Патриарх Неофит с молитва за българския народ, подкрепи мерките за коронавирус – камбаните да бият всеки ден (видео)

“Скъпи братя и сестри, да съобразим ежедневието си с всички изисквания ма извънредното положение.”

Какво да знаем за камбанарията на “Св. Александър Невски”?

23 март 2020 г. Н. Св. Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски се обърна към българския народ с молитва за спасение от коронавирус.

23 март 2020 г. Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски се обърна към българския народ с отеческа загриженост, подкрепа за участниците, и молитва за избавление от коронавируса и изцеление на всички болни и страдащи.

Н.Св. Неофит призова хората да се молят пред домашната икона и да следват наставленията на българските власти.

“Скъпи братя и сестри, да съобразим ежедневието си с всички изисквания ма извънредното положение. Призоваваме да се спазват препоръките на Светия синод и епархийските митрополити,” призова народа българският патриарх.

“Останали в домовете си пред домашната икона, притихнали с покайни сърца, да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцерение ма болните, в подкрепа на нашите медици, правителството и войнството, и всички, които не пестят сили и средства в това осилно време, като се помолим,…” сподели Негово Светейшество, като изрази подкрепата си за медицинския персонал, управляващите, армията и останалите заети със спирането на пандемията.

“Боже Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийственният вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт …”

Цялото обръщение и молитви на Н.Св. Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски:

Обръщението му бе предшествано от биенето на камбаните на Патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски”, и бе излъчено по държавната българска национална телевизия БНТ. В някои епархии вече е въведено ежедневно биене на камбаните на храмовете от 12:00 ч. на обяд в продължение на 2 минути, започвайки от деня на Светото Благовещение, тържествено, както за света Литургия. Свещениците по места ще разясняват на обществеността защо се бият църковните камбани. Ето как изглеждат 2 минути с тях в Храма “Св. Александър Невски”.

“Св. Александър Невски” (St. Alexander Nevsky Cathedralе) е православен храм-паметник в София, изграден в 1882 – 1912 г., а в 1955 г. е обявен за паметник на културата с национално значение. Той е 2-та по големина православна катедрала на Балканите.

Храмът представлява внушителна петкорабна кръстокуполна базилика в неовизантийски стил с множество позлатени куполи, полукуполи и малки цилиндрични сводове. Размерите на храма са: височина – 53,02 m и височина на позлатения кръст над него 2,50 m, дължина – 73,50 m, ширина – 52,20 m, и височина на камбанарията при върха на купола ѝ – 50,52 m.

Стълбите към камбанарията са 220 на брой, широки са колкото раменете на среден човек и се извиват в спирала право нагоре, а надолу свършват при балкона, на който хор изпълнява песнопенията от неделната света Литургия. Подобни са стълбите към върха на Триумфалната арка в Париж, но нашата свещена сграда е с три метра по-висока. Най-голямата камбана тежи 12 тона с език от 780 кг., със звук, който може да се чуе и на 30 км. разстояние. Мощната звукова вълна се допълва от всичките 12 камбани с общото тегло от 25 тона, като най-малката тежи 10 кг. В неделни дни се бият по 20 минути, но на големи събития продължават с часове, като напр. за интронизацията на Н.Св. патриарх Неофит, не спират 3 часа.

От Русия през варненското пристанище в София пристигнали 12-те храмови камбани, изработени от мед и олово в московска леярна. На 11 септември 1911 г те били осветени и започнало поетапното им поставянe.

Припомняме, че още на 14 март 2020 г. във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавирус – COVID-19, в богослуженията, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, трябва да бъдат добавени специалните молитви при зарази и епидемии от особено заразни и смъртоносни болести:

НА СВ. ПРОСКОМИДИЯ:

Господи, Иисусе Христе Боже наш, приими жертву сию во оставление грехов нас грешних и недостойних рабов Твоих, беззаконии нашими Твою благост прогневавших, и благоутробие Твое раздраживших, и не вниди в суд с раби Твоими, но отврати страшний гнев Твой, праведно на ни движимий, утоли губителное прещение, и устави грозний Твои меч, невидимобезгодно секущий нас, и пощади нищихи убогих рабов Твоих, и не затвори в смерти душ наших, в покаянии сокрушеним сердцем, и со слезами к Тебе милосердому благоуветливому, и благопременителному Богу нашему припадающих.

НА ВЕЛИКАТА ЕКТЕНИЯ:

О еже услишати от храма святаго Своего гласа нашего, и исцелити болезни смертния, одержащия нас, и потоки беззакония, смутившия нас, изсушити, Господу помолимся.

О еже вскоре изяти нас от сетей смертних, и от болезней адових избавити, Господу помолимся.

О еже милостивно продолжити рабом Своим покаяния время, и не безгодно яко неплодную смоковницу посещи, но благосердием окопати, и милосердия росою напоити, плодов покаяния и обращения нашего человеколюбно еще ожидая, Господу помолимся.

НА СУГУБАТА ЕКТЕНИЯ:

Согрешихом и беззаконствовахом и сего ради праведний Твой гнев постиже нас, Господи Боже наш, и сен смертная обиде нас и ко адовим вратом приближихомся: но к Тебе Богу нашему в болезни нашей умольно вопием: пощади, пощади люди Твоя, и не погуби до конца, смиренно молим Ти ся, услиши и помилуй.

Паче всех согрешихом Тебе и беззаконновахом, Владико, и аще покаяния не стяжахом, предложение наше вместо покаяния приими, и на милост преложися: смертноснаго недуга, и болезней лютих, яко всесилен свободи раби Твоя болезненно стенящия, молим Ти ся, скоро услиши и помилуй.

Горепосочените прошения се добавят при отслужването на св. Литургия във всеки храм и манастир в диоцеза на БПЦ-БП.