КОРОНАВИРУС – Ген. консулство в Лос Анджелис налага временни ограничения

Ген. консул Веселин Вълчев със специална заповед – вижте цялото писмо до българските граждани 

В консулския окръг влизат 11 американски щата

2 март 2020 г. Генералния консул на Р България в Лос Анджелис, Калифорния Веселин Вълчев на тържеството за националния празник 3 март – освобождението на България в “Града на Ангелите” Фото: Евгени Веселинов, БУЛГАРИКА

15 март 2020 г. Днес генералният консул на Р България в Лос Анджелис, Калифорния г-н Веселин Вълчев направи специално обръщение към българските граждани в поверения му консулски окръг** и издаде заповед с определени временни мерки и условия, които трябва да се следват. Те включват ново работно време, режим на достъп и участие на дипломатите в ежедневните задължения и обшественни участия. В своето писмо г-н Вълчев прави и препоръки към българските организации. Документа влиза в сила от днес, т.е. в момента на публикуването на страницата на ген.консулство и министерство на външните работи (МвНР). Продължителността му ще зависи от по-нататъшното развитие на ситуацията с коронавирус в Съединените щати, България и света. 

Публикуваме текста без редакция. 

Скъпи сънародници,
Моля запознайте се с мерките, предприетите от Генералното консулство в Лос Анджелис за ограничаване на разпространението на коронавирус COVID-19
Наясно съм със силните чувства на безпокойство и несигурност, които всеки от вас изпитва в резултат на бързото разпространение на новата епидемия, която засяга безогледно цялото човечество. Мерките имат временен характер и се надяваме, че ще възстановим напълно работата на генералното консулство в най – скоро бъдеще. Сигурността на всеки от вас е първи приоритет за нас. Необходимо ни е разум и самодисциплина, няма място за паника. От нашата гражданска отговорност зависи справянето с проблема.
Веселин Вълчев
Генерален консул

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ
За предприетите от Генералното консулство в Лос Анджелис мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус COVID-19
Във връзка с разпространението на коронавирус COVID-19 в рамките на консулския окръг на ГК – Лос Анджелис беше обявено извънредно положение в щатите Вашингтон и Калифорния. На 13 март президентът Тръмп обяви в телевизионно обръщение, че въвежда извънредно положение на територията на цялата страна. Във всички 11 щата от консулския окръг бяха обявени мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус COVID-19.
Генералното консулство в Лос Анджелис, отчитайки епидемиологичната обстановка, обявена от Световната здравна организация като пандемия, предприема всички възможни мерки за неразпространение на COVID-19. С оглед на създалата се ситуация, със заповед на генералния консул е създадена нова организация на работата на генералното консулство.
Консулското обслужване ще се извършва единствено след предварително запазване на дата и част в рамките на намалено приемно време за гражданите в Консулската служба /КС/ между 9,30 и 12,00 часа, като се приемат приоритетно само спешни и неотложни случаи и преимуществено се осигурява консулско съдействие и защита на български граждани, намиращи се в райони с повишен риск от заразяване.
В рамките на приемното време за граждани в КС се установява строг пропускателен режим, като се пропускат минимален брой посетители в приемната, така че да се осигури дистанция от минимум 1 /един/ метър помежду им.
Спазват се всички изисквания за завишен контрол на дезинфекция и други санитарни хигиенни мерки. Съгласно изготвен график на КС ежедневно се почистват и дезинфекцират помещенията, до които имат достъп гражданите.
Генералното консулство в Лос Анджелис преустановява провеждането и участието в заседания, работни групи и други прояви, като и ограничава провеждането на двустранни и многостранни срещи в помещенията на ГК.
Препоръчваме българските обществено-културни* (вж. още кои по-долу), училищни и спортни организации от консулския окръг на ГК Лос Анджелис да следят епидемиологичната обстановка според изявленията на официалните институции и стриктно да се съобразяват с тях.
Генералното консулство на Р България в Лос Анджелис отговаря на телефонни номера +13104786700; и-мейл: consulate.losangeles@mfa.bg Спешен телефон 24/7: +13104373606

+++

*Включително и религиозни, които по щатските и федерални залони, също са “общественни организации, корпорации, фондации”. В консулския район на ГК в Ел Ей с 11 американски щата влизат, от щата Калифорния българските църкви в Лос Анджелис (общо 3, 2 в Ел Ей + 1 Ървайн), Сан Франциско (1), Сан Диего (1), от Аризона във Финикс (1)  те са организациите.
Освен тях и българските училища, които вече преминаха на дистанционно обучение на децата по домовете (онлайн с компютри и таблети). 

Consulate General of Bulgaria in Los Angeles, California, 11766 Wilshire Blvd, fl.4, office #440, Los Angeles, CA 90025

Мисия на ген. консулство в Ел Ей: да защитаваме интересите на българските граждани и фирми в рамките на консулския окръг и да спомагаме за развитието на добрите двустранни отношения и разбирателство.

**Консулски окръг: общо 11 щата – Калифорния, Невада, Орегон, Вашингтон (щат), Монтана, Айдахо, Юта, Аризона, Ню Мексико, Аляска и Хаваи.

Адрес: 

 
От МвНР: “За пореден път призоваваме българските граждани да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото.”