Коронавирус свали 1/8-ма от милиардерите по света – 267 от 2153 – други пък създаде КОЙ КОЙ Е

Само за 12 дни през март 226 паднаха под прага от $1 милиард долара – къде са най-богатите в света

Откакто започна кризата новия коронавирус COVID-19, стойността на индекса на щатския долар нарасна до почти рекордни стойности. Зелената валута малко се изравни, но запази предимство спрямо повечето основни валути, включително еврото, китайския юан и японската йена.

Коронавирусът не прости и на милиардерите, като тях удари по най-любимото им място – парите, след като COVID-19 срина Уолстрийт и заличи почти всички печалби на фондовата борса, на които се наслаждаваха собствениците на повече от девет нули през последната година. “Звярът” събори близо 1/8-ма или 267 от миналогодишния списък от 2153, които паднаха под прага от 1 милиард долара тази година. Информацията идва от авторитетния Форбс, след като изчислил нетната стойност въз основа на цените на акциите и валутните курсове от 18 март, като първоначално списъкът на “пострадалите” бил съставен въз основа на цените на 6 март. Само за 12 дни през месец март (6-18) 85% от всичките “уцелени” от новият вирус, или 226 души вече не са милиардери, след като пазарите допълнително потънаха. Оказа се, че и най-богатите хора на Земята не са имунизирани срещу коронавируса, и тези милиардери, които остават, са 51% по-бедни, отколкото през миналата година и грубо казано притежават $8 трилиона долара, което е $700 милиарда долара по-малко спрямо 2019 г. За сравнение по предварителните данни на НСИ от 5 март 2020 г., БВП на България за 2019 г. е близо $66 Млрд. долара (118.669 млрд. лв.).
 “Заболелите по-рано”
   За някои от тях “падението” вече беше започнало още преди COVID-19, като южнокорейците Дун Уон и Джим Сук Чанг, чиято верига за дрехи за бърза мода Forever 21 вече се “спускаше по пистита на бедността”. Продажбите бяха намаляли в магазините им в мола, докато не се отправиха към фалит през септември 2019 г., така както най-много загиват хора заразени от коронавирус, а имат допълнителни болести. За да се достигне до февруари т.г., когато “азиатските лъвове” продадоха компанията си едва за $81 Милиона долара на група, която включва операторите на молове Саймон Пропърти Груп и Брукфилд Пропъртис. Близо 40 години, след като дуото емигрира от Южна Корея в Лос Анджелис през 1981 г., с малко повече от средно образование. „Дойдох тук с почти нищо. Винаги с благодарно сърце към Америка за възможностите, които ми предоставя,“ казва Чанг пред Forbes през 2016 г., малко след като нетната стойност на богатството на двойката достигна завидните $5,9 Милиарда долара. Днес Forbes изчислява, че те струват по-малко от $100 милиона долара, или близо до цената, за която се продадоха.

Бактерия – вирус – паразит — както ви харесва, но по-важно е да се харесате на “чичко-паричко”!

ПАРАЗИТ ИЛИ ВИРУС?

Най- “от високо падна” друг чужденец, който върти бизнес и в САЩ, представителят на Индия – Анил Амбани, който беше 6-ят най-богат човек в света през 2008 г. с $42 Милиарда долара с неговата групировка Релианс с множество разклонения в ентъртеймънта, телекомуникациите, финансовите услуги, енергийни сделки и инфраструктурни проекти. Той и брат му Мукеш наследиха ентъртеймънт бизнес за милиарди от покойния си баща през 2002 г., за да сигнат до абсолютното дъно през февруари 2020 г., след като коронавирус само ги “довърши”, и когато съдът във Великобритания, обяви че нетната стойност на активите на Анил е нула и той е в несъстоятелност.  Иначе още от 2005 г. Амбани се изявява в развлекателната индустрия, особенно в областта на филмовата продукция и така популярното сега цифрово (електронно) кино. За да бъде привлечен през 2008 г. в съвместно предприятие на стойност $1,2 милиарда долара с продуцентската компания на Стивън Спилбърг DreamWorks. Така Анил Амбани допринесе за производството на редица филми за Спилбърг, включително носителят на наградата „Оскар“ – “Линкълн”. Любопитно е да се погледне кои фирми останаха на пазара на ентъртеймънта сега, и след коронавирус.

“Паразит” – филмът, който написа история в киното, като 1ви чуждоезична продукция с най-голямата награда “Оскар” за “най-добър филм” през 2020 г.

    Ще припомним, че наградите на сцената и екрана, не са от най-добрите предизвестници на успех в САЩ. Току що, през 2020 г. за 1-ви път в историята чуждоезичен филм взе “Оскар”, друг “заподозрян от Азия”, продукция със странното заглавие “Паразит” от Южна Корея. Държава, която приятно богато “паразитира” на автомобилния пазар (Хюндай, Киа) и продажбите на мобилни телефони и “бяла техника” (Самсумнг) в САЩ, на фона на изолацията и забраните за същите стоки, напр. от Франция (Рено, Пежо) и Китай (Хуавей). Не можем да не добавим и 1ят победител в историята на чужд представител в най-гледаното развлекателно тв-предаване “America Got Talent”, “случайно” пак от Южна Корея. Много бързо и качественно се развиваше тази държава.  
Бавните” бизнеси 
Бившият изпълнителен директор на не така динамичния бизнес с отдаване под наем на недвижими имоти WeWork (създ. 2010) Израело-Американският бизнесмен Адам Нойман (род.1979) също записа голям спад. Оценката на компанията се понижи от $47 милиарда долара до по-малко от $8 милиарда долара, като компанията бе принудена да разпродаде парчета от бизнеса си с огромни загуби. Включително и частта си в акцентираната за жени компания за офис пространство Wing, като повече от 2400 души загубиха работата си. Що се отнася до завършилия Военно-Морската Академия на Израел с ранг на капитан с 5-годишна служба Нойман, той загуби шанса си за заем в размер на $1 милиард долара, когато най-големият му инвеститор SoftBank се отказа, и дори му плати за да напусне поста на Изпълнителен директор. В момента Forbes оценява богатството на Нойман едва на $750 милиона долара. Ще припомним, че през 2018 г. Нойман стана партньор на InterCure, израелска компания за канабис, ръководена от Ехуд Барак, бивш министър-председател на Израел. 

12 май 2020 г. Към днешна дата заразените от коронавирус по света са 4,328,598 души, а починалите 291,894, в 212 държави, по данни на worldometers. 2,465,306 са все още активните случаи, а 1,863,292 са приклюени с 1,571,398 (84%) излекувани и 291,894 (16%) жертви. Най-много починали – 72.3%, има след пенсионна възраст (65+). Към 3 март 2020 г., според СЗО, нивото на смъртност е 3.4%. Безработицата по света от 2016 г. насам поддържа ниво около 174 милиона души, но сега след коронавирус ще достигне и до 195 милиона, според данни на ООН. САЩ със своите безработни е на 23-то място в света и има 14.5% индекс на безработица, следващите пет са Испания, Гвиана, Турция, Хаити, Сан Томе., a България е с 6.7%. Досега не съм открил статистика за засегнатите от COVID-19, според тяхното финансово състояние. PHOTO CREDIT: AP

21 милиардери напуснаха този свят 
    Смъртта също стана причина за намаляването на списъка на милиардерите през 2019-та. Двадесет и един (21) починаха миналата година, вкл. Дейвид Кох на 79-годишна възраст. С брат си Чарлз той притежава 2-та по големина американска частна компания Koch Industries, конгломератът със $110 милиарда долара (прогнозни продажби), който прави всичко – от хартиени салфетки до асфалт. Известен филантроп, Кох е дал над $1,3 милиарда долара за благотворителни каузи, включително $207 милиона долара за Мемориалния център за рак на Кеттеринг Слоун. Веднъж кандидат за вицепрезидент, той и брат му Чарлз също изсипаха милиони в дясно либертарианско движение.

Холивудският милиардер Дейвид Геффен (№185 във Форбс с $8.4 Млрд.) се самоизолира на своята суперяхта за $590 Мил. на Карибите по време на пандемията с коронавирус, съобщение, което той публикува в Инстаграм, и след това изтри. На плаващия дворец със завидното име “Изгряващото Слънце” (Rising Sun), са се качвали всякакви личности от Джеф Безос до Опра Уинфри. През 2017 г. Родения в семейство на емигранти-евреи Геффен направи най-голямото дарение на Музея на изкуството в Лос Анджелис, Калифорния (Los Angeles County Museum of Art) – $150 Милиона. Фото-кредит: Бизнесинсайдър

Кои остават на Златната сцена?
   Джеф Безос (род. 1964) остава най-богатият човек в света за 3-та поредна година със $113 милиарда долара, въпреки че даде акции на Amazon на стойност $36 милиарда долара на бившата си съпруга Маккензи Безос, като част от развода им миналото лято. Така фамилията Безос е била с общо $149 Млрд., което я нарежда обаче на 2ро “фамилно” място, след семейството Уолтън, собственици на веригата магазини Уолмарт, с общо $163,1 Млрд., съответно Джим с $54,6 млрд. (№8 в списъка на Форбс), Алис с $54,4 Млрд. (№9) и Роб с $54,1 Млрд. (№10).  

През Февруари 2020 г., когато коронавирус беше вече “пристигнал” в САЩ, собственикът на “Амазон” Джеф Безос закупи най-скъпият имот в историята на Лос Анджелис, Калифорния. Общата площ е 9 акра (36 декара, 36421.71 кв.м.) и бе платена на неговия приятел Дейвид Геффен (снимката на яхтата). Собственикът и Изпълнителен директор на “Амазон” плати $165 Милиона, което е по-малко от 0.001% от богатството му, и се равнява на имот закупен от нормално семейство за $122.

   Бил Гейтс (род. 1955) запазва мястото си като №2 при най-богатите с $98 Млрд., следван от френския магнат и колекционер Бернар Арно със $76 Млрд. (род.1949), който нокаутира финансовата икона Уорън Бъфет ($67 Млрд., род.1930) за 1-ви път в челната тройка. Арно е шеф на борда и изпълнителен директор на най-голямата компания за луксозни стоки Хенеси-Луи Витон (chairman and СЕО of LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton SE, LVMH).
   Алис Уолтън (род.1949), наследница на богатството на Уолмарт, е най-богатата жена, класирана на 9 място с $54,4 милиарда долара. Историята на клана Уолтън започва през 60-те години на отминалия век, когато Сам Уолтън открива семейна верига магазини в Арканзас, а днес империята има над 6500 магазина. Наследниците на Сам са четирите му деца, едно от тях е дъщеря му Алис, която заедно с братята (Джим с $54,6 млрд., №8 в списъка на Форбс и Роб с $54,1 Млрд. (№10)) и сестрите си наследява от богатия си татко пари и дялове в семейната компания. Днес най-богата жена в Америка си остава трудното мълчаливо дете на Сам Уолтън, дори и на 70 години. След всичко – 1989 г. блъсва колата си в 50-годишна жена, която загива на място, оправдана е, жени се и се развежда два пъти, среща полицията пак през 1998 г., когато Алис е видимо пияна и казва на един от полицаите, който я поставя на тест за алкохол-„ Знаеш ли коя съм аз? Знаеш ли фамилното ми име”. Случаят естествено е потулен. Сега Алис е сама и отдадена на изкуството.
Общо 241 жени влизат в списъка на световните милиардери, включително 7, които споделят богатство със съпруг(-а), брат/сестра или дете.
    Най-бързият милиардер в доларово изражение е Кин Янглин (Qin Yinglin, род.1980), най-богатият свиневъд в света. Той е класиран на 43-то място с $18,5 милиарда долара – скок с $14,2 милиарда долара от списъка за 2019 г., след като акциите на неговата компания в Шенжен – Muyuan Foods почти се утроиха, след като друг вирус, но при животните, този на африканският свински грип намали предлагането на свине и повиши цените.
   “Новоизлюпените” милиардери са 178 от 20 държави, вкл. Ерик Юан, основателят и изпълнителен директор на популярната по време на коронавирус платформа за групови комуникации ЗУМ (Zoom Video Communications). Не трябва да се забравя, че Юан е роден през 1970 г. и израства в Китай, НО БИЗНЕСЪТ му израства в Силиконовата долина в Калифорния, САЩ.

Карта на света с местата с най-много милиардери, в най-тъмните са най-много.

   Най-пострадалите държави от COVID-19 са с най-много милиардери в света. САЩ остава страната с най-много богаташи – 614, следвана от Китай и принадлежащите му Хонконг и Макао с 456, а сам Китай има 369. 
    Първенец в Китай е Джак Ма (род.1964) с $38,2 Млрд., бивш учител по Английски език и сегашен собственик на инет платформата за търговия “Али Баба”, подобна на Амазон и Ибей, който има инвестиции и в ентъртеймънт.   

Карта на САЩ, според броя на милиардерите, с отбелязани ТОП 5 щата.

   Ако щата Калифорния беше държава, то щеше да заеме 3-то място в света по брой милиардери. В новия списък на Forbes 2020 на световните милиардери, от 614 в Щатите слънчевия щат има завидните 165. Добре известно ни е, че някои от тези милиардери предприемат стъпки за борба с пандемията на коронавирус.
    Населението на Калифорния е близо 40 милиона души и изпреварва това на много страни по света, но разбира се, една от основните причини за големия брой милиардери в щата е технологичната индустрия. Някои от най-големите технологични компании в света са базирани в Силиконовата долина, включително гиганти като Google и Facebook, както и по-малки ъпгрейди като ЗУМ, като представителите на техническите титани съставляват 42% от милиардерите в “Златния щат”. През последната година (март 2019- март 2020) щата “роди” още осем (8) милиардера в сравнение с 2018. След технологичната индустрия следващите най-ползотворни отрасли са финанси и инвестиции (20%) и недвижими имоти (7%). От милиардерите, които живеят в Калифорния, 11 не са американски граждани, вкл. роденият в Русия Юрий Милнър (род. 1961, Москва), който е двоен гражданин на Русия и Израел, и създателите на “Стрийп” братя Патрик (род.1988) и Джон (род.1990) Колисън, които са ирландци.

Mark Zuckerberg (L-up, Facebook), Jeff Bezos (L-d, Amazon), Larry Page (R-up, Google), and Sergey Brin (R-d, Google).

    Тук са най-познатите лица с “доларово изражение”, собствениците на големите фирми във виртуалното пространство, на Оракъл – Лари Елисън с $59. Млрд. (род.1944), на Фейсбук Марк Цукърбърг с $54.7 Млрд. (род.1984), на Гугъл – Лари Пейдж ($50.9 Млрд., род.1973) и Сергей Брин ($49.1 Млрд., род.1973, Москва), както и собственика на единственната частна компания за полети в Космоса “Спейс Екс” и известната “Тесла” за ел. автомобили Елън Мъск с $24.6 Млрд.. В Калифорния е и една от най-богатите жени в света Лориин Пауел Джобс. Като основател и президент на Emerson Collective, хибридно филантропско и инвестиционно дружество, тя си партнира с Apple и Холивудската звезда Леонардо Ди Каприо, за да създаде американски фонд за помощ на гладните, GoFundMe, който цели да събере 15 милиона долара за нестопански организации, вкл. и борбата с коронавирус и помощ за пострадали. За да го стартира, тя и членовете-учредители внасят общо $12 милиона долара във фонда, а Опра Уинфри дава още $1 милион долара. Лориин Пауел Джобс наследи богатството си от покойния си съпруг, основател на Apple Стив Джобс (1955-2011).