Цяла Южна Калифорния диша от идващия уикенд – ОТВОРЕНО с условия

Само соло движение “на крак” и нищо в ръцете и по земята

13 май 2020 г. От днес всички плажове на “големия” Ел Ей (LA COUNTY) са на разположение след 6-седмична забрана, но с определени ограничения.

   13 май 2020 г. Цялата Южна Калифорния вече ще диша на воля от идващия уикенд, въпреки че все още са под карантина за новия коронавирус COVID-19, и трябва да останат по домовете си, както и да покриват лицето си на открито. След като планинските пътеки в сититата и каунтито Лос Анджелис бяха отворени за 2ри път миналата събота, от днес всички плажове на “големия” Ел Ей (LA COUNTY) са на разположение след 6-седмична забрана. От идващата събота и Националния Парк на Ангелите (Angeles National Forest) ще приема зажадняли за простор “ангели”, затворен от 4 април, вкл. Mt. Baldy и Mt. Wilson, общо 700,000 акра площ. Разрешени са палатки и пикници, но трябва групата да бъде ограничена само до „семейство, което живее заедно”, а за всички важи спазване на ИЗИСКВАНИЯТА НА CDC.
Вече са отворени плажовете в Ориндж, Вентура, Сан Диего и Санта Барбара. 
   Това отваряне идва с много ограничения, които варират според сититата в каунтито, и се очаква много от тях да останат в сила през следващите три (3) месеца, като постепенно ще бъдат вдигани забраните. Времето ще зависи до голяма степен от окръжните служители в областта на общественото здравеопазване, които заявиха, че очакват много ограничения да останат в сила през следващите три месеца. Усилията за забавяне и спиране на разпространението на коронавируса и “събуждане” на икономиката ще продължат. Най-важните, първите два критерия от СПИСЪКА С ИЗИСКВАНИЯТА, които ще определят отварянето са, нула (0) смъртни случаи за 14 дни и да няма повече от един случай на 10 000 жители през същия период от време.
    Почти 100% (95) от ситита и каунтита в южната част на “Златния щат” не покриват тези изисквания на губернатора Гавин Нюсъм, чието име вече е и в съда във връзка със забраните. Вчера д-р Антъни Фачи, топ-експерта по инфекциозни болести в страната, предупреди че отмяната на заповедите за забрани от щатските управи е твърде бързо, и може да се загуби напредъка в борбата с коронавируса, и дори да предизвика нова епидемия.
Разрешените дейности по плажовете включват бягане, ходене, плуване и сърф, т.е. “паролата” е движение по суша и по вода. Но, без колоездене! Но, само по единично, максимум семейно или партньори, и никакви групови спортове, като напр. волейбол. Никакво застояване на едно място и нищо в ръцете, освен шише вода. Забранени са пикници и сбирки, слънчеви бани и техните аксесоари – балдахини, чадъри, сгъваеми столове, охладители (cooler) и други подобни. В Ривърсайд отмениха и носенето на маски.
    Докато в други региони на Калифорния се наблюдава спад в броя на заразените и смъртните случаи, свързани с COVID-19, то в най-населеното каунти в щата – LA COUNTY, продължава да се наблюдава растеж и за двете. От вчера данните са за допълнителни 961 души с положителен тест за вируса, и още нови 45 смъртни случая. Така жертвите стават общо 1613, които представляват повече от половината от общата бройка за целия щат. Близо 253 000 индивида от 10 милиона жители на ЕЛ ЕЙ Каунти са тествани, от които приблизително 11% – повече от 32 000 – заразени. Длъжностните лица насърчават всички жители, дори и тези без симптоми, да се тестват, като ни е известно, че това е безплатно. В най-голямото огнище на зараза в Южна Калифорния – ситито Санта Клара, спадът на броя на заразените и жертвите е значителен, почти нула – 2 нови случая с положителен тест и нито един смъртен случай.
   Социалното дистанциране най-много от всичко е помогнало, за да се забави разпространението на вируса, въпреки, че той остава опасно заразен.
   Днес дойде и “тъжна новина” от Ел Ей – за 1-ви път в своята почти 100-годишна история (създ.1916, отв.1922), световно известната открита зала “Холивуд боул” отмени целият си сезон. Освен класическа музика тук са звучали световни имена от популярната музика, като Beatles, Bob Dylan, the Beach Boys, the Who, the Doors, Jimi Hendrix, Janis Joplin, the Rolling Stones, Sly and the Family Stone и Carlos Santana.
    В същото време, другият “боул” в Пасадена сити, на десетина мили на север от Ел Ей, стадионът „Роуз Боул“ отвори врати днес сутринта след няколко седмично затваряне, предизвикано от опасенията за безопасност заради коронавируса.
Ще добавим, че Ел Ей Каунти скоро няма да отвори своите молове и ресторанти (с някои изклюения), както затворени остават и учебните заведения с прогноза за обучение он-лайн.
  Съветът на надзорните органи на L.A. COUNTY обсъжда дали да удължи мораториума за гонене за неплатен наем до 31 август, за да помогне на наемателите, които се борят и финансово с пандемията. 
  Днес Демократите във Вашингтон поискаха нови $3 Трилиона долара помощ за населението, като законопроектът може да бъде гласуван в Камарата веднага след идващия петък, и включва финансиране за изхранване, за щатските и местни служби, още един кръг от директни стимулиращи плащания на физически лица и заплащане на “вредни” на работниците, които са на “първа линия”. Отговорът на Републиканците е категорично “не”, и че няма да мине. Добре известно е, че все още не всички са получили първият чек с помощ от $1200. Подобно на първия кръг от плащания, одобрен от Конгреса през март, новото предложение призовава да се дадат $1200 долара на тези, които печелят до 75 000 долара годишно, и 2400 долара на двойки. По-ранният стимулиращ пакет, който все още е в процес на разпределение, даде и $500 долара за всяко квалифицирано дете под 17 години.
   

1 comment for “Цяла Южна Калифорния диша от идващия уикенд – ОТВОРЕНО с условия