ЕКСКЛУЗИВНО актрисата Мария Н. Ангелова в Деня на театъра: “Пазете Ангела в Себе си и му Дайте Шанс” (видео интервю+)

ГЛЕДАЙТЕ МНОГО ПРИКАЗКИ ЗА ВАШИТЕ ДЕЦА

Мария Ангелова е българска актриса, която намери сили да чете приказки на децата по време на принудителната ваканция, заради новият коронавирус.

РАЗСТОЯНИЕТО НЯМА ДА НИ СПРЕ ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО! 

   27 март 2020 г. Мария Н. Ангелова е българска актриса, която намери сили да чете приказки на децата по време на принудителната ваканция, заради новият коронавирус.

   Мария завършва руското училище във Варна, по-късно Библиотекарския университет в София, а след това и ВИТИЗ (1988, днес НАТФИЗ). Мария изиграва десетки роли на театралната сцена в България. През сезона 1983/84 играе Мила, главна роля в “Полите на Витоша” на Яворов, не забравяме и Валентина в “Миналото лято в Чулимск”, Райна в “Женско царство”, Едит Пиаф в “Едит”. Актрисата играе на сцените в Смолян, Търговище, Варна, София и в турнета из цялата страна. Ангелова участва във фестивал в Монако, където я канят в САЩ и така емигрира, а след това се установява в Канада. В Торонто Ангелова е наречена “Кметицата”, заради едноименната й роля в “Женско царство “, играе и Бабата в “Маршрутка “, Маргарита в “Трима мъже и една Маргарита”, и разбира се Кристина в “Песента на цикадите”.

Тази година Мария Н. Ангелова прави юбилей – 30 години в Канада, където участва в създаването на театралната група “Отражение”. Ето какво каза актрисата в ексклузивно интервю:  

РАЗСТОЯНИЕТО НЯМА ДА НИ СПРЕ ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО! 

В книгата “Патиланско царство” са събрани най-забавните приключения на прочутите патиланци, начело с баба Цоцолана, станала любимо четиво на поколения български деца. Ран Босилек (1886 – 1958) е роден в Габрово, където учи в Априловската гимназия. Завършва право в Брюксел, но скоро се посвещава само на литературен труд. От 1923 г. до 1948 г. е редактор на списание “Детска радост”. На страниците на това списание за първи път печата своите патилански истории.

“Съвсем ненадейно тая пуста болест на легло ме сложи. Уплаши се много баба Цоцолана. — Инфлуенца, Боже! Оле, Патилане! Стана тя що стана! И мене ще хване! Че какво ще правим, ако легнем двама! — Не плаши се, бабо! …

Леля Мари, Кака Мари, или просто Марето с БОЛЕН:

Тук ще намерите всички приказки: КАНАЛА НА МАРИЯ Н АНГЕЛОВА