Багата мачка в Лас Вегас – открива зала след коронавирус (+ снимки и много видео)

Нашият “Боец №1” в ММА Благой Иванов – Багата среща бразилското острие Аугусто Сакай в новото супер съоръжение на UFC в “града на греха” в Невада, САЩ

30 май 2020 г. (Лас Вегас, Невада) “Боец №1” в ММА Благой Иванов – Багата се изправя срещу бразилеца Аугусто Сакай в Лас Вегас в поредната си битка от UFC, като двубоите реално отново ще “отворят” престижната, но “млада” супер зала UFC APEX.

    30 май 2020 г. (Лас Вегас, Невада) Днес нашият “Боец №1” в ММА Благой Иванов – Багата се изправя срещу бразилското острие Аугусто Сакай в съботната вечер в Лас Вегас в поредната си битка от UFC (UFC Fight Night 176), като двубоите реално отново ще “отворят” престижната, но “млада” супер зала UFC APEX. Световната водеща организация за смесени бойни изкуства (UFC® – Ultimate Fighting Championship) в лицето на нейния шеф Дана Уайт, откри модерното съоръжение от 130,000 кв.ф. (50,000 ф2 производствена и над 70,000 ф2 офиси) на 18 юни 2019 г. 

   Първоначално двубоят бе отложен заради пандемията от коронавирус, но този път ще се състои в октагона във Вегас. Това ще е 5-тата битка за българската ММА звезда от договора му в UFC, като до момента 33-годишният ни боец има 2 победи и 2 загуби. А иначе в кариерата си до момента Иванов е с 18 победи и 3 поражения. Бившият национален състезател на България по самбо и по джудо, през 2008 г. спечели Световното първенство по самбо в Санкт Петербург, Русия, побеждавайки фаворита Фьодор Емеляненко в полуфиналния мач.

   29-годишният бразилски съперник на родния боец има 14 победи (11 с нокаут) и 1 загуба, но в UFC няма поражение до момента. Аугусто Сакай е японско-бразилски ММА-боец, който преди се състезаваше в Bellator MMA, а в момента се състезава в дивизията на тежка категория на UFC. Към 10 декември 2019 г. той е №13 (веднага след Багата) в класацията на UFC в тежка категория. Аугусто е пра-внук на японски емигранти в Бразилия и работи в аквариум м/у битките си. Професионалнит му дебют в ММА е през октомври 2011 в родината му, като записва 6 победи от 6 мача. За 1ви път се качва на ринга за UFC през септември 2018 г., (UFC Fight Night 137) в Бразилия. 

     Багата е с 5 години по-голям от Сакай, съответно и по-опитен. Бразилецът е по-висок с десетина сантиметра, което пък му носи предимство “на втория етаж”. За сметка на това българинът е много добър “на приземния етаж”, заради опита и успехите му на тепиха (татамито) в джудото и самбото. 

На 29 май (петък) след “кантара” Благой Иванов-Багата (115.89 кг) се оказа по-лек с почти 2 кг от Аугусто Сакай (117.8 кг). Освен двамата и всички останали преминават под много строги мерки сега, вкл. 2 теста за COVID-19, не само за официалното претегляне, което съпътства всяка галавечер на UFC. Заради епидемията от коронавирус в САЩ има много строги изисквания и се оказа, че само UFC от спортовете (особенно в зала) до момента ги покрива. Всички съзтезатели за турнира в Лас Вегас са под карантина в специално избран хотел.

    Главният двубой днес и последен за деня (веднага след нашето момче) е между бившия шампион на UFC Тайрън Удли и Гилбърт Бърн. При жените ще видим и американката от арменски произход Катлин Чукагян срещу родената в Киргистан (СССР) Антонина Шевченко. Общо 11 двубоя ще се изиграят днес, т.е. след 6:00 ч.м.вр. трябва да минат 9 мача, за да се стигне да битката на Иванов. Съвсем ориентировачно от опитът ми досега в залите за срещи в ММА, двубоят на единствения българин в най-елитната и голяма ММА организация в света няма да започне преди 7:00 вечерта м.вр. (5:00 ч. сутринта б.вр. в неделя). 

UFC Fight Night: Woodley vs. Burns is a mixed martial arts event produced by the Ultimate Fighting Championship that will take place on May 30, 2020 at the UFC APEX facility in Las Vegas, Nevada, United States.

     Багата трябваше да се бие, като “гост” срещу Сакаи в Бразилия на 9 май (UFC 250), но коронавируса обърна нещата и днес Иванов е “домакин” във Вегас, където живее и тренира от няколко години. Освен промяната на ринга гордият наследник на две поколения полицаи, трябваше да смени и мястото за тренировки за двубоя (АКА – American Kickboxing Academy в Сан Хосе, Калифорния) треньора Хавиер Мендес, основател и собственик на АКА и бивш световен шампион по кикбокс. На мястото на калифорнийския топ-експерт, застана Нейт Петит. Те продължиха да тренират дори на открито, заради пандемията от коронавирус. Петит, не пропусна да сподели снимки в социалните мрежи от тренировъчния процес.

    От оставането сега на Иванов във Вегас, където той се премести да живее и тренира преди 10 години, остана много доволен и 2-ят в ранглистата в тежка категория Франсис Нгану. Камерунския боец не пропусна да благодари на Благой Иванов за спарингите помежду им, чрез социалните мрежи. „Последният спаринг преди битката беше днес. Благодаря ти Благой Иванов“ , написа Нгану в профила си в Instagram. За Багата това пък беше супер шанс за по-добра подготовка за битката със Саки. Явно за Францис Багата е бил добър катализатор, след като размаза за 20 секунди непобедения суринамски боец – Жаирзиньо Розенструйк и записа 4-та поредна победа с нокаут, и то отново в 1-ви рунд, както стана при предишните 3 битки. Следващият противник на Нгану може би ще бъде Дилиян Уайт, и то преди края на 2020 г.. Камерунецът вече официално е “претендент №1” за титлата, която е притежание на Стипе Миочич, родил се в семейството на Хърватски емигранти в щата Охайо, САЩ.

   Багата пък се надява поне на 2 мача до края на т.г., като не изключва и възможността, да се включи в новия проект на UFC – “Острова на бойците” (Fight Island, UFC 249). Първоначално един от най-престижните турнири и най-популярното събитие в ММА бе определено да се състои в Калифорния на 18 април, но беше отменено заради коронавируса.

   Благой Иванов (12) слезе с една позиция надолу при най-тежките в ранглистата на UFC, след като бе изместен от ветеранът Алексей Олейник. 

МАЧКАЙ БАГА! 

Тази седмица преди важния мач срещу Аугусто Сакай промоутърската агенция Dominance MMA събра част от най-добрите моменти в кариерата на Благой Иванов-Багата във видео клип:

Ммм

БЪЛГАРСКИ ГЕРОЙ И ПРЕКРАСЕН ЧОВЕК И ПРИЯТЕЛ

1 ноември 2019 г. (Ню Йорк) Вечен спомен с двама истински българи – един от доайените на българската емиграция в Сверна Америка Шевкет Чападжиев (л) и 1-ят и за сега единствен наш боец в ММА Благой Иванов – Багата, след вечерята преди мача с Дерек Люис.

    Багата ще запомним и като един български герой, който след като оцелява след опит за убийство, успява да се върне в залата и да се съзтезава. През нощта на 26 февруари 2012 г. Благой Иванов е прободен с нож при скандал в софийско заведение. Лекарите в УМБАЛСМ „Пирогов“, където той СТИГА САМ с такси, 6 часа се борят за живота му, тъй като острието стига до сърцето му. Два месеца и половина е в кома, отслабва 35 кг. Изписан е на 3-тия месец и започва възстановяване. Завръща се след 21 месеца отсъствие, побеждавайки американеца Мани Лара в турнир по MMA в Темекюла, Калифорния. Номиниран е за „Завръщане на годината“ от най-реномираното списание за бойци в света „Fighters only“.

  Благой Иванов е роден на 9 октомври 1986 г. в Сандански, и е наследник на две поколения полицаи.

  Още 6-годишен (1992), в столичната зала на клуб „Локомотив“ го води татко му Александър, бивш шампион на България по джудо и самбо. 1-ви треньор му е Стоян Саладинов, но по-късно преминава в ЦСКА. Под наставничеството на баща си Багата влиза в националния отбор и на двата спорта. Дебютира в ММА 17-годишен, като отказва съперника си още в 1-я рунд в столичния Зимен дворец.

   През 2003 г. става балкански юношески шампион по джудо в тежка категория. Побеждава непобеждавания 4-кратен световен шампион по самбо и боец в смесени бойни изкуства Фьодор Емеляненко на 16 ноември 2008 г. Във финалния мач на следващия ден побеждава германеца Янош Щефан.

   Сребърен медалист от Световния шампионат по самбо – София, България 2006.

   Златен медалист от Световния шампионат по самбо – Санкт Петербург, Русия 2008.

    Благой Иванов започва кариерата си в смесените бойни изкуства (ММА) през 2007 г. Тренира в меката на бойните спортове – Рино, САЩ. Отбелязва победи в големите вериги на Щатите, Русия и Япония, където неизменно носи българския флаг. Багата е най-успешният български ММА боец в историята

   През 2009 г. е 1-то му международно участие с тежка травма. На галавечерта в Япония чупи и двете си ръце още в началото на срещата с местния любимец Фуджита. Въпреки това, не спира да нанася удари и завършва срещата с единодушно съдийско решение – победа с 3:0!

   На 15 март 2011 г. Иванов подписва договор с американската мениджърска фирма Bellator, като 10-и сезон на едноименния турнира губи чак на финала в тежка категория.

  На 24 януари 2015 г. Иванов подписва с World Series of Fighting (WSOF), сега Profesional Fighter League (PFL). В турнира World Series of Fighting става шампион на WSOF Heavyweight Championship (веднъж) и има три успешни защити на титлата.

   2016 г. се ражда синът му Александър от съпругата му Любина!

   През 2017 г. Благой Иванов участва в благотворителна галавечер във Вашингтон в тежка категория на Professional Fighters League, където прави успешна защита на титлата си. Приходите, за първи път в историята на големите гала вечери в свободните боеве, са за деца в неравностойно положение. Събитието е част от 27-о благотворително събитие „Битката за децата“ – организация с нестопанска цел, чиято мисия е да гарантира, че всички деца в област Колумбия (САЩ) получават качествено и ранно образование.

   На 25 април 2018 г. Иванов премина в най-голямата организация в света на ММА – Ultimate Fighting Championship.  Преди първия си мач за UFC, с бившия шампион в тежка категория Жуниор Дос Сантос (14 юли 2018 г.), Благой Иванов получи травма в коляното, а след срещата претърпя операция на менискуса, но Багата успя да преодолее и тази жестока неприятност! Въпреки че бе сериозно контузен, Иванов издържа всичките 5 рунда срещу бразилския майстор и загуби със съдийско решение, но заслужи уважението на Дейна Уайт.  
   2-та битка на Иванов бе срещу Бен Ротуел на 9 март 2019 година, като този път вече българинът постигна 1-та си победа в UFC.

Багата в битка в Канзас –  Благой Иванов срещу Бен Ротуел за ММА UFC

    Българинът идва “от победа за победа”. Във 2я си мач в UFC в началото на Март 2019 г., Багата записа и 1ви успех в най-силната надпревара при бойците на ММА, след като опъна представителят на домакините опитният американец Бен Ротуел. Една победа в трите рунда срещу Туиваса означаваше за Багата влизане в Топ 10!

Багата часове преди двубоя с Туйваса в Чикаго: “Мисля да го приключа” – чака българи и Бате Ицо (Христо Стоичков) интервю + видео – КАК ДА ГЛЕДАМЕ

Така последва успех и срещу спрягания за изгряваща звезда Тай Туиваса. Тогава Благой Иванов сподели “ключа за победата”, остана без контузии и вдигна купон с българите в Чикаго, като благодари на всички свои сънародници!

Багата след победата в Чикаго: “Почти го бях довършил, но времето го спаси” (видео)

   На 22 юли 2019 г. е поставен под №10 в класацията на UFC в категория „свръхтежка“. Преди мача си с Дерик Люис на 2 ноември 2019 г. достига до 8-а позиция.

  За да стигнем до “цирка”, който се разигра в Ню Йорк, специално за президента Доналд Тръмп в залата “Медисън Скуер Гардън”, когато спорно разделено съдийско решение даде победата на американеца Дерик Люис.

Тогава БУЛГАРИКА ви направи “живи свидетели” на събитието на страниците на BULGARICA и личната на гл.редактор Evgeni Veselinov, вкл. и обиколката на града с Багата. 

БАГАТА – ексклузивно интервю в Ню Йорк преди мача с Дерек Люис

СЛЕДЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ПОД САЙТА И НА СТРАНИЦИТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК “НА ЖИВО” ЗА РАЗВИТИЕТО НА МАЧА И РЕЗУЛТАТА!