До дни пада 14-дневната карантина в България за влизащите от чужбина

28 май 2020г. До дни (1-15 юни) пада 14-дневната карантина на влизащите в България

 28 май 2020 г. Най-вероятно до края още на този месец ще отпадне 14-дневната карантина в България за влизащите от чужбина, което най-силно засяга българските граждани, живущи извън ЕС, и най-вече за над 350,000 сънародници в Съединените Щати. Ако не от 1-ви юни, то най-късно от 15-ти всеки ще може да влиза в страната под засилени мерки на контрол за разпространение на заразата на новия коронавирус COVID-19, но няма да се налага след пристигането си да стои две седмици на един постоянен адрес. Това стана ясно днес на редовния сутрешен брифинг на Националният Оперативен Щаб (НОЩ), членовете на който, съвместно с правителството обмислят отпадането на контрола за коронавирус по границите и насочването на усилията за ранно откриване и проследяване на контакти на заразени в клъстери (cluster-група, струпване на няколко човека, роднини или близки).

   Датата 15 юни не ви съобщаваме случайно, като “крайна”, тъй като само до тогава външните граници на ЕС са затворени за несъществени пътувания на неевропейски граждани, на който българската държава е член.

  Служителите на регионалните здравни инспекции ще бъдат изтеглени от граничните пунктове (КПП) и насочени по места вътре в страната, за да откриват на ранен етап нови огнища на зараза. Носенето на маски на закрити места, изискванията за дезинфекция и лична хигиена ще останат и след отпадането на другите ограничения. Това съобщи членът на щаба и държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на брифинга днес, който “на живо” се излъчва и в инет, където българите в Америка могат да го гледат.

    Ангел Кунчев още съобщи, че в България вече няма “особено активни огнища”, като положението във Видин, Ямбол, Сливен и Пазарджик е овладяно. Най-новият клъстер в шуменско също е изолиран. Кунчев съобщи, че шестима (6) строители на газопровода “Турски поток” са изолирани във фургоните си и не са установени заразени в полета от Москва, с който те са пристигнали в България. 

   Така България остава, като едно от малкото почти напълно безопасни места в целия свят.

   Генерал Венцислав Мутафчийски, началник на НОЩ, съобщи, че от понеделник 1-ви юни ще бъде възможно развитието на епидемията в България да се следи и електронно, като всички болнични заведения и лаборатории вече са обучени да подават информация през интернет към единна информационна система. Това изявление на най-авторитетния специалист и най-популярното лице на кампанията за борба с коронавируса, ни подсказа пък, че нищо чудно карантината да спре още от понеделник. Което се подсилва и от информацията, че един от най-големите конкуренти в туризма – съседна Гърция, отварят границите си за чуждестранни туристи от 15 юни, без изискване за документ за тест за COVID-19, а всъщност “чедата на Пелопонес” отварят самият туристически сезон още на 1 юни с откриването на къмпингите и целогодишните хотели. Поетапното отваряне пък на въздушната граница на южната ни съседка започна още в понеделник (25 май), а в сряда (27-ми) бяха първите полети от и за България и света.

   Шефът на Военно-Медицинска Академия (ВМА) ген. Мутафчийски още обяви, че лекари от ВМА са били поканени за обмяна на опит в болница “Сан Томазо” в провинция Ломбардия в Италия. На тях са им представени данни, че имунитетът на преболедувалите от COVID-19 рязко намалява три (3) месеца след излекуването. Италианската болница се е ориентирала към произвоството на кръвна плазма от преболедували, за да е готова за евентуална 2-ра вълна. (бел.ред. т.е. 2ра вълна може да се случи септември-октомври, както изказахме предположение по-рано).

   За последното денонощие в България са установени само 17 нови случая, 7 души са хоспитализирани, а 1 е починал. Активните случаи са 1378 в само 6 области: София, Пазарджик, Видин, Шумен, Сливен, Хасково и Ямбол. От началото на наблюдението на разпространението на заразата на 13 март, са установени общо 2477 случая.

   В момента в болница се намират едва 198 болни, само 20 са в интензивни отделения. Броят на заразените медицински работници вече надвишава броят на пациентите в болничните заведения, като те са са общо 255, плюс една медицинска сестра за последното денонощие.

   Излекуваните са 53-ма, с което общият им брой става 965, което е 39% от пациентите, със ср. възраст 46,7 години. 

   Ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че броят на изследваните с PCR тестове е достигнал 10 987 души на 1 милион население, като само за последното денонощие са направени 1273 проби.

   Припомняме, че на 13 март в България беше въведено “извънредно положение за ограничаване на разпространението на инфекцията от коронавирус”, което продължи до 13 май, когато бе заменено с “едномесечна извънредна епидемична обстановка”.

   Отново “рекорд удариха” Съединените щати, където броят на починалите прескочи 100,000 души при 1,767,571 заразени и са “начело” в таблицата за пострадали от коронавирус на Уорлдометър. В “ТОП-5 по смъртност” ги следват  Великобритания с 37,837 жертви (269,127 заразени, №5), Италия 33,142 (231,732, №6), Франция с 28,662 (186,238, №7) и Испания с 27,119 (284,986, №4)

   Прави впечатление високият брой на заразените и новите положителни случаи в Бразилия (419,340 заразени, №2, вкл. 4,679 нови) и Русия (379,051, №3, вкл. 8,371 нови). Починалите, обаче в тези две страни, са по-малко, съответно 25,945 и 4,142 души.  

  Общо заразените по света (към обяд м.вр. Лос Анджелис, Калифорния) е 5,880,000 с 360,600 жертви.

   Идва въпросът, дали след пандемията с COVID-19 ще бъде поставен въпросът за компенсации на най-силно пострадалите държави от коронавирус, от големите международни организации, като ООН, МВФ, МБ, УНИЦЕФ, подобно на репарациите на пострадалите и техните семейства след войни. Много вероятно атаката на американския президент Доналд Тръмп срещу Китай, да доведе гигантът от Азия до задължения, затова, че е предизвикал заразата.