“Комфорт” напусна Ню Йорк – идва “дискомфорт”

30 април 2020 г. Болничният военен кораб “Комфорт” (USNS Comfort) напусна Ню Йорк днес по обяд м.вр., след като подкрепи усилията на Министерството на отбраната на САЩ за помощ в борбата с COVID-19 на жителите на щатите Ню Йорк и Ню Джърси по време на пандемията на коронавирус.

30 април 2020 г. Болничният военен кораб “Комфорт” (USNS Comfort) напусна Ню Йорк днес по обяд м.вр., след като подкрепи усилията на Министерството на отбраната на САЩ за помощ в борбата с COVID-19 на жителите на щатите Ню Йорк и Ню Джърси по време на пандемията на коронавирус. Преди месец лично президентът на Съединените щати Доналд Тръмп изпрати спасителното съоръжение от Ню Джърси към “най-богатия град в света”, където бе посрещнато от местните ръководители.

Днес, големият кораб минава покрай Статуята на Свободата за втори път, точно един месец, след като корабът на военноморския флот доплава на Пийр #90 в пристанището на Ню Йорк. Тогава много хора си задаваха въпроса “плува ли корабче”, точно тези които не вярваха, че ще получат помощ от правителството.

Уникалният “Комфорт” с 1000 болнични легла предостави облекчение на здравната система, стресирана от скока на случаите с коронавирус. 182 пациенти бяха лекувани в продължение на три и половина седмици, като последният пациент напусна в неделя 26 април.

Първоначално задачата на “Комфорт” беше да предоставя грижи за пациенти, които не са заразени с COVID-19, като на 1ви Април бе качен 1ят за лечение. Бързо стана ясно, че за да помогне на града, USNS Comfort трябва да лекува всички пациенти, независимо от техния статус COVID.

На 6 април корабът започва да приема вече и пациенти, позитивни за COVID. Болницата за тях беше физически отделена от останалата част от кораба чрез ограждане на помещения и място на основната палуба, така че корабът да приеме и лекува всички пациенти.

Големият спасителен кораб “Комфорт” напусна Ню Йорк, пристига още по-големият икономически “сал” “Дискомфорт”!

+++

Емблемата на “Комфорт” с надпис на латински Curare Aegra Permarinum (Care of the Sick on the Sea – Грижа за Болния в Морето)

Подобно на “брат си” “Прошка” (Mercy), който в моментс е все още в Калифорния, корабът Комфорт (Comfort) е построена като нефтен танкер от висок клас в Сан Клементе през 1976 г. Първоначалното му име е “Градът на Розите” (SS Rose City) и слиза на вода в Сан Диего. “Комфорт” е 3ят кораб на ВМС на САЩ, носещ това име, и 2ят болничен кораб от класа на “Прошка”.

Кариерата на “Комфорт”, като нефтен танкер приключва, когато е даден на ВМС на САЩ на 1 декември 1987 г. Последният му капитан е Ланс Ортън от Кларънс, Ню Йорк, възпитаник на Морската Търговска Академия във Форт Шилер (the Fort Schyler Merchant Marine Academy).

След четвърт век в Балтимор, Мериленд, “Комфорт” през март 2013 г. сменя домашното си пристанище от Военноморската база в Норфолк, Вирджиния, за да е по-близо до доставките от Морския медицински център Портсмут, и до медицински екипаж. Спестяванията на американския флот се изчисляват на 2 милиона долара годишно.

Задълженията на “Комфорт” включват осигуряване на спешна помощ на място за бойни сили на САЩ, разположени във война или други операции.
 “Комфорт” трябва да предоставя и мобилна хирургична болнична помощ, която да се ползва от подходящи американски правителствени агенции при бедствия или хуманитарна помощ, или инцидент с ограничена хуманитарна помощ, при мисии или военни операции в мирно време. “Комфорт” е по-напреднал от полева болница, но по-малко способен от традиционната болница на сушата.

В съответствие с Женевската конвенция, “Комфорт” и целият му екипаж не носят нападателни оръжия. Стрелбата по “Комфорт” би се считала за военно престъпление, тъй като корабът носи само оръжие за самозащита, т.е. който и да било качен на борда е защитен от армията и държавата САЩ.