България и Гърция с терминал за газ, с подкрепата на САЩ (+ видео)

Премиерите Борисов и Мицотакис подписаха в Атина в присъствието на посланиците на САЩ в двете държави

Премиерите Борисов и Мицотакис подписаха в Атина договор за газов терминал в присъствието на посланиците на САЩ в двете държави

24 август 2020 г. България подписа окончателен договор за придобиване на 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис, съобщи БНТ. Страната ни ще участва в проекта през държавната компания “Булгартрансгаз”. В Атина бяха двамата премиери – Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис.

На церемонията по подписването присъства и американският посланик в България Херо Мустафа. В Туитър тя беше поздравена от своя колега дипломат в Атина, калифорниеца Джефри Пият, който определя “участието на България в терминала като успех на американската регионална енергийна политика”.

24 август 2020 г. Посланиците на САЩ в Гърция и България Джефри Пият и Херо Мустафа на подписването на договора в Атина. Фото: Туитър

А пък Дейвид Харис, изпълнителен директор на “Американския Еврейски Комитет” (AJC), подчертава, че този договор “задълбочава връзките м/у съюзниците на САЩ, членовете на НАТО и държавите в ЕС”.

България официално стана акционер в проектната компания “Газстрейд”, която строи терминала в Александруполис. Общата инвестиция в проекта е 370 млн. евро, като 20% от него възлизат на около 74 млн. евро. Очаква се той да заработи през 2022 г.

Карта на газопровода от Александруполис

Освен България акционери в проектната компания са още гръцкото държавно дружество ДЕПА и международната компания Газлог Кипър Инвестмънт. Така страната ще може да получава газ след обработката му на терминала през вече съществуващата газова връзка с южната съседка и новостроящата се. Гръцкият премиер пък добави, че и други компании ще имат възможност да инвестират, вкл. и американски.

“Сигурен съм, че инвестицията, която подписваме днес, ще постави началото на едно още по-тясно сътрудничество със съседна България. Ползите явно са и геополитически, новият коридор ни дава възможност за диверсификация, не само на източници, но и на маршрутите, не само за Гърция, но и за България, която ще добави още един източник на енергия. Ще се засили и геополитическото значение на региона като енергиен хъб“, каза министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Терминалът е изцяло свързан с гръцката газова система и ще позволи на България да получава синьо гориво от различни източници. Сред страните, които доставят втечнен газ са САЩ, Алжир и Катар. До този момент страната ни можеше да ползва единствено гръцкият терминал в Ревитуса.

“Нещо повече, с половин милиард близо инвестиция на бързи обороти се строи и газопровода от Александруполис към Димитроград. Така че аз на теория съм чувал много за диверсификацията, днес става факт“, каза Борисов.

Премиерът Бойко Борисов описа подписването като поредна стъпка за изграждане на газовия хъб Балкан у нас.

“Надали като гледаме картата, някой си е представял, че един ден, това ще стане реалност. Газовите потоци текат от изток на запад, с компресори, които бутаха втечния газ само в едната посока, направихме много инвестиции, обърнахме реверсиите“, каза Борисов.

На проведената работна среща е било обсъдено и облекчаването на режима за преминаване на общата граница на двете страни с оглед пандемията от коронавирус.