За 3 месеца по $1000 помощ за наем за пострадали от коронавирус в Лос Анджелис, Калифорния

Безработицата в САЩ расте, новите работници намаляват

В Даунтаун Ел Ей, мирно протестираха с плакати за отмяна на наемите при кризата с новия коронавирус.

14 април 2020 г. Спешен план за наемателите в Лос Анджелис Каунти, които са силно засегнати от икономическата криза от пандемията на коронавирус, да получат $1000 долара на месец в продължение на три месеца. Това рeшение днес беше одобрено единодушно от Съвета на надзорните органи на институцията.

В рамките на тази Програма за спешна помощ за наем (Emergency Rent Assistance Program), управлението на Ел Ей Каунти ще използва част от пакета федералните пари за стимул, съчетани с частно финансиране, за да предостави помощ за наем на домакинства, особено силно засегнати от загуба на работа и пречки в индустрията на дребно и услугите. Парите няма да бъдат връщани, поясниха служители от офиса по надзора. До 30 дни работният екип трябва да представи на Съвета на надзорните органи готова програма, т.е. тя да бъде пусната в действие.

Въпреки че е рано днес да се каже точно кога засегнатите жители ще могат да започнат да кандидатстват за програмата, тя със сигурност ще влезе в сила и ще бъде на разположение на наемателите в цялото Ел Ей Каунти, най-късно до 30 дни, т.е. до обявения до момента край на голямата карантина.

Управата на Ел Ей Каунти вече въведе мораториум за замразяване на наемите и изгонване от наетите помещения, и за гражданите, и за бизнесите, но според тези разпоредби

наемателите все още ще отговарят за дължимите наеми след кризата. Новата програма за помощ е отделна и съвсем друга, казано на прост език, общината “дарява на закъсалите от кризата с коронавирус по $1000 на месец за три месеца”.

„Не би трябвало да се връща помощ, което може още повече да попречи на семействата да изпаднат в още по-тежки икономически затруднения“, се казва в съобщението от офиса на супервайзора Джанис Хан.

„Тази криза опустоши семействата, които вече живееха на ръба на бедността“, казва в изявление Лиз Оденда, говорителката на Хан.

 “Мораториумът за изгонване на наематели, който направихме, даде известно облекчение, но много семейства ще се борят да изплатят наема, който дължат след края на тази криза. Помощта с директни пари ще помогне за задържането на хората в домовете им и ще намали някои от дългосрочните икономически щети и затруднения, които тази пандемия ще нанесе на семействата.”

Т.е. истинската криза ще започне след короната, и тя ще бъде продължителна!

Въпреки, че управата на Ел Ей приложи замразяване на изгонването и увеличението на наемите, то тя не успя да предостави допълнителна помощ на наемателите, въпреки спешните призиви за това. Сега вече да.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, също издаде забрана за изгонване на наематели до 1 юни, а кмета на Ел Ей Ерик Гарсети, още през последната седмица на март забрани имоти, които се отдават под наем, да бъдат слагани за продажба на пазара за недвижимо имущество.

Друг супервайзор от Ел Ей каунти Хилда Солис, която написа и внесе новото предложение за $1000, заяви, че помощта за наемите е „изключително необходима“.

Съобщението за новата програма идва в момент, когато новите данни показват, че почти една трета (1/3) от американците не са платили наема си на 1 април, а наемателите в САЩ обещават да започнат стачка за наем, за да отменят плащанията си на фона на кризата. Към средата на април безработните доближават 15 милиона, според “Ню Йорк Таймс”, 

В Лос Анджелис това вече се случи, днес видяхме хора в Даунтаун Ел Ей, които мирно протестираха с плакати за отмяна на наемите при при кризата.

Навсякъде, освен наемите, се търсят начини за намаляване на плащанията. Например при автомобилите (МПС) се свалят месечните вноски и за колите, и за застраховките им, просто, защото ни е “забранено” да ги караме, и заповядано да стоим в къщи. Просто трябва да си търсите правата, аз вече получих 25% отстъпка за застраховката на колата, а можеше и повече, защото произшествията са спаднали над 50%. Обаждайте се и натискайте агентите и дилърите. Ще добавя, че процента на неплатилите мес. вноски за колите също наближава 50. Работя и върху това, въпреки, че съм си платил и следващия месец. 

Веднага ще ви информираме, когато излезе апликацията и информация за подаването й, за тези $1000, както и за всяка възможност за получаване на помощ, намаляване, замразяване и отмяна, свързани с плащания и финансови отношения. 

#stayhome #savelives #останетевкъщи