Наш лекар разкрива тайни на коронавирус в Швейцария – чуйте проф. Александър Цанков – кой е той (+ English)

Alexandar Tzankov and team have gained important insights from the obduction of the deceased in Swiss

Проф. Д-р Александър Цанков e роден на 16 март 1974 г. в София, България (Prof. Dr. Alexandar Tzankov)

   Нарушеното кръвоснабдяване е една от главните причини за тежкото протичане на болестта при заразените с новия коронавирус COVID-19. До този извод стигат патолози в Швейцария, като основният “виновник” за важните медицински резултати е нашият лекар проф. д-р Александър Цанков, който сега е ръководител на Отдела по аутопсия (патология) в Университетската клиника в Базел, Швейцария (Head Histopathology – Pathology, University of Basel), и е водещ, дори единствен, при провеждането на много опасните разрези на заразените трупове.

 „Вероятно основната цел на коронавируса в нашето тяло са клетки, които „тапицират“ кръвоносните съдове,” подробно коментира причините и протичането на болеста проф. Цанков в 13-минутно интервю в предаването „Преди всички“ на БНР, а “зад гърба си” вече има над 500 научни публикации в неговата област.

   “Все още сме далече от това да имаме ясен кръвен показател, който да каже – да, това е рисковата група,” коментира най-застрашените групи от населението нашият лекар, но посочва и конкретни хора, след направените аутопсии. “Големи, едри мъже със свръхтегло, кръвна група А, с високо кръвно. Това е със сигурност рискова популация.” пояснява проф. Цанков. 

   Досега петдесет (50) души от швейцарския кантон Базел-Щад са умрели от новия коронавирус COVID-19. Кантонът Базелланд има 32 смъртни случая. Проф. Цанков, заедно с колегите си в кантоналната болница Базелланд успешно и без последствия за тях, са разрязали и изследвали 21 починали лица.

   Успешната работа на българския лекар излиза и в медийни репортажи в Германия, където той е описан почти като герой, тъй като продължава да извършва аутопсии в най-опасната ситуация. Не само, но и заради изключителния интерес в германската държава, за причините за заразата, където във всички случаи на зазразени се оказало, че хората са имали предишни заболявания, напр. претърпели са поне един сърдечен удар, имали са високо кръвно налягане, артериосклероза, увреждане на други органи като бъбреци, черен дроб или органи след трансплантация. И една аутопсия може да сложи край на съмненията.

22 май 2020 г. Изследване на проф. Александър Цанков
Горния ред: Сканиращи електронни микрофотографии на микроваскуларни корозивни отливки от тънкостенния алвеоларен сплит на ранен от COVID-19- (вляво) и здрав бял дроб (вдясно).
Долен ред: Пълна оклузия на артериите (червено) в белите дробове COVID-19 (вляво), в сравнение с незаразените контроли (вдясно). (μCT 3D реконструкция) Фото-колаж: nejm.org.

    Д-р Цанков и неговият екип никога не спират да работят, разбира се, при много строги правила, но без да се страхуват. “Ние сме добре оборудвани за инфекциозни аутопсии. Ходим на работа с пълно уважение, но без страх“, казва самият Цанков. Той и неговите колеги от Базел и Базелланд вече имат опит с пациенти с ХИВ и хепатит С. От една страна аутопсията е последният медицински акт върху пациент, но пък от друга, най-важната – най-всеобхватният преглед, при който човек може да работи систематично без натиск и да разпознава нови причини и последствия от едно заболяване. Патологията може би се оказва най-точният показател за “разкриване на тежките престъпления на най-опасните престъпници” в нашето тяло.

  НО, “важно е да се правят аутопсии и на хора без рискови фактори,” подчерта проф. Александър Цанков. Нещо, което почти не се прави по “света и у нас” по време на пандемията с COVID-19, което според проф. Цанков, ще покаже влиянието на генетичния фактор и податливостта към инфекцията. Има доста места по света, където не се аутопсират дори заразени починали, най-вече от страх от зараза на персонала. От нашия лекар научаваме, че в Швейцария няма починал нито един патолог и лекар, персонал, работещи със заразени с КОВИД-19.    

  За разкриване на една от главните причини за тежкото протичане на болестта – нарушеното кръвоснабдяване, помага микроскопа, чрез който екипът на проф, Цанков, регистрират кръвен застой в белите дробове, и малки съсиреци в кръвоносните съдове на бъбреците и червата на починалите. 

   „Кръвта стои там, но не тече истински и в този смисъл въпреки че кислородът по някакъв начин достига до нея, той не бива транспортиран чрез кръвта до цялото тяло и крайният ефект на обдишването всъщност остава на заден план“, изтъква проф. Александър Цанков, визирайки и употребата на респираторите (ventilators).

    Като рискови фактори се налагат артериалната хипертония (високо кръвно – №1), свръхтеглото, мъжкият пол, повишената възраст, сърдечно-съдовите заболявания. 17:4 е било съотношението мъже – жени сред изследваните починали. Преобладаващи са хората от кръвна група А, която се отличава с по-активна съсирваемост на кръвта. 

   Професор Цанков е категоричен за лечението на КОВИД, че трябва да бъде разделено в две фази, съответно и различни медикаменти. Началния стадий от заболяването, когато вирусът атакува тялото и се размножава, и този от следващия етап, в който се намаляват негативните ефекти за заразения организъм, поясни специалистът. „И точно там нашите наблюдения отварят нов терапевтичен прозорец“, посочи българският лекар, на който се налага да спи на пода, за да се възстанови след три пъти по-дългите от нормалните аутопсии.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:

Проф. Д-р Александър Цанков в лабораторията в Базел, Швейцария

Проф. Д-р Александър Цанков e роден на 16 март 1974 г. в София, има българско и австрийско гражданство. 

Семейство: Женен е за Милена Косева, медицинска сестра, с която имат 2 деца (Филип, р. 2004 г., Кармен, р. 2006 г.)
Образование и научна кариера:
1979-1980: Училище в Монтерей, Мексико
1981-1988: Начално училище 34 в София, България
1988-1993: Национална гимназия за древни езици и култура в София, България
1993-1996: Медицински университет в София, България
1996-1999: Университет в Инсбрук, Австрия
17.05.1999 г.: Докторска степен (Doctor medicinae universae) в Университета в Инсбрук, Австрия
20.03.2006: Хабилитация (Universitätsdozent, приблизително еквивалентна на докторантска степен) в
Медицински университет в Инсбрук, Австрия
Тема: Патогенеза на класическия лимфом на Ходжкин: тъканно микроразпределение и микродисекция
изследване на клетките на Ходжкин и Рийд-Щернберг
30.05.2007: Хабилитация (Privatdozent) в университета в Базел, Швейцария
28.09.2011: Професор по патология в университета в Базел, Швейцария
 
Професионална история
1999-2000 Лекар в Българската армия, София, България
2000-2006 Институт по патология, Университет в Инсбрук, Австрия (ръководител: проф. Д-р Г. Микуз)
1.2-30.4.2004 г.: Катедра по дерматология и венерология (ръководител: проф. Д-р П. Фрич)
1.5-30.10.2004 г.: Катедра по хематология и онкология (ръководител: проф. Д-р Г. Гастл)
1.11.2004-31.1.2005: Катедра по радиология I (ръководител: проф. Д-р У. Яшке)
Сертифициране на борда като консултант патолог през октомври 2005 г.
 
Гостуващ учен
2005 г. Референтен център по патология на лимфните възли, Университет на Вюрцбург, Германия (ръководител:
Проф. Д-р Н-К: Мюлер-Хермелинк)
Работи като старши патологичен персонал
2006 г. Институт по патология, Университет в Инсбрук, Австрия, участва в широкоспектърна хирургия
патология, включваща аутопсия, невропатология и цитология, задължения за изследвания и преподаване
2006-2008 г. Консултант в Института по патология, Университетска болница Базел, Швейцария, участва в
широкоспектърна хирургична патология, включваща аутопсия, изследвания и преподаване
2009-настоящ ръководител хистопатология / аутопсия в Института по патология, Университетска болница Базел,
Швейцария
2015-настоящ Официален експерт в областта на патологията на Швейцарския орган за акредитация
 
Публикации: над 400 статии и монографии
 
Отличия, стипендии и стипендии
1998 Награда на „Hans und Blanca Moser Stiftung zur Förderung der Krebs- und
Gefäßerkrankungsforschung ”, Виена, Австрия
1998-1999 г. Стипендия на „Австрийска служба за академичен обмен“, Виена, Австрия
2000 Награда за млад учен за научни постижения в областта на хистохимията от „Обществото на
Хистохимия ”, Les Diablerets, Швейцария
2003 награда на „Корейското дружество за биохимия и молекулярна биология“
2006 награда Рокитански на „Австрийското общество по патология“, Грац, Австрия
2007 награда на „Медицинска асоциация на Тирол и Форарлберг”, Инсбрук, Австрия
2010 „Награда Дора-Сейф“ за изследване на рака на университетската болница Базел, Швейцария
2004-2019 CHF 728 000 отпуснати средства от научноизследователски фондове и академични институции без индустрията
 
Рецензент и редакторски задължения
Член на Редакционния съвет по патобиология, гост редактор на Frontiers in Oncology
Редовни задължения за рецензенти за:
Приложения за научни изследвания в Медицинския университет в Инсбрук, Австрия; Deutsche Forschungsgemeinschaft; Krebsliga Schweiz; Комитет за безвъзмездна помощ на университета в Хонконг; Wellcome Trust, Великобритания; Istituto Nazionale Tumori, Италия; Докторски и докторски дисертации в Медицинския университет в Инсбрук и в Университета в Базел и Цюрих Акта Цитологика, Американско списание по имунология, Анали на хематологията, APMIS, Кръв, кръвен напредък, BMC Cancer, British Journal of
Хематология, рак, изследвания за рак, лекарства за рак, доклади за патологии, клинични изследвания на рака, доклади за клинични случаи,
Клинична и експериментална дерматология, Европейско списание по хематология, Европейско списание по педиатрия, Експериментална геронтология,
Становище на експерт по биологична терапия, Експертно становище за лекарства за разследване, Мнение на експерт по терапевтични цели, Експертни отзиви за
Антиракова терапия, експертен преглед по молекулярна диагностика, граници на медицината, граници в имунологията, граници в онкологията,
Хематологика, хематологична онкология, хистология и хистопатология, човешка патология, имунотерапия, имунология и клетъчна биология,
International Journal of Cancer, Международно списание за лабораторна хематология, International Journal of Hirurical Pathology, Journal of
Клинична патология, списание по хематопатология, списание по хистохимия и клетъчна биология, списание по неврология и невромедицина, списание
по онкология, списание по патология, Lancet онкология, левкемия, левкемия и лимфома, онкоимунология, онкотаргет, патобиология,
Патологични изследвания и практика, PLOSOne, инфекциозна болест по трансплантация
 
Преподаване и надзор на научни работници
2001-2006 г. Лекции за студенти в Медицинския университет в Инсбрук
2006-текущи лекции за студенти по медицина в университета в Базел
2018-настоящ член на комисията по учебни програми на Медицинския факултет към университета в Базел
2001 г. – настоящ надзор / съвместен надзор на 25 магистърски и докторски дисертации

People with blood supply problems are more vulnerable to coronavirus: Professor Alexander Tsankov

Prof. Dr. Alexandar Tzankov

Alexandar Tzankov and team have gained important insights from the obduction of the deceased in Swiss

The patients who are seriously affected by the coronavirus infection have problems with their blood vessels, the head of the Histopathology lab and the Postmortal Diagnostics with the University Hospital Basel, Switzerland, Professor Dr. Alexander Tsankov said in an interview for the BNR. Professor Tsankov’s team did autopsies of 21 patients who died of Covid-19 in Switzerland. Only 15% of them had chronic lung diseases. It also became clear that hypertension, male gender, advanced age, cardiovascular diseases and overweight are also risky factors. The ratio between deceased men and women was 17:4.  The number of people with blood type A which is characterized with more active blood clotting prevails. The functioning of the endothelial cells that line the interior surface of blood vessels was disrupted in all cases.

Fifty people from the Swiss canton of Basel-Stadt have died of coronavirus so far. The canton of Baselland has 32 deaths. Alexandar Tzankov, Head of the Department of Autopsy at the University Hospital Basel, together with his colleagues at the Cantonal Hospital Baselland, has obstructed 21 deceased persons. “We’re just doing our job here,” says Tzankov, referring to media reports from Germany. There he is almost described as a hero, as he continues to carry out autopsies in the current situation. In Germany, the Robert Koch Institute has advised against examining deceased corona patients. Too dangerous for the doctors. However, this recommendation has since been withdrawn. 

Also in Germany, in all cases, the people had previous illnesses, for example suffered one Heart attack, had high blood pressure, arteriosclerosis, damage to other organs such as kidneys, liver or transplant organs.

Tzankov and his team, on the other hand, have never stopped working. There are, of course, stricter rules for compliance with hygiene regulations, but “we are well equipped for infectious autopsies,” says Tzankov. He and his colleagues from Basel and Baselland already have experience with HIV and hepatitis C patients. “We go to work with full respect, but without fear,” says the pathologist. The autopsy is on the one hand the last medical act on a patient and on the other hand the most comprehensive examination, in which one can work systematically without pressure and recognize new connections.

Findings help doctors
Of course, the motivation to find out more about the coronavirus also plays a role. For this reason, Tzankov and his Baselbieter colleagues just submitted a study, which will soon be published in a specialist journal.

They have gained important insights from the obduction of the deceased. “The disease takes place in the smallest vessels in the lungs and other organs. If these vessels can no longer function properly, clots will be created,” explains Tzankov. In fact, it is their task to keep the blood liquid. Due to the blockage of the bloodstream, however, the blood now stands practically still. “When the patient is ventilated, the oxygen enters the blood, but no longer spreads in the body,” says Tzankov. This ultimately leads to death – as happened with the 21 patients who examined the pathologists from the region after their death. Few, on the other hand, showed signs of pneumonia.

Tzankov is in contact with pathologists in Germany and Spain. They, too, came to similar conclusions. These, in turn, could now help doctors in hospitals to fight the virus: “Our findings on the vessels allow initial conclusions to be drawn about potentially effective therapies,” says Tzankov. Furthermore, the results of the 21 obductions confirm previous findings: The patients all suffered from hypertension, belonged to the risk group, were predominantly male and were overweight. In addition, blood group A was overrepresented. Tzankov emphasizes: “It’s not about pointing the finger at a population group.” Rather, he wanted to show that the persons themselves are not to blame for the disease, but are particularly vulnerable.

Special protective measures apply
Meanwhile, Tzankov and his team returned to normal work. There had been no deaths from the coronavirus in Basel for ten days. They also perform autopsies on the deceased in the Corona Crisis. “We take a close look at the history of the disease before the investigation.” If the person has been tested negative for the coronavirus, the autopsy can be performed without special security precautions. Tzankov: “But if someone has tested positive or has not yet been tested at all, we will take special protective measures and sometimes use fewer personnel.”

“Courage or heroines is not one of them. After all, it’s just a job.”

+++

Prof. Dr. Alexandar Tzankov

Prof. Dr. Alexandar Tzankov
Institute of Pathology University Hospital
DOB: 16th of March 1974, Sofia/Bulgaria
Bulgarian-Austrian, married (Milena Koseva, medical nurse)
2 children (Philipp, born 2004, Carmen, born 2006)
 Education and scientific career
1979-1980: Latin American School of Monterrey, Mexico
1981-1988: Elementary school 34 in Sofia, Bulgaria
1988-1993: National Gymnasium for Ancient Languages and Culture in Sofia, Bulgaria
Thesis: Aulus Cornelius Celsus. De Medicina. Translation form Latin and Commentary
1993-1996: Medical University of Sofia, Bulgaria
1996-1999: University of Innsbruck, Austria
17.05.1999: Conferral of a medical doctorate (Doctor medicinae universae) at the
University of Innsbruck, Austria
Thesis: Retinoic acid induced Golgi apparatus disruption in F2000 fibroblasts.
A model for enhanced intracellular retrograde transport
20.03.2006: Habilitation (Universitätsdozent, roughly equivalent to PhD) at the
Medical University of Innsbruck, Austria
Topic: Pathogenesis of classical Hodgkin lymphoma: tissue microarray- and microdissection
examination of Hodgkin and Reed-Sternberg cells
30.05.2007: Habilitation (Privatdozent) at the University of Basel, Switzerland
28.09.2011: Professor of Pathology at the University of Basel, Switzerland
A. Tzankov, CV 2
Professional history
1999-2000 Army doctor in the context of recruit duty at the Bulgarian Army, Sofia, Bulgaria
2000-2006 Institute of Pathology, University of Innsbruck, Austria (Head: Prof. Dr. G. Mikuz)
1.2-30.4.2004: Department of Dermatology and Venerology (Head: Prof. Dr. P. Fritsch)
1.5-30.10.2004: Department of Hematology and Oncology (Head: Prof. Dr. G. Gastl)
1.11.2004-31.1.2005: Department of Radiology I (Head: Prof. Dr. W. Jaschke)
Board certification as Consultant Pathologist in October 2005
Visiting scientist
2005 Reference Center for Lymph Node Pathology, University of Würzburg, Germany (Head:
Prof. Dr. H-K: Müller-Hermelink)
Work as senior staff pathologist
2006 Institute of Pathology, University of Innsbruck, Austria, involved in broad-spectrum surgical
pathology including autopsy, neuropathology and cytology, research and teaching obligations
2006-2008 Consultant at the Institute of Pathology, University Hospital Basel, Switzerland, involved in
broad-spectrum surgical pathology including autopsy, research and teaching obligations
2009-current Head Histopathology/Autopsy at the Institute of Pathology, University Hospital Basel,
Switzerland
2015-current Official expert in the field of pathology for the Swiss Accreditation Authority

 Publications: >360 papers and monographs, H-index 56, orcid.org/0000-0002-1100-3819

 Honors, scholarships and grants
1998 Award of the “Hans und Blanca Moser Stiftung zur Förderung der Krebs- und
Gefäßerkrankungsforschung”, Vienna, Austria
1998-1999 Scholarship of the „Austrian Academic Exchange Service“, Vienna, Austria
2000 Young scientist award for scientific excellence in the field of Histochemistry by the “Society of
Histochemistry”, Les Diablerets, Switzerland
2003 Award of the “Korean Society for Biochemistry and Molecular Biology”
2006 Rokitansky Award of the “Austrian Society of Pathology”, Graz, Austria
2007 Award of the “Medical Association of Tyrol and Vorarlberg”, Innsbruck, Austria
2010 “Dora-Seif Award” for Cancer Research of the University Hospital Basel, Switzerland
2004-2019 CHF 728.000 granted money from research funds and academic institutions w/o industry

Reviewer and editorial duties
Member of the Editorial Board of Pathobiology, guest editor of Frontiers in Oncology
Regular reviewer duties for:
Research applications at the Medical University of Innsbruck, Austria; Deutsche Forschungsgemeinschaft; Krebsliga Schweiz; Hong Kong University Grant Committee; Wellcome Trust, UK; Istituto Nazionale Tumori, Italy; MD and PhD theses at the Medical University of Innsbruck, and at the University of Basel and Zürich Acta Cytologica, American Journal of Immunology, Annals of Hematology, APMIS, Blood, Blood Advances, BMC Cancer, British Journal of
Haematology, Cancer, Cancer Research, Cancer Medicine, Case Reports in Pathology, Clinical Cancer Research, Clinical Case Reports,
Clinical and Experimental Dermatology, European Journal of Haematology, European Journal of Pediatrics, Experimental Gerontology,
Expert Opinion On Biological Therapy, Expert Opinion on Investigative Drugs, Expert Opinion on Therapeutic Targets, Expert Reviews on
Anticancer Therapy, Expert Review of Molecular Diagnostics, Frontiers of Medicine, Frontiers in Immunology, Frontiers in Oncology,
Haematologica, Hematological Oncology, Histology & Histopathology, Human Pathology, Immunotherapy, Immunology & Cell Biology,
International Journal of Cancer, International Journal of Laboratory Hematology, International Journal of Surgical Pathology, Journal of
Clinical Pathology, Journal of Hematopathology, Journal of Histo- chemistry and Cell Biology, Journal of Neurology & Neuromedicine, Journal
of Oncology, Journal of Pathology, Lancet Oncology, Leu- kemia, Leukemia and Lymphoma, Oncoimmunology, Oncotarget, Pathobiology,
Pathology Research and Practice, PLOSOne, Transplant Infectious Disease, Virchows Archiv;
https://publons.com/researcher/925898/tzankov-alexandar/

Teaching obligations and supervision of researchers at graduate and postgraduate level
2001-2006 Lectures for students at the Medical University of Innsbruck (20 hours/year)
2006-current Lectures for medical students at the University of Basel (15 hours/year)
2018-current Member of the curriculum commission of the Medical Faculty at the University of Basel
2001-current Supervision/co-supervision of 25 master and doctoral (MD and PhD) theses