НабРЪзО от Ел Ей днес 23 юни – данъци нагоре, убити крадци, милиони помощ за наеми, LAX … още

С 3 цента вдигат данъка за бензина, и така управата на Ел Каунти ще добави $70 млрд. към изтънялия си бюджет, който вече орязоха с парите за полицията и образованието.

С 3 цента вдигат данъка за бензина, и така управата на Ел Каунти ще добави $70 млрд. към изтънялия си бюджет, който вече орязоха с парите за полицията и образованието. Лос Анджелис каунти (окръг, област, подобно на Голяма община София) е най-гъсто населеното в САЩ, с повече от 10 милиона жители от 2017 г. (1850 г. – 3530 ж.), което е 1/4 от населението на щата, и е най-големият недържавен държавен субект в Съединените щати. (Бел.ред. това не е целият Ел Ей, който познаваме). Районът на Голям Лос Анджелис или само Голям Лос Анджелис (Greater Los Angeles Area, LA COUNTY) е 2-ят по население метрополен регион след този на Ню Йорк.

Арестуваха член от ръководството на кметството на Лос Анджелис – Хосе Хуизар, за корупция и подкупи. Хуизар е отстранен от органа на власта.  

Двама бяха разстреляни от собственика на имот в Лонг Бийч, при самозащита, след като ги хванал вътре при опит за обир. Лонг Бийч (Long Beach) е град в окръг Лос Анджелис, щата Калифорния, с население от 469 450 жители (по приблизителна оценка от 2017 г.) На 7 януари 1964 г, там е роден Никълъс Кейдж (Nicolas Cage), носител на Оскар.

Искания на протеста за съкращение на полицейския персонал, който охранява училищата в Лос Анджелис, Калифорния

Кметът на Лос Анджелис обяви, че са одобрени съкращенията в бюджета на полицията. В същото време се провеждат протести за съкращение на полицейския персонал, който охранява училищата в града, като ще се отнемат средства и от тяхното финансиране.  

Международното летище на Лос Анджелис (Los Angeles International Airport, LAX) вече посреща всички пътници със специално изградени камери за мерене на температура. LAX е едно от най-големите летища в света по брой пътници (пътникопоток) и брой полети. Разполага с няколко международни и вътрешни терминала – 9 терминала, със 132 гейта. През 2019 г. летището обслужва 88 068 013 пътници, което го прави 3-тото най-натоварено летище в света след Хартсфилд-Джаксън Атланта и това в Пекин, Китай. Освен това, Ел Ей Екс служи като хъб за повече авиолинии, отколкото кое да е друго летище в САЩ. 

Шефката на здравната служба на Ел Ей Каунти д-р Ферер няколко пъти е била заплашвана с убийство, след като е била въведена карантината в града и са били затворени бизнеси.

$100 милиона долара одобриха в Ел Ей Каунти за помощ за наеми. Не е ясно, дали тези пари ще се дават на наемателите, или на наемодателите. 

$26.60 за билет и такса за автомобил ще плащат желаещите да гледат кино на открито на популярния стадион Роуз Боул в Пасадена, на петнайсетина мили северо-източно от Даунтаун Ел Ей. През 1994 г. на стадион „Роуз Бол“ в Пасадина се играе финалът на световното първенство по футбол между Бразилия и Италия. Пасадена (Pasadena) е град (CITY) в окръг Лос Анджелис, с население от 142 647 жители за 2017 г. Тук се намира престижният Калифорнийски технологичен институт. В Пасадена на 17 октомври 1999 г. почина българският художник и дизайнер Димитър Манасиев Механджийски. 

НАОКОЛО 

В някои казина в Лас Вегас плащат, за да си сложиш маска за предпазване от коронавирус. Лас Вегас (Las Vegas; в превод от испански „Ливади“ или „Плодородни долини“) е най-големият американски град, основан през 20 век (1905), има население над 641 676 жители (по приблизителна оценка от 2017 г.). Вегас е известен, като „Развлекателната столица на света“ или „Град на греха“ благодарение на легализирания хазарт, предлагането на алкохолни напитки по всяко време и различните форми на забавления за възрастни. Хазарт, туризъм и отдих са в основата на икономиката на града.

Днес “изгониха” медиите от Белия дом, заради повишеното ниво на опасност, предизвикано от протестите в столицата Вашингтон, които прерастнаха в разрушения и палежи.