“Супер героите носят маски” – посланика на САЩ Херо Мустафа към българите (ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО ОТ БЪЛГАРИЯ И ЛОС АНДЖЕЛИС)

ГОВОРЯТ ПОСЛАНИЦИ И ПРЕЗИДЕНТИ!

“До днес супер героите бяха само във филмите”

САЩ предоставят финснсова помощ за КОВИД-19 – вижте ексклузивно видео кой

21 ноември 2020 г. (София) “До днес супер героите бяха само във филмите. Вече всички ние можем да бъдем супер герои!” Така се обърна Н. Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България към сънародниците ни в Родината.

21 ноември 2020 г. (София) “До днес супер героите бяха само във филмите. Вече всички ние можем да бъдем супер герои!” Така се обърна Н. Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България към сънародниците ни в Родината. 

“Ако следваме някои основни насоки за безопасност. Да нося маска, да спазваме социална дистанция, както и добра хигиена. Супер героите носят мАскии!” Това допълни Нейно Превъзходителство Херо Мустафа, като на ФБ-страницата на посолството поясняват, че “тя с радост се присъединява към кампанията “Ти Си Супер герой” за повишаване осведомеността за това как всеки от нас може да спаси живот.”

Американските дипломати в София препоръчват специално направения уебсайт (тисигерой.бг) и кани българите да “намерят своя най-добър начин да участват в кампанията”, като посочват, че “Вие също можете да бъдете супергерой!”

Никъде в текста и във видеото, не е посочено от какво да се пазят хората, и не са споменати думите “коронавирус”, “вирус” или “КОВИД”. Явно е счетено, че се подразбира, но в дипломацията, ако не е казана точна дума, то текста може да бъде отнесен и към няколко неща. (Вижте по-долу приоритетите на американски дипломат #1 в България)

Вижте видео:

Само ден по-рано пък стана ясно, че посолството на САЩ в София и Фондация „Америка за България“ с гордост обявяват нова съвместна инициатива, кампанията „Възстановяваме се заедно“, в подкрепа на борбата с разпространението на COVID-19 в България. През следващите няколко месеца ние ще бъдат осигурени допълнително $1 Милион щатски долара под формата на медицински консумативи и услуги в борбата с COVID-19.

“Ние сме отдадени на тази битка. Заедно можем да продължим напред. Заедно можем да се възстановим,” се казва в съобщението на американските дипломати.

Вижте видео с участието и на Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“, по-долу и ЕКСКЛУЗИВНО В ЕЛ ЕЙ

ВИЗИТКА

Октомври 2019 г. Н. Пр. Херо Мустафа със съпруга си Равниш Гарг (д) и двете им дъщери на летище София при пристигането й в България. Вляво е американския временно (тогава) управляващ посолството Джъстин Фрийдман.

Херо Мустафа (на английски: Herro Mustafa; на кюрдски: Hêro Mistefa; родена 1973 г.) е американски дипломат, посланик на САЩ в България. Тя носи ранга на съветник (FE-OC), най-нисшия от четирите ранга във Висшата външна служба на САЩ. Н.Пр. Херо Мустафа е първата американка от кюрдски произход, назначена за посланик.

По време на изслушването си пред Сенатската комисия за външни отношения Херо Мустафа заяви, че “ще фокусирам работата на Посолството върху следните приоритети, които бих категоризирала като

трите “С” – свързаност, сътрудничество и срещу корупцията.”

Мустафа добави, че ще се ангажира с разширяването на икономическите, военните, търговските, културните и междучовешки отношения между България и Запада, както и че ще работи за насърчаване на добросъседските отношения в региона и за подобряване на енергийната сигурност.

Сред акцентите на новият американски посланик ще бъде и укрепването на върховенството на закона и борбата с корупцията като ключ за продължаващия растеж на България.

Н. Пр. Херо Мустафа (фото: посолство на САЩ в София, България)

Историята на кюрдската емигрантка от Ирак в САЩ Херо Мустафа е предмет на документалния филм „Американски геррой“ (игрословица с името ѝ, което наподобява на английската дума hero, герой). Тя говори девет езика – английски, кюрдски, арабски, фарси, хинди, руски, турски, испански и гръцки.

Притежава богат лидерски и междуведомствен опит, с широка ангажираност по въпросите на енергийната сигурност, принципите на правовата държава и антикорупцията.

Херо Мустафа е родена в ЕрбилИрак, в семейство на кюрди. Като дете прекарва две години в бежански лагер в Иран. Семейството ѝ емигрира в САЩ през 1976 г.

Посланик Мустафа е израснала в гр. Майнът, Северна Дакота. 

През 1995 г. завършва висшето си образование в Джорджтаунския университет във Вашингтон. Магистърска степен получава в школата „Уидроу Уилсън“ в Принстънския университет, където през лятото работи като стажант в Държавния департамент. Ръководи неправителствена кюрдска организация, наблюдател е на местни избори в Босна и Херцеговина, след това работи като старши редактор в Центъра за стратегически изследвания и проучвания в Абу Даби.

През 1999 г. започва постоянна работа в Държавния департамент. Като дипломат Мустафа работи в Бейрут, Атина и Делхи, както и като помощник на държавния секретар Кондолиза Райс, както и като съветник на вице-президента Джо Байдън за Близкия изток. 

През 2016 г. е назначена за зам-посланик в Португалия.

Работила е и в Съвета по национална сигурност на САЩ, където е била директор за Иран, Йордания и отношенията между Израел и Палестина (2005 – 2006 г.), както и директор за Ирак и Афганистан през 2004 – 2005 г. Преди това е била на работа в Мосул, Ирак. 

Херо Мустафа е омъжена и има две деца. /Уикипедия, профил на сайта на посолството)

+++ EXCLUSIVE VIDEO, 2019 *** (camera: Evgeni Veselinov, BULGARICA)

Нанси Шилър е Президент на Фондация „Америка за България“ от септември 2016 година. След 20 години работа като управляващ директор в Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ)(1992-2012) и във Фондация „Америка за България“ (2008-2012), Нанси Шилър бе избрана за член на Борда на директорите на Фондацията през декември 2012 година, a в периода юни 2015 – септември 2016, за заместник председател на Борда на директорите. 

Преди кариерата си в БАИФ и Фондация „Америка за България“, Нанси Шилър работи в областта на търговските недвижими имоти в Чикаго, както и в няколко организации с нестопанска цел в областта на мениджмънта, финансите и маркетинга. 

Г-жа Шилър има MBA от DePaul University и бакалавърска степен от Университета на Илинойс – и двата в Чикаго.

+++

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на  успеха на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие.

През 1989 г. Конгресът на САЩ прие Закона за подпомагане на източноевропейската демокрация (SEED Act). Сред многото цели, които той си постави, бяха насърчаването на демокрацията и преходът към свободни пазари в бившите комунистически държави.

Единият от начините да се постигне това бе чрез създаването на инвестиционни фондове – частни, oсвободени от данъци корпорации, финансирани с пари на американските данъкоплатци чрез Американската агенция за международно развитие и управлявани от доброволчески Борд на директори, включващ американски бизнесмени, предприемачи и инвеститори.

Българо-американският инвестиционен фонд (БАИФ) бе основан през 1991 г. с капитал от $55 милиона долара. Той бе един от десетте фонда, създадени да работят в 17 страни в Централна и Източна Европа и Централна Азия. 

През 2008 г. постъпленията от продажбата на активи на Фонда формират капитала на Фондация „Америка за България“ в размер на 400 милиона долара. На година се одобряват по около $20 милиона долара. Отхвърлят се около 90% от предложенията. 

Фондацията започва работа в България през 2009 г. и за десет години е дарила над 200 милиона долара в подкрепа на над 880 инициативи в областта на образованието и културното наследство и за развитието на гражданското общество, медиите и частния сектор.

Фондацията се управлява от независим Борд на директорите, състоящ се от 10 американци и 3 българи. В допълнение, американският посланик в България е представител на правителството на САЩ в Борда на директорите без право на глас. /сайта на фондацията, личен архив/

+++EXCLUSIVE VIDEO+++

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ НА ПРЕЗИДЕНТА Росен Плевнелиев в Лос Анджелис, при посещението му с фондация “Америка за България”(камера и водещ: Евгени Веселинов, BULGARICA)

Ммм