Посланикът на Китай в Израел намерен мъртъв в дома му в Тел Авив

Посланик Ду Вей е бил на 58 години

   17 май 2020 г. Посланикът на Китай в Израел Ду Вей е намерен мъртъв в дома му в предградие на Тел Авив, съобщи агенция “Ройтерс”. Новината бе разпространена и във всички големи медии в САЩ.

   “Полицията разследва случая, като естествена смърт,” добавят от Ройтерс, като се позовават на офцициален източник, който е поискал да запази анонимност.

   Външното министерство на Израел е потвърдило информацията, като посочило, че посланик Ду Вей е бил на 58 години, и че съпругата и сина му не са били с него в Израел. Преди новото си назначение, от 2016 до 2019 г. той бил посланик в Украйна, се казва в изявлението на дипломатическата служба, цитирано от ДПА.

   Според уебсайта на посолството Ду Вей е бил назначен за посланик в Израел през февруари т.г. 

   Във връзка с това, че Ду Вей е дипломат от страната, от където тръгна коронавируса COVID-19, трябва да се отбележи, че в началото на месец април т.г. Израел включи някои от най-добрите си военни умове за водене на война срещу коронавируса. Това са членовете на елитното разузнавателно звено “8200”, които подпомагат здравното министерство в усилията за справяне с разпространението на болестта. Военното разузнаване на Израел също координира действията си с колегите си от други агенции по целия свят. 

   Ще припомним, че американското разузнаване пусна доклад за възможна пандемия на коронавирус още миналия ноември 2019 г., като предупреди предварително за опасностите не само президентската администрация Доналд Тръмп, но и НАТО и Израел. Тогава това съобщи The Times of Israel, позовавайки се на Канал 12. Американският разузнавателен доклад беше съставен през втората седмица на ноември 2019 г., когато информацията за огнища все още не беше публично достъпна, а американският президент я нарече “фалшива новина”. 

  Припомняме, че именно в Китай в края на 2019 г. в град Ухан, е идентифициран коронавирус, наречен SARS-CoV-2. Това става, след като без ясни причини през декември хора развиват пневмония, която не се повлиява от известните методи за лечение. Има свидетелства за предаване на вируса от човек на човек, като най-бързо се разпространява средата на януари 2020 г. 

   Първият случай на пандемията COVID-19 в Израел беше потвърден на 21 февруари 2020 г., след като жена показа положителен тест за коронавирусна болест 2019 г. в медицински център Шеба, след завръщане от карантина на кораба Diamond Princess в Япония. От 11 март Израел започна да прилага социално дистанциране и други правила, за да ограничи разпространението на инфекцията. На 19 март министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви извънредно положение, като заяви, че съществуващите ограничения оттук нататък ще бъдат законово приложими и нарушителите ще бъдат глобени. Израелците не можеха да напускат домовете си, освен ако не е абсолютно необходимо. На 20 март 88-годишен оцелял от Холокоста в Йерусалим, страдащ от предишни заболявания, е обявен за 1-ва жертва в страната.
   На 30 март премиерът Нетаняху обяви икономически спасителен пакет на обща стойност 80 милиарда шекела ($22 милиарда долара), заявявайки, че това е 6% от БВП на страната. Парите да бъдат разпределени за здравеопазване (10 милиарда шекела); благополучие и безработица (30 милиарда шекели), помощ за малки и големи предприятия (32 милиарда шекела) и финансови стимули (8 милиарда).
   На 2 април министърът на здравеопазването Яков Лицман и съпругата му са тествани положително за коронавируса, а Лицман е 1-ят заразен член на кабинета.
   Към днешна дата 17 май 2020 заразените в Израел са 16,617 души, а починалите 272, което нарежда държавата на 35 място в света. 12,942 са излекуваните заболели.
    Пандемията в Израел дойде на фона на липсата на официално правителство, тъй като след израелските законодателни избори през 2020 г. не бе сформирана управляваща коалиция, третата след разпускането на правителството през декември 2018 г. Премиера Нетаняху продължи да действа като министър-председател и беше обвинен в приемането допълнителни правомощия в усилията за наблюдение и ограничаване на разпространението на вируса. 

    Днес 17 май 2020 г. премиерът Бенямин Нетаняху представи 35-то правителство на Израел в Кнессет (парламента), което сформира след изборите на 2 март.

   “Хората искаха единство и го получиха. Аз представлявам 35-то правителство на Израел”, каза Нетаняху, след което оповести членовете на кабинета. Новото правителство ще има 36 министерски портфейла, като с това ще стане най-голямото в историята на страната.

  Министър-председателят на България Бойко Борисов поздрави израелския си колега.

  Оказа се, че новоназначеният министър на външните работи на Държавата Израел Гавриел Ашкенази има дълбока връзка с България. Това съобщи в официалния си Фейсбук профил вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Бащата на дипломат №1 на Израел е български евреин от Пловдив, който оцелява по време на 2СВ благодарение на усилията на народа ни да спаси своите евреи.