Сан Франциско (Калифорния) с безсрочна заповед за “стоене в къщи” и 5 пъти по-голяма дистанция м/у хората

Все още всички фази за отваряне на града нямат дати

Сан Франциско (Калифорния) с безсрочна заповед за “стоене в къщи” и 5 пъти по-голяма дистанция м/у хората

 
    28 май 2020 г. Днес кметът на Сан Франциско, Калифорния, ***Лондон Брийд разкри, че заповедта за “стоене в къщи”, поради пандемията от новия коронавирус COVID-19 в поверения й град ще бъде удължена за неопределено време. Първоначално една от изявените личности на Демократическата партия бе обявила прекратяване на “затворническия” живот на съгражданите си за 1 юни. Това съобщи “главата” на едно от най-“червените” места в Съединените щати на редовния дневен брифинг, в който поясни фазите и как ще се провежда отварянето на бизнесите и живота в “перлата” на северна Калифорния. 
   Брийд също каза, че градът драстично затяга изискванията си за маска за лицето. Сан Францисканците се задължават да носят покритие на лицето по всяко време, когато са извън домът си, но и вътре, но не на 6 фита, а на 5 пъти повече разстояние – 30 фита, ако има други хора, които не са от домакинството им.

Собственикът на Lefty O’Douls Ник Бовис (ляво с каскета) може би е платил $1250 долара за парад през 2015 г., когато Брейд беше в Съвета на надзорните органи на Сан Франциско, Калифорния, според San Francisco Examiner. Бовис беше арестуван през февруари т.г., заедно с вече бившия директор отдел “Общественни поръчки” Мохамед Нуру, който е обвинен в корупционни схеми. Брийд признава, че преди 20 години е имала връзка с Мохамед Нуру. (AP Photo/Eric Risberg)

    От 1 юни това, което управата на града нарича “Фаза 2А на възобновяване”, детските заведения, ботаническите градини, музеите на открито ще се присъединят към предприятията, на които вече е разрешено да работят.

   Във “Фаза 2B”, започваща на 15 юни, ресторантите ще могат да се отворят за хранене на открито и ще може да възобнови пазаруването в магазините, ако се запазят настоящите тенденции на COVID-19. Спортните събития и местата за забавление без зрители, летни лагери, частни домакински услуги (бавачка, домакинство и др.), Религиозни събирания, часове за упражнения на открито и неотложни медицински срещи също ще бъдат разрешени да се възобновят с промени и нови изисквания.
   “Фаза 2С” е предварително насрочена за 13 юли. Това включва повторното отваряне на трапезариите в закритите ресторанти, фризьорски салони, бръснарници и недвижими имоти за оглед по предварителна уговорка.
   “Фаза 3” е планирана чак за средата на август, но все още няма конкретна дата. Тя ще включва повторното отваряне на училища, барове, салони за маникюр, фитнес зали, салони за татуировки, масажни салони, детски площадки, басейни и музеи на закрито.
   “Фаза 4” е определена за последна, но дори няма зададени дати на календара. Тя включва спортове на живо и изпълнения с публика, места за концерти, нощни клубове, фестивали и хотели за туризъм.
    Всичко това се случва на фона на трагедията с щатския бюджет, чийто губернатор Гавин Нюсъм, отново Демократ, ще разчита на помощ от Вашингтон, за да не фалира. А самият град Сан Франциско е изправен пред много сериозни проблеми, незнаен брой бездомни хора, отпадъци по улиците и сериозно увеличение цените на имотите, принудило цели семейства да напуснат града.
   Припомняме, че Брийд въведе доста навреме извънредно положение заради Covid-19, още през февруари 2020 г., и по-важно, още преди федералното правителство да предложи това, и така Сан Франциско стана един от първите американски градове, които бяха “затворени”. Ненадейно още на 2 март Брийд посъветва жителите да се „подготвят за евентуални смущения от епидемията”. 
   Лондон Брийд не е първата жена, която оглавява градската управа на Сан Франциско, а втората. През 1978 г. Даян Фейнстийн е кмет на града, сега тя е добре познатият ни сенатор от Калифорния. Но, Брийд е 1та жена афро-американка на този пост, и то в град, в който само 5% от жителите са афроамериканци. Брийд е единствената жена кмет в 15-те най-големи градове в САЩ, след изборите, провели се на 5 юни 2018 г., като оповестяването на данните от вота беше отложено тогава заради оспорваните резултати.

   

Брийд с бившия си колега и кмет на Сан Франциско Уили Браун (л) и президент Бил Клинтън през юли 2018 г. Photo Credit: Drew Altizer/hauteliving.com

   Лондон Никол Брейд (London Breed) е родена на 11 август 1974 г. Сан Франциско, Калифорния. Израснала е в бедност в квартала Western Addition в Сан Франциско, отгледана е от баба й Корнелия Браун с $900 на месец, както тя самата разказва след време. Сестрата на Лондон умира от свръхдоза наркотици в жилището си, а брат й, който също се бори с наркоманията, е в затвора за грабеж и други престъпления, по данни на San Francisco Chronicle. Може би това е причината, поради която кметицата на Сан Фран подкрепя и съдейства за да бъдат одобрени от градската управа безопасни места за инжектиране на дрога, където потребителите на инжекционни наркотици могат законно да се бодат. След като Брейд сформира работна група за проучване на проблема, Сан Франциско отворя първите подобни центрове в САЩ през 2018 г..
   Лондон Брийд получава бакалавърска степен по политически науки от Калифорнийския университет, Дейвис през 1997 г., и магистърска степен по публична администрация от Университета в Сан Франциско през 2012 г.
   Брейд започва да работи в държавните служби веднага след колежа. Тя е избрана в Съвета на надзорните органи (супервайзърите) през 2012 г. и избрана за техен председател през 2015 г. Като такава, според градската законова харта, тя автоматично става действащ кмет на Сан Франциско след смъртта на Кметът Ед Лий, като заема поста от 12 декември 2017 г. до 23 януари 2018 г. Ед Лий пък е 1ят кмет от китайски произход в град, който е бил център на китайската имиграция още от 50-те години на миналия век.
   Брейд печели специалните избори за кмет на Сан Франциско, проведени на 5 юни 2018 г., а полага клетва като кмет на 11 юли 2018 г.
   Ето как е в България
Ммм