135 смъртни случая на ден за 7-дневен период, приближавайки се до рекорда от 144 за август. Здравните служители очакват смъртните случаи да продължат да се увеличават през следващите седмици и по време на Коледните празници.

Ако се обърнем съвсем малко назад и пак погледнем към дечицата, то ще видим, че в края на август т.г. три (3) деца в Ел Ей каунти бяха добавени към други 25, които бяха диагностицирани с MIS-C, за който тогава се каза, че е “свързан с COVID-19”, съобщиха тогава служители, а информацията бе потвърдена от Здравния департамент на Ел Ей каунти.

Синдромът засяга някои, които са били изложени на COVID-19, причинявайки възпаление в различни части на тялото, включително сърце, бели дробове, бъбреци, мозък, кожа, очи и стомашно-чревни органи. Това може да окаже въздействие върху здравето на хорара през целия им живот, казаха през август т.г. здравните служители.

Родителите трябва незабавно да се свържат с лекар, ако детето им прояви симптоми на MIS-C, които могат да включват треска, болки в корема, повръщане, диария, болки във врата, обриви, кървясали очи и умора,

според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

Повечето пациенти развиват болестта в рамките на един (1) месец след заразяването с коронавирус, казва CDC.

CDC все още изследва синдрома и не е ясно защо някои деца са болни, а други не.

През 2та седмица на октомври 2020 г. CDC съобщи за общо 1027 известни случая на MIS-C в САЩ и за общо 20 смъртни случая. Около 98% от децата са имали положителен тест за коронавирус, а останалите 2% са били около някой заразен с COVID-19.
Средната възраст за деца с MIS-C в страната и тогава бе 8-годишни, и в повечето от случаите заболяването е настъпило при деца и тийнейджъри на възраст между 1 и 14 години, според CDC.

Щатите Калифорния, Аризона, Ню Йорк, Пенсилвания, Луизиана, Флорида, Джорджия, Мериленд и Масачузетс са докладвали най-много случаи на MIS-C в САЩ до началото на ноември 2020 г.

Към 20 август 2020 г. в Ел Ей каунти, повечето от диагностицираните с MIS-C – огромните 71% от пациентите – са латиноамериканци. Етническата група също е непропорционално засегната от COVID-19. Броят на заболелите от синдрома латиноамерикански деца отразява тенденциите, наблюдавани в целите САЩ – те представляват най-голям процент от случаите сред расите и етническите групи в САЩ, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Здравните служители на каунтито казват сега в началото на декември, че 28% от онези, които са се идентифицирали с болестта, са на 5 или повече години, 39% са между 6 и 12 и 32% са на възраст между 13 и 20 години.

На 23 юли 2020 г. авторитетното медицинско издание “The New England Journal of Medicine” (Източник) на Медицинското Общество на Масачузетс публикува изследване на авторитетен екип от експерти, с водещи четири от най-големите специалисти лекари в областта, плюс групата за “Реакция на КОВИД-19”. Добре знаем, че в този щат се намира и един от най-престижните университети в света MIT.

Изследването съобщи тогава за проведено проучване, включващо пациенти от педиатрични центрове в САЩ за периода 15 март – 20 май 2020 г. За определянето на синдрома са използвани 6 критерия: сериозно влошено състояние налагащо хоспитализация, възраст под 21 години, температура продължаваща повече от 24 часа, лабораторни резултати в подкрепа на възпалителен процес, мултиорганно засягане и данни за инфекция със SARS-CoV-2 (доказана чрез RT-PCR, тестване за антитела или контакт с пациент с Covid-19 през последния месец).

Общо 186 пациенти са включени от 26 щата на средна възраст осем (8.3) години. Системното органно засягане е включвало ангажирането на гастроинтестиналната система (92% от случаите), сърдечно съдовата система (80%), хемопоетичната система (76%), кожа и лигавици (74%) и дихателната система (70%).

Средната продължителност на болничното лечение е било 7 дни (интерквартилен обхват 4-10 дни), като при 80% от пациентите са лекувани в интензивно отделение, а сред 20% от пациентите е прилагана механична вентилация, 48% са се нуждаели от вазоактивна поддръжка.

Смъртността е била 2% от всички пациенти. При 15 пациента (8%) са установени аневризми на коронарните артерии и болест на Кавазаки подобни характеристики. При 92% от пациентите са били установени отклонения от поне 4 биомаркера за възпаление. Прилаганата имуномодулираща терапия е включвала интравенозно приложение на имуноглобулини (77%), глюкокортикоиди (49%), интерлевкин 6 или 1RA инхибитори (20%).

От направения анализ авторите заключават, че мултисистемния възпалителен синдром при деца свързан със SARS-CoV-2 води до сериозни и животозастрашаващи състояния при деца и възрастни, дори без предишни или съпътстващи заболявания.

Лекарите подозират, че заболяването може да бъде “възпалителен отговор след инфекция”, когато имунната система преминава в свръх-функция. Тъй като някои деца са тествани отрицателно за коронавирус, се предполага, че те може да са изчистили вируса, преди възпалението да се появи, или тестовете за КОВИД просто да са пропуснали инфекцията.

КОВИД-19, болест на КАВАСАКИ и MIS-C

Данните от Европа за новия Мултисистемен възпалителен синдром при деца, вероятно свързан с COVID-19, с които разполагаме са от Италия.

Те са от д-р Д’Антига, гл. педиатър в болница папа Джиовани XXIII в Милано, която не е виждала семейството си от началото на епидемията.

“Когато две, а след това и три деца, се появиха в спешното отделение, показващи симптоми на възпалителен синдром, който ни изглеждаше познат, незабавно освободихме всички легла, които преди това са предназначени за лечение на възрастни от COVID-19,” споделя лекарката.

“Очаквахме респираторни симптоми. Чудехме се къде са децата? Дали те също са участвали в случаите на COVID-19 и до каква степен? Изобщо не мислехме за

болест на Кавасаки***.

Някои от новите деца изживяха шок. Те се представяха с миокардит, застрашавайки циркулацията на кръвта им. Те имаха висока треска и обриви. На някои им трябва вентилация. Но те не бяха болни от SARS-CoV-2. Само две от тях са тествани положително за вируса, но много от тях бяха произвели антитела за борба с него. Коронавирусът беше достигнал до тях, но

те бяха болни от нещо ново.”

“Казахме, това е доста необичайно. Обикновено виждаме двама или трима (2 или 3) пациенти с болест на Кавасаки годишно, сега имаме трима (3) за седмица. През следващите 10 дни видяхме още седем (7) … това трябва да е свързано с епидемията “, смята д-р Д’Антига.

** Мултисистемен възпалителен синдром

Д-р Майкъл Левин е председател на педиатрията и международното детско здравеопазване в Imperial College в Лондон, където изучава малария, туберкулоза и болест на Кавасаки повече от 30 години. До края на април 2020 г. той проследяваше напредъка на десетки деца, които изглеждаха притеснително като пациентите в Милано.

На 2 май той разполага с достатъчно данни, за да опише 38 от тях във виртуална среща на Световната федерация за детските интензивни и критични грижи, проведена чрез Zoom. Тя беше първата, която постави клиницисти от двете страни на Атлантическия океан в една и съща виртуална стая като техните колеги от Бостън, Лондон, Барселона, Генуа и Женева. Конференцията тогава имаше толкова много зрители (над 1800), че някои използваха FaceTime за екранно споделяне на Zoom.

“Никога в моите 30 години работа в педиатрията, не съм срещал друг нов спектър на заболяване, за което е известно толкова малко”, каза д-р Левин.
Националната здравна служба (NHS) във Великобритания изпрати първия си сигнал за неназования синдром на 27 април. Някои деца, които са приети в болниците на Обединеното кралство, бяха много болни и се нуждаеха от интензивни грижи. Едно беше починало. Всички бяха свързани със случаите на SARS-CoV-2; децата или са произвели собствени антитела, или са били в близост до по-рано болни членове на семейството, но само няколко са били активно заразени. 
Забележителна сред множеството предупреждения на NHS беше вероятността от полиорганна недостатъчност. И за изненада на някои, делът на децата от етническите малцинства е по-висок от белите деца в групите, които се появяват в болниците във Великобритания.
„Ние мислим за това като айсберг: първо забелязахме върха на айсберга, после видяхме групата Кавасаки, а сега виждаме по-малко тежко болни деца с упорита треска … от разстояние на времето това изглежда като нещо, което следва всичките шест седмици от кривата на COVID-19 “, казва тогава д-р Левин.

До тогава (май 2020) цялата информация е от уста на уста от конференции и уеб семинари на Zoom, като сега в края на годината се чува за подобрение в подредбата, след засилване на комуникациите, което да доведе до по-бързи реакции. Но, вече и смъртните случаи на дечица са налице.

“Трябва да имаме регистър на регистрите, който ни позволява да събираме информация от голям брой пациенти с ПМИС, за да можем да генерираме надеждни статистически данни за болестта за семействата и доставчиците на здравни услуги. В момента нямаме нищо подобно.” Това каза през месец май д-р Джейн Нюбъргър, изучавала и лекувала болест на Кавасаки повече от 30 години в Бостънската детска болница (BCH), където е асоцииран главен кардиолог по академични въпроси. Преди забраната за пътуване заради COVID-19, тя редовно посещава конференции в Япония и САЩ.

Именно от Бостън идват и първите сигнали за синдрома, само няколко дни преди пристигането на първите случаи в Европа. Д-р Нюбъргър споделя, че щата Масачузетс е имал над 87 000 случая, повече от 5000 смъртни случая, а 3000 деца са тествали положително на вируса.

“Щастлива съм да кажа, че голяма част от тези деца се възстановяват. С добра поддържаща грижа и навременна намеса има възстановяване”

“Интересите ми са как този нов възпалителен синдром засяга сърцето”, каза д-р Нюбъргър. “Знаем, че някои от тези деца имат ниска сърдечна функция, някои имат уголемяване на коронарната артерия или дори гигантски аневризми. Не знаем до каква степен този нов възпалителен синдром … създава същия риск като Кавасаки”. 

   *** Болестта Кавасаки, кръстена на лекаря, който изследва симптомите й през 60-те години в Япония, е рядко заболяване, което засяга предимно деца под петгодишна възраст. Пациентите развиват висока постоянна температура, конюнктивит и обриви. Езикът, гърлото и устните им се зачервяват, а ръцете и краката често набъбват, със зачервяване на дланите и ходилата. Някои деца развиват увеличен лимфен възел от едната страна на шията.
Заболяването може да доведе до аневризма на коронарната артерия, което представлява подуване в съда, което оксигенира сърдечния мускул. Заболяването на Kawasaki се съобщава при всички раси, но азиатските деца имат най-висока честота на заболяване, което предполага възможна генетична податливост. Макар и плашещи за родителите и считани за сериозни от лекарите, повечето деца се справят добре с агресивно ранно лечение.

Ако болестта на Кавасаки може да осигури рамка за разбиране на ПМИС, това е ограничено мнение. За болестта на Кавасаки няма известен виновник, но много заподозрени. Всички пациенти с ПМИС са свързани директно с коронавирусната инфекция или близостта с някой, който е бил болен. Някои деца с ПМИС показват спектър от особености на болестта Кавасаки, но много от новите пациенти са по-възрастни и състоянията им са по-тежки. Не са регистрирани случаи в Япония, Южна Корея и Китай, където Kawasaki обикновено се наблюдава в по-голям брой, въпреки че всички са били силно засегнати от SARS-CoV-2.