Денят на Независимостта – “празникьт на празниците” на САЩ

Цветовете на американското знаме – червено, бяло и синьо, станали символи на 4-ти юли, украсяват всички американски градове.Както винаги американските граждани че отбележат деня с паради, пикници, спортни игри и концерти.

Американското знаме, един от символите на 4-ти юли, украсява всички американски градове. Синият правоъгълник символизира Съюза. Броят на петолъчките-звезди съответства на броя на щатите (в момента са 50). 13-те червени раета — 13 колонии, които образуват независимата държава. Звездата на Калифорния е качена на флага през 1951г., а последният щат е Хавай (1960). 

Всяка година на 4 юли в САЩ празнуват свободата и независимостта си.
На 4 юли 1776 г., американците стават независими от Великобритания и демокрацията е родена. По ирония на съдбата, 240 години по-късно, точно в навечерието на празника през 2016 г. Великобритания пък търси независимостта си от Европа (брексит).

13-те колонии, съставляващи част от Английската империя в Новия свят, изпитват затруднения да бъдат управлявани от крал и кралица, които са на хиляди мили отвъд Атлантическия океан. Така както и до днешен се управляват Австралия и Канада, и все още са под Британската корона.

“Историята на днешния крал на Великобритания е история на непрекъснато ощетяване и грабежи, които без изключение имат за пряка цел установяването на абсолютна тирания в споменатите щати.”

United_States_Declaration_of_Independence

Декларацията за независимостта на САЩ, която е създадена от Томас Джеферсън, продължава да бъде най-скъпият символ на свободата за американците.Всеки ден хиляди напускат родината си за да отидат в “земята на свободните и дома на смелите”, така те могат да започнат своята американска мечта.

Ето защо ние, представителите на Съединените американски щати, в Общия конгрес, събрани, обръщайки се към Върховния съдия на света за нравствеността на нашите намерения, в името и с властта на добрите хора на тези колонии, тържествено оповестяваме и обявяваме, че тези Съединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати!”

Върджиния прави първата крачка по пътя на независимостта с гласуването да се създаде комитет, представляващ колониите.

Първият Континентален конгрес заседава през септември 1774 г. На него правят списък на оплакванията от короната, който се превръща в първия подготвен документ, довел до официалното разделяне на колониите от Англия. Джордж Вашингтон поема командването на Континенталната армия и влиза в бой с британците в Масачусетс. През следващите осем години преселниците водят ожесточени сражения в Революционната война.

Междувременно във Филаделфия, щата Пенсилвания, се води словесен двубой. На 2 юли 1776 г. Вторият континентален конгрес обнародва следващия списък на оплакванията и първият, който се подписва под него, е Джон Ханкок, президентът на втория Континентален конгрес. Документът, наречен Декларация за независимост, представлява предателство спрямо короната, и има опасност 56-те човека, които го подписват, да бъдат екзекутирани.

На 19 юли Конгресът нарежда внимателно написано копие, озаглавено „Единодушната декларация на 13-те Съединени американски щати“ да бъде изработено за подписване. Декларацията за независимост е подписана на 2 август 1776 г.

Денят на независимостта се празнува на 4 юли, защото на този ден Континенталният конгрес одобрява Декларацията за независимост. В продължение на месец след 8 юли 1776 г. този документ е четен публично и хората празнуват всеки път, когато го чуят. На следващата година във Филаделфия бият камбани и има топовни салюти, палят свещи и фойерверки. Войната за независимост обаче продължава чак до 1783 г. и едва тогава Денят на независимостта става официален празник.

На всеки 4 юли американците имат почивен ден. Различните общности отиват на пикник за деня с любимите си барбекюта, хот дог, хамбургери, картофена салата, запечен фасул и всякакви добавки. Следобедното прекарване не е завършено, ако няма весела музика, приятелски бейзболен мач, смешни състезания или надпревари в ядене на пай и диня. В някои градове има паради под съпровода на училищни оркестри. В която и точка на света да се намират американците, те се събират за традиционното празнуване на 4 юли.

В наше време на фестивала Фрийдъм в Индипендънс Хол облечени в костюми от онова време американци разиграват историческите събития и четат Декларацията за независимост на тълпата.

Във Флагстаф, щата Аризона, около 4 юли в продължение на три дни американските индианци организират свои церемонии с родео и танци.

В Литиц, щата Пенсилвания, в парка през нощта запалват стотици свещи, направени в течение на изминалата година, и ги пускат да плават по водата, докато избират Кралица на свещите.

На 4 юли американският кораб „Джон Ф. Кенеди” влиза в пристанището на Бостън, щата Масачусетс, опънал платна, бостънският поп оркестър изнася концерт от патриотични песни, а повече от 150 000 души наблюдават фойерверките над водната повърхност.

В Калифорния най-популярното място със заря е заливът в Сан Диего. Традиционно по кейовете и стадионите на целия щат има събития с ярки фойерверки.

Хиляди хора се събрат на паради и концерти из цялата страна.