Почина Максим Минчев – ген. директор на БТА

От дни в болница с Covid-19, според медия – причина за смъртта

Минчев създаде годишните срещи на българските медии зад граница, което мероприятие на държавата, остава единственно ефективно и с нейна реална помощ за българската диаспора по света. Ценност, недостигната от никоя друга родна държавна институция! 

Максим Минчев създаде годишните срещи на българските медии зад граница, което мероприятие на държавата, остава единственно ефективно и с нейна реална помощ за българската диаспора по света. Ценност, недостигната от никоя друга родна държавна институция! Поклон!

15 ноември 2020 г. След кратко боледуване почина генералният директор на Българската Телеграфна Агенция Максим Минчев, съобщиха от БТА.

“Ще го запомним като рядко добър, работлив и обаятелен човек”, написаха от агенцията. 

Той беше от дни в болница с Covid-19, но лекарите не са успяли да го спасят, пише в-к “24 часа”.

Максим Минчев, винаги помагаше на нас “малките журналисти от големите държави”! Поклон!

БЛАГОДАРНОСТ И ПОКЛОН ПРЕД МАКСО ЗА ВСИЧКО, КОЕТО НАПРАВИ ЗА 1Я В-К “ОБЗОР” НА ЗАП. БРЯГ В САЩ И САЙТА БУЛГАРИКА, И ЗА МЕН ЛИЧНО, КАТО ЖУРНАЛИСТ!

Съболезнования на семейството и близките на Максим Минчев. 

Бог да го прости и вечна му памет!

ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ

Максим Минчев ни заведе и при папата в Рим! Нас, “малките” български журналисти от целия свят! Поклон!

Максим насърчаваше свободната журналистика и създаде годишните срещи на българските медии зад граница, което мероприятие на държавата, остава единственно ефективно и с нейна помощ за българската диаспора по света. Ценност, недостигната от никоя друга родна държавна институция! 

“БТА е една от най-старите информационни агенции в света, създадена седма по ред в света – след тези в САЩ, Англия, Швеция, Унгария, Румъния и Гърция. За 116 години БТА не е сменяла името си и това я прави една от най-старите институции в България. Никога не е спирала работа – и по време на I-та, и на II-та световни войни, и по време на бурни събития, свързани с живота на нашата държава, което я прави действително достойна българска медия” – Максим Минчев, 2014 г.

+++

Максим Минчев почина на 15 ноември 2020 г., на 67 години, роден е на 5 юни 1953 г. в София.

През 1972-1976 г. завършва специалност “Журналистика” във Лвовски университет (СССР).

През 1983-1986 г. учи специалност “Педагогика” във Военна академия “Георги Раковски”. През 1993-1996 г. е стипендиант на НАТО, към щаб-квартирата на НАТО в Брюксел.

От 1991 г. е член на УС и пресдиректор на Атлантическия клуб (НАТО) в България, членува и в УС на Евроатлантическата асоциация за международна политика и сигурност.

От 2003 г. е генерален директор на Българска телеграфна агенция (БТА). 

През 2016 г. става ген. секретар на NAWC (Световен съвет на информационните агенции). Същата година става и президент на EANA (Асоциация на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа, ЕАНА) и BSANNA (Асоциация на информационните агенции от Черноморския регион). 

Минчев членува също в Съюза на българските журналисти (СБЖ), Съюза на българските писатели (СБП) и Международната организация на журналистите (МОЖ).

Ген. секретар на ЕАНА Александру Джибой разпространи изявление по повод кончината на генералния директор на БТА Максим Минчев. В него се припомня дългогодишната и уважавана журналистическа кариера на Минчев. Припомнят се и престижните постове, които той е заемал. Изтъква се, че Максим Минчев е и автор на много книги, включително такива, посветени на неговите пътувания. 

Съболезнования изказаха и представители на всички познати политически партии в България.