DMV в Калифорния затвори – скоро ще отворят само онлайн – какво, как

 

27 март 2020 г. От днес всички теренни офиси на DMV в Калифорния временно са затворени на фона на новата коронавирусна епидемия, съобщиха представители от институцията, отговорна за шофьорските книжки и регистрацията на МПС в щата. Г причина за 

Закриването започна още вчера, а офисите ще отворят на 2 април, но само във виртуалното пространство. 

“DMV е загрижен за здравето и безопасността на своите клиенти, вкл. възрастни хора и тези, изложени на риск от COVID-19 “, заявиха служители на агенцията в съобщение до медиите. „След сериозно почистване и дезинфекциране на офисите, разширяване на виртуалните услуги и разработване на нови протоколи, DMV ще предлага услуги във всеки регион.“

Когато виртуалните офиси се отворят през април, клиентите ще могат да прехвърлят собственост на превозни средства и да подновяват регистрацията на МПС. Виртуалните офиси ще бъдат достъпни на адрес virtual.dmv.ca.gov.

„DMV постепенно ще добавя повече и повече услуги онлайн, за да продължи да предоставя алтернативи на посещението в офисите“, заявиха служители.

Калифорнийският DMV промени няколко неща на фона на щатското огнище на коронавирус, като начин за минимизиране на разпространението на вируса:

  • Правоохранителните органи в Калифорния да удължат правото на гражданите за шофиране с наскоро изтекла книжка или регистрация на МПС с 60 дни, считано от 16 март 2020, преди да издадат наказателен акт (ticket). Това се отнася само за задължения на водачите и собственици на МПС, изискващи по закон посещение в офиса. Ако това е можело да се направи онлайн, то само офицера от органа на власта, може да прецени, дали да пише акт за нарушение.
  • Отменят се всички видове тестове за управление на МПС до 17 април, за да се спазят инструкциите за социално дистанциране.
  • Прекратява се удълженото работно време и съботното обслужване.
    Федералните служители също така обявиха, че крайният срок на хората да получат новият изискуем документ за самоличност в Калифорния и други щати – т.нар. “истинската лична карта” (RealID), също позната и като “федералната лична карта”, се удължава с една година до 1 октомври 2021 г. Което означава, че до тогава гражданите ще могат да летят с вътрешни полети в САЩ, само с нормална шофьорска книжка (Driver License). 

Забавянето за издаване на федералната лична карта в Калифорния “не е болка за умиране”, тъй като щата, така или иначе, доста изостана в обработката на заявленията, още преди избухването на пандемията. Например, аз лично си я чакам вече три месеца. Подобно е положението и в другите щати.

Към миналия месец само около 35% от американците са се погрижили за новия документ. 

Към днешна дата 27 март има 4553 потвърдени случая на COVID-19 в Калифорния и 518 смъртни случая, свързани с вируса.