Шварценегер и Фандъкова “зад маските” – задължителни покритие на лицето “на закрито” в Калифорния и България (+ видео)

Кметицата удари заповед за глоби, пет губернатора заснеха клип

“Тук не става въпрос, че си слаб” – Арнолд Шварценегер

22 юни 2020 г. Носенето на маски на закрити обществени места е задължително в България и Калифорния.

Със специална заповед от днес, на кмета на София Йорданка Фандъкова, от 23 юни всеки задължително трябва да закриват долната част на лицето си, когато е “под покрив”. 

 Строгата мярка в София последва същата в слънчевия американски щат, където на 18-ти този месец губернаторът Гавин Нюсъм бе категоричен.

“От 18 юни калифорнийците трябва да носят покрития за лице в общи и обществени закрити помещения, както и на открито, когато дистанцирането не е възможно” – съобщи Нюсъм.

Цели пет (5) губернатора на Калифорния, вкл. и Арнолд Шварценегер, направиха специален видео клип, в който подкрепят задължителното носене на маски.

“Може би вие не сте гласували за мен! Но, направете го – носете маски. Тук не става въпрос, че сте слаби” – казва Арни.

Покритията за маска или маски помагат за намаляване на разпространението на коронавирус, особено в комбинация с физическо дистанциране и често миене на ръцете. Всеки, който се чувства болен, да стои в къщи,” допълват от столицата на щата Сакраменто.

Силовите органи на реда са оторизирани да оказват съдействие за отстраняване на нарушители. Полицията в Лос Анджелис вече извършва принудителни извеждания от затворени помещения на хора без маски, а ако оказват съпротива, и временни арести.

От 23 до 30 юни носенето на защитна маска за еднократна или многократна употреба или на друго средство, покриващо носа и устата е задължително на всички закрити обществени места в България. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, разпореди здравният министър Кирил Ананиев.

Най-малко 1.5 метра физическа дистанция между хора, които не са членове на едно домакинство, да се спазва на открити обществени места, в това число паркове, улици и спирки на градския транспорт в София. Това гласи издадена на 19 юни заповед на кметът на София Йорданка Фандъкова и остава в сила до второ нареждане. 

От идващата сряда пък се удвояват екипите на Общинска полиция в столицата София, които проверяват за носенето на маски в градския транспорт, вкл. и Метро-полицията ще контролират метрото.

“Зачестиха сигналите, които ми изпращат граждани, за пътуване без маска в градския транспорт. Затова и през миналата седмица засилихме контрола с полицията, като бяха проверени над 700 превозни средства,” съобщи Фандъкова, като добави, че са съставени 16 актове и предупредителни протоколи.

Започна и планираното тестване на 1000 човека от персонала на детските градини и ясли. До момента всички тествани са отрицателни.

“Данните за заразените с COVID-19 в София показват устойчив ръст и това налага крачка назад за задължителното носене на маски, както и по-голям контрол. В петък в софийските болници се лекуваха 92 души с COVID-19, от тях 9 в интензивно отделение. Днес настанените за болнично лечение са 126, а хората в интензивни отделения са 23.” Това поясни Йорданка Фандъкова.

“Моля Ви, пазете себе си и Вашите близки. Опасността от заразяване не е отминала. С повече дисциплина можем да се справим,” завършва кметицата на София.

Към днешна дата заразените в 40-милионния щат Калифорния са 178,054 (+2.4% увеличение за последните 24 часа), със 5,515 смъртни случаи (+ 0.4%), при 3,411,686 направени теста. Съответно в целите САЩ, 2,378,888 с положителен тест (нови 22,231 за последните 24 часа), и 122,534 починали при 3,452,099 направени теста. 

Общо 33 нови случая на заразени с коронавирус за изминалото денонощие в България, което е над 3 пъти по-малко в сравнение с обявените в неделя 117 положителни проби, но при 2 пъти по-малко взети проби – 566 срещу 1360 вчера. В понеделник обичайно потвърдените нови случаи са чувствително по-малко от останалите дни през седмицата, тъй като в неделя по-голямата част от лабораториите не работят или работят с намален капацитет. 

Седмицата от 15 до 21 юни отбелязва нов рекорд по броя на потвърдени случаи на коронавирус от началото на заразата в България досега. Данните на единната информационна система показва общо 606 положителни проби за седем дни при направени общо 13 137 теста. Това е втора поредна седмица с рекорд, след като между 8 и 14 юни имаше 555 случая. 

Общо потвърдените случаи на коронавирус от началото на заразата в България досега са 3,905 със 199 жертви.