Пътуване до САЩ по време на коронавирус за гражданите на България

Официално съобщение във връзка с наложената от президента на САЩ забрана за влизане в страната на чужди граждани

Българи ще могат да пътуват до САЩ при определени условия, заради коронавирус.

12 Март 2020 г. С прокламация от 11 март 2020 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи забрана за влизане в страната на чужди граждани, които в последните 14 дни преди това са пребивавали в една от държавите от Шенгенското пространство – Австрия, Белгия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария. Това се казва в съобщение на българските  дипломатически в Съединените щати.

Забраната влиза в сила в 5.59 ч. българско време на 14 март, събота, и ще важи до отмяната й, като не засяга притежателите на „зелена карта“ и техните съпрузи/съпруги.

Българските граждани ще бъдат засегнати в следните случаи:
• Ако в рамките на последните 14 дни, преди датата на тяхното намерение за влизане в САЩ, са пребивавали в държава от Шенгенското пространство, няма да могат да пътуват до САЩ;
• Ако имат намерение да пътуват до САЩ, преминавайки транзитно през летище в държава от Шенгенското пространство, също няма да им бъде разрешено да продължат пътуването;
• На този етап забраната не се отнася за български граждани, които пристигат в САЩ с полети от Доха, Истанбул или друго летище, извън държава от Шенгенското пространство, при положение че не са пребивавали или преминавали транзитно през някоя от държавите от Шенгенското пространство в рамките на последните 14 дни.
Следва да се има предвид, че крайното решение за допускане до територията на САЩ се взима от съответния граничен служител.