КОРОНАВИРУС измете брокерите на Уолстрийт – борсата минава 100% онлайн – 2 заразени

18 март 2020 г. От Уолстрийт днес съобщиха, че Нюйоркската стокова (фондова, NYSE) борса, че в сряда временно ще затворят добре познатата ни от новините и филмите, зала за брокерите, и ще премине изцяло към електронната търговия. Това се случи, след като двама души дадоха положителни резултати на теста за коронавирус, взет след сигнал от специалните устройства, които тази седмица бяха поставени на входа на историческото място, създадено през 1792 г.  
Изцяло електронна, търговията ще започне на 23 март, още с отварянето на борсата, се казва в съобщението на Уолстрийт.  Съоръженията, които трябва да бъдат затворени, са търговската площадка за акции на NYSE и NYSE American Options в Ню Йорк, и търговската площадка за NYSE Arca Options в Сан Франциско. Другата основна американска фондова борса, Nasdaq, няма зала.

Затварянето отчасти е в резултат на положителни коронавирусни тестове на двама души, заяви Стейси Канингам, президент на NYSE, пред CNBC. Участниците бяха спрени за медицинските прегледи.

Фондовата борса затваря няколко пъти през годините, обикновенно при въоръжени конфликти.

Борсата беше затворена малко след началото на Първата световна война на 31 юли 1914 г., но частично отваря на 28 ноември с.г., за да се подпомогнат военните чрез търговия с облигации, и напълно отворя за търговия с акции в средата на декември.

На 16 септември 1920 г. бомба избухва на Уолстрийт пред сградата на NYSE, убива 33 души и ранява повече от 400. Извършителите така и не са намерени. По сградата на NYSE и някои сгради наблизо, като например на JP Morgan, все още личат следите от атаката. 

Сривът на “Черния четвъртък” на борсата на 24 октомври 1929 г. и паниката, започнала след това на “черен вторник”, 29 октомври, често са сочени за ускорители на Голямата депресия.

На 1 октомври 1934 г. борсата е регистрирана като “национална борса на ценни книжа” при Американската комисия за ценни книжа.

Борсата е затворена и по време на Втората световна война и след 11 септември, но това сега по време на пандемията с новия коронавирус COVID-19, е 1-ят път, когато физиологическа и здравословна причина затварят “златният салон” на Уолстрийт, и още нещо, електронната търговия си продължава.

„Приложихме редица предпазни мерки за безопасност през последните няколко седмици, а от понеделник тази седмица започнахме превантивно тестване и скрининг на всеки, който влезе в сградата“, казва Кънингам.

„Ако този скрининг изискваше допълнително тестване, то тествахме хората и ги изпращахме по домовете и не им се предоставяше достъп до сградата. И така няколко от тези тестове се оказаха положителни.”

„Докато тестваните хора не бяха в сградата през тази седмица, тя беше почистена и нагласена за началото на сделките в понеделник, нещата отново се развиват“, разказва Кънингам как са открили заразените.

Борсата (NYSE) се управлява от електронната търговска група Междуконтинентална борса, която я придоби през 2012 г. 

Индексът Дау Джоунс спадна 1338.46 пункта, или 6.3%, в сряда и достигна първото си дневно затваряне под 20 000 от февруари 2017 г.. S&P 500 спадна с 5,2% до 2,398.10 и затвори с близо 30% под рекорда, ‘миналия месец,

ЛЕКАРСТВОТО, КОЕТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ