Коронавирус зарази тигър в Ню Йорк

Служителка на зоопарка в Бронкс лепнала COVID-19 на 4-годишната малайската тигрица Надя

Първият заразен тигър с коронавирус

5 април 2020 г. За първи път диво животно се зарази с новия коронавирус SARS-CoV-2, който предизвика пандемията COVID-19, и то от човек. Тигър в зоологическата градина в Бронкс в Ню Йорк е тестван положително за вируса, след като още няколко други представители на “семейство котки” са показали симптоми, съвместими с болестта, съобщиха в неделния следобед от М-вото на земеделието на САЩ (USDA), след изследване на Националната Ветеринарна Лаборатория (NVSL) към институцията.

Първата “голяма котка” в зоопарка е показала симптоми на 27 март, като при други животни не са открити подобни, о се очаква всички да се възстановят. Всичките не са тествани, защото процедурата при животните е по-сложна, съобщават от държавната служба.

“Малайският тигър, на име Надя, вероятно е заразен с коронавируса от заразена, но неизвестна служителка на зоопарка, във времето, след като той бе затворен за посетители от 16 март,” казва Пол Кайе, главен ветеринарен лекар в зоопарка в Бронкс, цитиран от Нешънъл Джиографик. Причината бе потвърдена и от служителите на министерството.

След като работещите в зоопарка усетили суха кашлица в 4-годишната тигрица, тя била тествана за вируса на 2 април. Други шест от “семейство котки”, вкл. сестрата на Надя, още два (2) сибирски тигри, и три (3) африкански лъва, също са имали кашлица и загуба на апетит, но те все още не са тествани, а в зоопарка има общо има седем (7) от семейството на “царя на животните”.

Всеки собственик на домашни животни, трябва да бъде внимателен, особенно по време на пандемията, с хигиената на любимците, и ако е имало заразени наоколо. Къде ходят, лежат, с кого играят навън и у дома, да се почистват и дезинфекцират поне лапите. Простичко казано, никой не си слага обувките и пантофите на възглавницата, където е главата – “главният вход на вируса”.

От м-вото на земеделието на САЩ предупреждават, че всеки, болен от COVID-19, трябва да ограничи контакта с животни, поради нуждата от предпазливост, включително домашни любимци, по време на болестта си, точно както би направил и с хората. Ако заразен човек трябва да се грижи за домашен любимец, или да е около животни, той задължително трябва да си мие ръцете, преди и след взаимодействието с животното.

По-рано по света, вече няколко вида домашни животни са тествани за SARS-CoV-2, вкл. помераниан и немска овчарка в Хонг Конг, както и домашна котка в Белгия.

Всички котки, диви и домашни, са податливи на котешки коронавирус, но доскоро не бе известно дали биха могли да прихванат човешкия SARS-CoV-2. Ново китайско изследване показва, че котките могат да се заразяват взаимно и да го разпространяват, а учените проучват какви други видове котки и животни, също могат да бъдат заразени от човешкия вирус.

От “Обществото за опазване на диви животни”, корпорацията, която управлява зоологическата градина в Бронкс, предупреждават, че не е известно как болестта може да се разпространява и прогресира при животните, и между тях и хората.

Вече националните здравни служби, следят ситуацията с коронавирус и животните, съвместно със здравните отдели по места. Те поемат и водещата роля при определянето на това дали животните в този зоопарк, както и другите подобни във всички останали щати, следва да бъдат изследвани за вируса ТОРС-CoV-2. От американското здравно министерство са уведомили Световната организация за здравето на животните (МБЕ). 

До момента няма доказателства, че животни, вкл. домашни любимци, могат да заразят хора с вируса COVID-19. 

Въпреки бързото и непрекъснато променящата се ситуация, до този момент не се препоръчва рутинно тестване на зоологически градини или лични животни.

На 6 април 2020 г. човешките жертви на коронавируса в САЩ ще прескочат 10,000, като в неделя бяха 9,616, с 1,165 повече от събота. Общо заразените в Съединените щати до неделя полунощ м.вр. Ню Йорк са 336,830 човека, а повече от 1/3-та или 123,018 са в самия щат, както и около 40% от починалите или 4,159 души, според данни на Уорълдометърс инфо. 

1 comment for “Коронавирус зарази тигър в Ню Йорк