Сменяме времето – за една седмица разликата с България става с час по-малка

East Coast (NY) – 6 часа, Chicago – 7 часа , West Coast (L.A.) – 9 часа

На 30 октомври 2016 г. (неделя, през нощта в събота) в 04.00 сутринта м.вр. в Родината ще преместят стрелките на часовника с един час назад (03:00) и ще спят с един час повече. На 6 ноември (неделя, през нощта в събота) същата операция ще извършат живущите в САЩ.

На 25 октомври 2016 г. (неделя, през нощта в събота) в 04.00 сутринта м.вр. в Родината ще преместят стрелките на часовника с един час назад (03:00) и ще спят с един час повече. На 1 ноември (неделя, през нощта в събота) същата операция ще извършат живущите в САЩ.

Тази нощ в България преминават към зимното часово време, а в Съединените Щати това ще се случи седмица по-късно. ТАКА ЗА 7 ДНИ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И САЩ СТАВА С 1 ЧАС ПО-МАЛКА /East Coast (NY) – 6 часа, Chicago – 7 часа , West Coast (L.A.) – 9 часа/

На 25 октомври 2020 г. (неделя, през нощта в събота) в 04.00 сутринта м.вр. в Родината местят стрелките на часовника с един час назад (03:00) и спят с един час повече. На 1 ноември (неделя, през нощта в събота) същата операция ще извършат живущите в САЩ.

Припомняме, че през 2019 г. евродепутатите гласуваха окончателно да се спре смяната на времето на Стария континент. Държавите от ЕС, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г. – 28-ми. Страните в Европа, които ще предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г. – 31-ви.

В САЩ през 2021-а ще сменят часовниците на 14 март и 7 ноември.

ИСТОРИЯ

Смяната на времето се въвежда за пръв път през 1918 г. Измислят го в САЩ и го аргументират с енергийни, икономически, обществени и здравни доводи. И до днес в Северна Америка и Европа продължаваме да си местим стрелките на часовника два пъти годишно.

За пръв път сериозно е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувана през 1907 г., но той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на 1-та св. война през 1916г. Скоро след това Великобритания последва примера. На 10 март 1918г. американският конгрес установява няколко часови зони и прави официално въвеждането на лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен. Тази промяна е валидна за 43 страни от Европа.

Любопитното е, че по света има страни, които никога не са приемали тази практика – почти цяла Африка, Югоизточна Азия, Венецуела, Ирак. Някои пък са го правели, но вече не виждат смисъл, и го премахнали – като Индия, Бразилия, Китай, половин Австралия и щата Аризона.

Връщането към астрономическото часово време в САЩ през 2020 г. ще се извърши в 1:00 часа на 1 ноември 2020 г., когато стрелкките ще се изместят с един час назад, а в България ще се извърши в 4.00 ч. местно време на 25 октомври 2020 г.

Смяната на времето се извършва два пъти годишно – към лятното се преминава през пролетта, а към зимното – през есента.

СЪВЕТИ 

При някои хора дори промяна на дневния режим може да доведе до безсъние и преумора, особено при децата и при възрастните. От своя страна недоспиването пък може да доведе до депресия. Затова е необходимо докато организмът ви постепенно свикне с промяната, което обикновено трае около 14 дни, да се постарайте да намалите физическото и психическото си натоварване на работното място и у дома. Учени съветват да се приемат повече витамини и да се пият повече течности, докато организмът свикне с преумората.

СМЯХ

Добре, че Пепеляшка не си сверява часовника с промените наложени от правителствата, че инак само с тиква щеше да се придвижва.