Броят ни за Българи в САЩ – как и кога

Дипломати зоват да ставаме пак българи

Как да попълним анкетната карта за преброяването в САЩ?

“Срам ли те е да се наречеш българин”

Ако се случи преброяването в САЩ, то българските граждани в Америка, или тези с български произход или националност, ще могат да признаят, че са българи.

19 март 2020 г. В разгара на пандемията с новия коронавирус COVID-19, на 12 март 2020 г. започна процесът по преброяване на населението в САЩ, което ще бъде на 1 Април. Тогава населението все още ще бъде под карантина, и все още 100% не е ясно дали въобще ще се проведе, защото хората до 19 април ще бъдат блокирани по домовете си. Но, блокадата може да даде и “обратен ефект” – по време на извънредно положение всеки е лесно откриваем и безотказен.

Ако се случи преброяването, то българските граждани в Америка, или тези с български произход или националност, ще могат да признаят, че са българи и да влезем в списъците с представителни цифри за националност.

Това става ясно от текст, който се разпространява от нашите дипломати в “страната на неограничените възможности” във Фейсбук с приложени снимки на анкетните карти с надписани указания.

Всеки в САЩ, с малки изключения, трябва да се брои на мястото, където живее и спи през повечето време към 1 април 2020 г. (денят на преброяването), също да посочи и адрес на комшията си. Ако се попълва преброяване на домакинството, то трябва да се преброят всички, които живеят или ще живеят там към тази дата. Включва всеки – свързан или несвързан с титуляра (собственника) – който живее и спи в имота през повечето време.

Трябва да преброят и съквартирантите, малките деца, новородените и всеки, който наема място в недвижимата собственност. Ако някой отседне в дома на попълващия бланката за преброяване, към дата 1 април 2020 г., и няма обичайно жилище другаде, също трябва да бъде преброен. Ако живеете на повече от едно място в  САЩ, т.е. имате повече от един имот, попълвате за този, в който ще бъдете на 1 април.

Ако гражданина на САЩ е в болница, или му се роди бебе до датата на преброяването, то пише адреса, на който ще пребивава(т) след това. 

Ако преброяваният няма постоянен адрес, то се пише този, където той ще живее на 1 април 2020 г. Например, ако временно отседне при приятел, ще бъде отчетен като част от формуляра за преброяване на адреса на приятеля. 

Точният брой на преброеното население помага да се информира финансирането за болници, пожарни служби, училища и пътища за следващите 10 години.

Гражданите и на чужди държави, които живеят в Съединените щати по време на преброяването през 2020 г., включително членове на дипломатическата общност, трябва да бъдат преброени

на адреса на САЩ, където живеят и спят повечето време. Ако не са сигурни къде живеят обикновено, то избират този, на който пребивават на 1 април 2020 г.

Гражданите на чужди страни, които са на временно посещение в САЩ, на почивка или бизнес на 1 април 2020 г., не трябва да се броят.

Всички американски домакинства вече получават по пощата анкетна карта за попълване, в която не се изисква изрично предоставяне на информация за гражданство, имиграционен статут или други подобни данни.

Но, единият от въпросите в анкетната карта е относно раса и държава на произход на лицето – точка 9 (за глава на семейството) или точка 7 (за останалите членове). Именно тук може да бъде посочено, че човека има български произход.

Днес, генералните консули в Чикаго и Лос Анджелис от личните си страници във Фейсбук призоваха всички българи, постоянно пребиваващи в САЩ, да отбележат българския си произход в съответните точки на анкетната карта.

“Целта е да бъде получена достоверна информация за броя на българските граждани и американските граждани от български произход, живеещи в САЩ.
Оставаме на разположение за допълнителни въпроси,” казват в писмото си българските дипломати.

Формуляра се подава онлайн, по телефона или по пощата. Ползвайте този линк още преди да започнете:

2020 Census

КАКВО Е CENSUS?

+++ +++

ТЕЛЕФОНИ И АДРЕСИ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ НИ МИСИИ В САЩ

Посолство на Р България във Вашингтон:
Тел.: (202) 387-7969; (202) 387-5770
e-mail: consulate@bulgaria-embassy.org; embassy.washington@mfa.bg
Генерално консулство в Ню Йорк:
Тел.: (212) 935-4646
e-mail: Consulate.NewYork@mfa.bg
Генерално консулство в Чикаго:
Тел.: (312) 867-1904; (312) 867-1905
e-mail: Consulate.Chicago@mfa.bg
Генерално консулство в Лос Анджелис:
Тел.: (310) 478-6700
e-mail: consulate.losangeles@mfa.bg; bglaconsul@gmail.com

Ммм