Почина Климент Величков – един от най-известните ни спортни журналисти

Живя и работи в България и САЩ, и как се роди български вестник в Чикаго

20 ноември 2020 г. На 84-годишнa възраст почина Климент Величков – един от най-известните български спортни журналисти, който дълги години живя в САЩ, един от доайените на българската журналистика в Съединените щати и създателите на българския вестник в Чикаго. Погребението ще бъде в град Ахелой. 

Изключителен професионалист и влюбен в спортта и живота. Приятел за всички в медиите и пример за нас, по-младите в спортната журналистика. БЛАГОДАРЯ, бате Клименте!

“Беше великолепен спортен журналист, беше сладкодумен разказвач на спортни истории, беше щедър приятел и учител на всеки млад колега, беше верен на професията до последния си земен ден. Сбогом, приятелю!” Това написаха от Българската асоциация на спортните журналисти.

Съболезнования на близките на Климент.

Климент Величков е роден на 12 юни 1936 г.

Климент Величков – винаги по стадиони и зали. Снимка: Емил Маджаров

Целия му живот е в журналистиката, като за първи път среща пресата в полиграфическия техникум. След ВИФ (Спортната Академия) и диплома по българска филология, започва дългото писане.

Започва да работи като журналист през 70-те години Климент Величков и става зам.гл. редактор на добре познатия илюстрован Спортен Седмичник в-к “Старт” (600 хиляден тираж) в България, също „Народен спорт” и „7 Дни Спорт”. Отразява седем летни олимпиади, световни първенства и турнири, като “Уимбълдън”, “Медисън Скуър Гардиан”, в Мелбърн, Рио де Жанейро Мексико, Перу, Канада, Филипините, Нова Зеландия и дори в Хасково и Перник, по селските спартакиади и сред добруджанския чернозем.

Първият гл. редактор на в-к „България” в Чикаго през 2001 г.

2002 г. оглавява седмичника „България 21 век” и спортното издание „Старт БГ.

Подпомага основаването и издаването на в-к „Български Хоризонт” във Финикс, Аризона.

Последно е зам. главен редактор на вестник „България СЕГА” в Чикаго.

Климент Величков издава първата книга за Христо Стоичков.

 

ИВАНКА ХРИСТОВА. ЧЕТИРИТЕ ПОХОДА КЪМ ОЛИМП АВТОР: КЛИМЕНТ ВЕЛИЧКОВ

Климент Величков, заедно с Кина Бъговска издава безценният сборник “Български щрихи в американски пейзаж”. Една словесна панорама, изградена от публикации в чикагската преса на български език, разказващи за ръста и формирането на Българската общност в този най-български град отвъд границите на България

***

КАК СЕ РОДИ БЪЛГАРСКИ ВЕСТНИК В ЧИКАГО?

“… През  пролетта на 2001 г. бях в САЩ по мои си работи и бях тръгнал да се връщам в България… А Кина (Бъговска), която вече се беше установила в Чикаго, просто ме измъкна от самолета, щото някои си решили да правят български вестник в Чикаго и било много патриотично да им помогнем. Освен това с нея не бяхме се виждали почти година – откакто бе станала “американка”. И останах…
В следващата вечер се събрахме с готовия вече издателски екип, който явно бе добре подбрал и подготвил тактиката, посоката и пътищата, по които трябваше да тръгне новото достояние на българската общност в Чикаго – сериозен и достоен професионален печатен официоз на развилата вече сериозни мускули българска общност в Чикаго…
Нашите издатели се оказаха умни сериозни и отговорни хора. Беше удоволствие и чест за мене и Кина Бъговска да работим с тях. И само след десет дни излезе първият брой на в. “България”! После през годините се появиха още и още печатни издания на български език.

През 2006 г в Чикаго се проведе “Втората световна среща на българските медии в чужбина” с присъствието на 6 чикагски печатни издания – нещо небивало и непонятно почти, но то беше и като летящ старт за създаването на десетки нови медии сред българските общности по света…

Климент е причина да се роди в-к „България” в Чикаго, заедно с инициатора Динко Динев и редакционния екип от съмишленици и спонсори през 2001 г. – Шевкет Чападжиев, Хамид Русев, Светлозар Момчилов и Лина Кърк.

Първостепенна заслуга за това явление със сигурност имат нашите първи издатели, с които стартирахме в Чикаго. Светлозар Момчилов, който сега, заедно със съпругата си Оксана Момчилова са издателите на 72-страничния седмичник в. “България СЕГА”, с още и телевизия, радио и други паралелни медийни периодики. Хамид Русев, който продължи, заедно с Лина Кърк издаването на в. “България” и Динко Динев, който премина в транспортния бизнес.”

%d bloggers like this: