Коронавирус “пресрочи” вашата американска виза – какъв документ – какво да напишем

Важна информация за български граждани, гостуващи в Съединените щати с туристически визи

Коронавирус може да ви принуди да пресрочите американската виза

Коронавирус може да ви принуди да пресрочите американската ви виза

20 март 2020 г. Коронавирус може да ви принуди да пресрочите американската виза, след като се окаже, че не можете да напуснете Съединените щати, заради забраните за пътуване, поради спряните полети и липса на билети. Няма страшно, сега ще разберете защо и ще имате готов формуляр, текст за него и кого да питате при проблем – адвокат на разположение. 

Във връзка с извънредната ситуация около заразата COVID-19 и получените многобройни запитвания дали е възможно да се просрочи разрешения престой на територията на САЩ на основание създалата се извънредна ситуация и големия брой отменени полети, посолството на Р България във Вашингтон е отправило запитване до Департамента за вътрешна сигурност на САЩ (Department of Homeland Security), относно легалните възможности визата да бъде удължена.

Съгласно получения отговор, на този етап единствената възможност за удължаване срока на престой с туристическа виза (US visa category B-1) остава подаването на формуляр Form I-539 (PDF, 572 KB) САМО онлайн или ПО ПОЩАТА, защото офисите на USCIS са затворени:

I-539, Application To Extend/Change Nonimmigrant Status:

https://www.uscis.gov/i-539?fbclid=IwAR20m49-OH8QLZAiHCBvtWKHJxwNgtM5q-PPE76sPNErjM-JJL97fTbHpP8

Формулярът се подава преди изтичане срока на разрешения престой, като всяка молба се разглежда индивидуално. Преди да го подадете, проверете си ДО КОГА ВИ Е ДАДЕН “СРОК НА ПРЕСТОЙ”, независимо за колко време е самата виза.

МНОГО Е ВАЖНО ТЕКСТЪТ ЗА “ПРИЧИНИ”, КОЙТО ЩЕ НАПИШЕТЕ ДА БЪДЕ ТОЧЕН.

След разговари  с емиграционни адвокати в САЩ, ето един примерен текст за формуляра, който се пише на последната 8-ма страница, по ваше желание. Може да бъде приложен, като допълнителна страница “cover letter”, като в свободен текст казвате кой сте и защо пишете. Ако, изпращате по пощата, задължително прилагате “cover letter”. 

Due to the Coronavirus quarantine I’m not able to leave the US. Also the President Trump and the Federal Government have advised against any travel to Europe due to the fast growing pandemic over there and the closure of the borders.

Ако имате нужда от допълнителна помощ и ако желаете да бъдете 100% сигурни за текст на документа, трябва да се обърнете към емиграционен адвокат в САЩ.

Българските дипломати препоръчват на българските граждани, които временно пребивават в САЩ с цел туризъм или посещение на близки, да потърсят възможности за незабавно завръщане в България чрез полети на съответните авиокомпании. 

Ако се наложи да останете в САЩ след 1ви април, то ще ви успокоим, че не сте длъжни да участвате в преброяването на населението. Но, това може да се случи само при едно условие. Гражданите на чужди страни, които са на временно посещение в САЩ, на почивка или бизнес на 1 април 2020 г., не трябва да се броят. Зa всички останали случаи вижте тук:

Броят ни за Българи в САЩ – как и кога

Ето и линк за последните инструкции на здравното министерство на САЩ по време на коронавирус към 20 март 2020 г., за тези които имат и американско гражданство, и (ще) ползват него за пътуване:

U.S. Department of State TRAVEL

Ммм