Томина неделя – денят на НЕдоверието и съвременният човек – почитаме Св. апостол Тома

Тома неверни е картина от италианския бароков художник Караваджо, нарисувана около 1601-1602 г. В момента се съхранява в Сансуси в Потсдам, Германия. Според Евангелие от Йоан, Тома пропуска едно от появяванията на Христос пред апостолите след възкресението си и отказва да приеме неговото възкресение докато не докосне раните му, за да се убеди. Седмица по-късно Христос се появява и кара Тома да го докосне и казва: „Блажени са тези, които не са видели, но въпреки това повярваха.“ /УИКИ/

Тома неверни е картина от италианския бароков художник Караваджо, нарисувана около 1601-1602 г. В момента се съхранява в Сансуси в Потсдам, Германия. Според Евангелие от Йоан, Тома пропуска едно от появяванията на Христос пред апостолите след възкресението си и отказва да приеме неговото възкресение докато не докосне раните му, за да се убеди. Седмица по-късно Христос се появява и кара Тома да го докосне и казва: „Блажени са тези, които не са видели, но въпреки това повярваха.“

“Не вярвай на никого и нищо,” една от най-срещаните фрази в наше време. Съвременният човек носи най-вече недоверие, станало пословично ежедневие, съчетано с фалш. Нищо не се получава без доверие, от приятел, през семейство, та до бизнес.  

На днешния ден отбелязваме точно това НЕдоверието.

На първата неделя след Великден – ТОМИНА – Православната църква чества паметта на един от дванадесетте ученици на Исус Христос – Св. апостол Тома (Holy and Glorious Apostle Thomas). 

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава. 

Името на празника е свързано с това на Тома, който не повярвал на Христовото възкресение (Holy and Glorious Apostle Thomas). Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен

апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Исус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. От тогава останало нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

Св. апостол Тома, наричан Тома Неверни, от Дванадесетте апостоли.След възкресението на Спасителя, св. Тома със своето неверие още повече утвърди сред християните вярата в Него.

Св. апостол Тома, наричан Тома Неверни, от Дванадесетте апостоли.След възкресението на Спасителя, св. Тома със своето неверие още повече утвърди сред християните вярата в Него.

Тома е един от 12-те апостоли на Иисус Христос (първият Симон, наричан Петър, и Андрей, негов брат, Иаков Зеведеев и Иоан, негов брат, Филип и Вартоломей, Тома и Матей митар, Иаков Алфеев и Левей, наречен Тадей, Симон Кананит и Иуда Искариот). Наричали Тома – Близнака (Тома означава близнак на арамейски), тъй като според една от версиите много приличал на Христос. Руската Църква го нарича Фома. На латиница той е “Holy and Glorious Apostle Thomas.”

В евангелските истории апостол Тома присъства с разказа за “Уверението Томово”

След проповедите си на Евангелието в Индия апостол Тома приел мъченическа смърт в град Мелипура, като бил набит на пет кола.

+++

Отърви се от недоверието!
Човек е социално същество и трябва по някакъв начин да гради отношенията си с другите. 
Недоверието е враг на хармоничните отношения. Подозренията, съмненията, ревността ни пречат да градим пълноценни отношения. Всичко това провокира трудности във взаимното разбиране и води до отчуждение.

Самоуважение и достойнство. Изчисти се от всички вини, чувство за малоценност и комплекси.

Мисли позитивно – това помага да преодолееш проблемите и неприятностите.

Те не вярват, че има коронавирус, и са сигурни, че властите ги лъжат. Не вярват, че дори и да има вирус, единственото решение е дисциплина, за да не стане по-лошо. Не вярват, че ако това не бъде направено, идва нещо много по-страшно. Но те не вярват, защото са убедени, че нарочно ги плашат, за да им вземат нещо.

Те обаче сме ние. На никого и на нищо не вярваме и се озоваваме в сцена на абсурда и живот в самота. 

БЪДЕЩЕТО Е НАЙ-ВАЖНО! Не можем да вървим напред без доверие и с НЕгативизъм!

ВЯРА ТРЯБВА!

Надявам се да разберете, че в условия на недоверие не може да направите абсолютно нищо! И нямате “светло” бъдеще, а само “черни” мисли и изживявания! Бумерангът не се бунтува, а удря хвърлилия го! Всичко рефлектира върху самите нас!