Гришо започва във вторник, Пиронкова бори Серина в сряда на Ролан Гарос (кога и как да гледаме)

28 септември 2020. Двамата най-добри български представители в тениса Григор Димитров и Цветана Пиронкова излизат на червените кортове в Париж утре и другиден.

28 септември 2020. Двамата най-добри български представители в тениса Григор Димитров и Цветана Пиронкова излизат на червените кортове в Париж утре и другиден.

Българската звезда в тениса при мъжете Григор Димитров ще започне участието си на Откритото първенство на Франция “Ролан Гарос” в късния привечер м.вр. утре (29 септември). Мачът между него и представителя на домакините Грегоар Барер е последен, четвърти двубой в програмата на корт №14 и вероятно ще стартира след 4-5:00 следобед м.вр. (9-10:00 сутринта Ню Йорк, 8-9:00 Чикаго и 6-7:00 Ел Ей, по-долу ТВ програма). Досега двамата са играли помежду си само веднъж, на турнира в Монпелие т.г., когато французинът спечели в 3 сета (6-7, 6-4, 7-5).

Българската #1 при дамите в тениса Цветана Пиронкова се изправя срещу 23-кратната шампионка и #9 в света Серена Уилямс във втория кръг на Откритото първенство на Франция “Ролан Гарос” 2020. Цеци ще бори Серена тази сряда, 30 септември, а мачът може да започне около 12:00 ч.м.вр. на обяд (11:00 ч.б.вр., 4:00 през нощта вторник с/у сряда в Ню Йорк, 3:00 Чикаго, 1:00 след полунощ във вторник с/у сряда, по-долу ТВ програма).

Българката бомбено започна в Париж, като срази само в два сета германката Андреа Петкович (6:3, 6:3) за само час и 13 минути игра. 

В 1я кръг пък американката безапелационно се справи със сънародничката си Кристи Ан със 7:6, 6:0 за час и 40 минути.

Досега двете са се срещали на корта общо пет пъти, като Серина спечели всичките мачове. А първият им двубой беше пак на Ролан Гарос през 2007 г., среща в 1-я кръг.

Цвети Пиронкова не беше в световната класация, когато се върна към тениса по-рано т.г. на US Open. Сега Пиронкова се изкачи до 157-то място в света и с победата си в 1-я кръг в Париж ще тръгне нагоре в класирането си.

Пиронкова е бивша четвъртфиналистка на Ролан Гарос, като стигна толкова високо през 2016 г. – това беше едно от само четирите й участия в последните 8 турнира от Големия шлем.

Може ли Цвети да постигне и 1-та си победа срещу Серена, именно пак в Париж? Както това направи няколко пъти срещу сестра й Винъс, и повтори в две поредни години пак там в Лондон през 2011! Това бе за първата ракета на България за 3-ти път в кариерата си, като се класира на четвъртфинал (виж по-долу какво се случи)

“Предизвикателство е Ролан Гарос да се провежда през октомври. Времето е студено и влажно. Това определено е проблем, както за самите кортове, така и за топките, защото стават много тежки. Трябва да се приспособим. Нали за това сме професионалисти. В този мач се справих. За следващия се надявам да не вали. Може би няма да се стопли, но поне да не е толкова влажно“, каза Цвети в интервю с БНТ.

„Следващият мач се очертава да бъде още по-труден. Срещу Серина условията ще са различни. Турнирът е различен. Всеки мач е нов. Това е моят подход. Очаквам двубоя с нетърпение“, добави Пиронкова.

   Ролан Гарос т.г. cтaртирa със скандал, като в ocнoвaтa му бe бившaтa №1 и финaлиcткa oт US Оpеn Виктoрия Aзaрeнкa, кoятo бяcнa нa oргaнизaтoритe зaрaди лoшитe aтмocфeрни уcлoвия нaпуcнa caмoвoлнo кoртa в нaчaлoтo нa мaчa cи cрeщу Дaнкa Кoвинич.
“Aбcурднo e, прeкaлeнo cтудeнo. Кaкъв e cмиcълът? Ceдим тук кaтo пaтки”, зaяви Aзaрeнкa прeди дa нaпуcнe кoртa.
10-aтa в cхeмaтa в Пaриж приcтигнa нa кoрта с пaлтo, зaрaди ниcкитe тeмпeрaтури и пocтoянния вятър и лeк дъждeц.
Ролан Гарос 2020 започна на 27 септември. Турнирът трябваше да се проведе в края на месец май, но бе отложен заради настъпилата пандемия.
 
УСПЕХ НА НАШИТЕ СЛАДУРИ! 
 
КОГА И КАК ДА ГЛЕДАМЕ?
В България “Роланд Гарос” се излъчва от БНТ, която купи 30 часа от втория тенис турнир от Големия шлем за годината “Ролан Гарос”, който започна тази неделя. БНТ ще се концентрира върху мачовете на Григор Димитров и Цветана Пиронкова.
В САЩ гледаме по ЕН БИ СИ И ТЕНИС ЧЕНЪЛ. Пълен списък:

French Open TV Schedule

Date Time (ET) Network Round
Sun, Sept. 27 5 a.m.-3 p.m. Tennis Channel 1st Round
  12-3 p.m. NBC  
Mon, Sept. 28 5 a.m.-3 p.m. Tennis Channel 1st Round
Tue, Sept. 29 5 a.m.-3 p.m. Tennis Channel 1st Round
Wed, Sept. 30 5 a.m.-3 p.m. Tennis Channel 2nd Round
Thu, Oct. 1 5 a.m.-3 p.m. Tennis Channel 2nd Round
Fri, Oct. 2 5 a.m.-3 p.m. Tennis Channel 3rd Round
Sat, Oct. 3 5 a.m.-12 p.m. Tennis Channel 3rd Round
  11 a.m. Peacock  
Sun, Oct. 4 5 a.m.-12 p.m. Tennis Channel 4th Round
  11 a.m. Peacock  
Mon, Oct. 5 5 a.m.-3 p.m. Tennis Channel 4th Round
  11 a.m. Peacock  
Tue, Oct. 6 6 a.m.-4:30 p.m. Tennis Channel 1/4-finals
Wed, Oct. 7 6 a.m.-4:30 p.m. Tennis Channel 1/4-finals
Thu, Oct. 8 5 a.m.-2 p.m. Tennis Channel Women’s Semis 1/2
  11 a.m. NBC, NBCSN  
Fri, Oct. 9 5 a.m.-4 p.m. Tennis Channel Men’s Semis 1/2
  11 a.m. NBC, NBCSN  
Sat, Oct. 10 9 a.m. NBC – Women’s Final  
Sun, Oct. 11 9 a.m. NBC – Men’s Final