КОРОНАВИРУС – България въведе извънредно положение за по-малко от 12 часа – какво означава

МС след среднощно заседание внесе предложението в Парламента и депутатите гласуваха “ЗА” с пълно единодушие

КОРОНАВИРУС – България въведе извънредно положение на 13 март 2020 г.

13 март 2020 г. Рано тази сутрин 1:00 ч.б.вр. в София се проведе извънредно заседание на Министерския съвет, свикано от премиера Бойко Борисов, съвместно с Националния оперативен щаб (НОЩ) с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация (СЗО) спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19 – коронавирус.

НОЩ докладва пред МС предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса предвид актуалната ситуация. Щабът представи подробен доклад за мерките, предприети от страните членки на Европейския съюз (ЕС).
На среднощното си заседание МС реши да предложи на Народното събрание (НС) да бъде обявено извънредно положение в цялата страна.

“Това ще ни даде възможност да затворим училища, детски градини, университети, барове, дискотеки, спортни мероприятия и др. Ще се наложат забрани за пътуване към определени страни, както и за влизане в България от държави с високи нива на заразата,” каза Бойко Борисов.

На среднощно заседание в нощта на 13-ти срещу 14-ти март МС реши да предложи на НС да бъде обявено извънредно положение в цялата страна, заради коронавирус.

“България беше една от първите страни, които въведоха превантивни мерки навреме, но е изключително важно те да се спазват. Затова ще предложим и промени в Закона за здравето, според които за неспазване на карантинния период ще се налагат глоби и спиране на социални помощи. Вярвам, че парламентарните групи в Народното събрание ще подкрепят искането ни за обявяване на извънредно положение,” завърши премиера Борисов след среднощното заседание на МС.

“Искаме за един месец това извънредно положение, то ни е нужно главно за недисциплинирани хора.”

Това каза Бойко Борисов от парламентарната трибуна на сутринта. Той посочи, че ще иска разговор с председателя на ЕК за затварянето на границите.

“След обяд в петък ше бъде издадена заповед тези работни места, които могат от вкъщи. Не трябва да се затварят гишетата на различни институции, за да не парализираме докрай социалният живот”, допълни още Борисов в парламента.

Парламентът обяви извънредно положение за територията на цялата страна от 13 март 2020 г. до 13 април 2020 г., като “ЗА” предложението на правителството гласуваха единодушно всичките 201 народни представители. 

Коронавирус донесе извънредно положение в България, като “ЗА” предложението на правителството гласуваха единодушно всичките 201 народни представители. 

„Искам само да ви кажа, че така и съм развълнувам и съм горд от българския парламент, от това, че в един тежък момент показваме на хората, че можем да преодоляваме не само противоречията, но да мислим преди всичко за народа си“, каза Бойко Борисов.
Премиерът предложи да се създаде и Национален щаб за икономическите последствия.

“Установени са 23 положителни случая. Само за вчерашния ден – 16 случая и един смъртен случай”, каза председателя на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген-майор Венцислав Мутафчийски от парламентарната трибуна. Имаме три гнезда на инфекция, които са абсолютно независими едно от друго – това е в Плевен, Габрово, в София,” поясни генерал Мутафчийски.
По думите му идеята на извънредното положение е да се забави развитието на тази инфекция.
“Средно погледнато на населението то няма да става изцяло в цялата държава, ще става на огнища“, допълни още Мутафчийски.

България е на 51-во място с 23 заразени с коронсвирус към днешна дата в списъка от 110 държави в света.
“Великолепната седморка” e начело с Китай (80,932), следват Италия (12,462), Иран (10,075), Южна Корея (7,869), Франция (2,284), Испания (2,277), Германия (2,078) и САЩ (1,663).
Общо потвърдените заразени с коронавирус в света са 128,343, от които 4,720 (близо 4%) са починалите и 68,324 (близо 50%) са напълно излекуваните.
Южна Корея к Китай са с най-висок процент на тестове спрямо населението.
Най-заразената държава Китай има само 23 случая за последните 24 часа, което явно показва как се справят. Докато в Европа случаите растат дори в пъти.

По време на извънредното заседание през нощта бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за ЕC – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС – 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема 1-во място в ЕС – с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска – 222.5 на сто хил.

България е на 1-во място в целия ЕС по осигуреност с легла за активно лечение – 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия – с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

По държавната граница на България има изградени гранични контролно-пропускателни пунктове с всички съседни държави – Румъния, Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция.

НАКРАТКО ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ
1. Ограничения за пътуване в/от чужбина
2. Задържане под стража на нарушители на крантината и Глоба до 5000
3. Затваряне на обществени места, вкл. учебни заведения, спортни зали и др., с изкл. на ресторанти и молове. Велико Търново е 1то място, което обяви училища, детски градини и ясли да не работят до второ нареждане
5. Незабавно затваряне на нощните заведения
6. Клинична пътека в здравната каса само за коронавирус, но компенсации няма да има
7. Продължителност според създалите се условия, но със сигурност от от 13 март 2020 г. до 13 април 2020

По Конституцията на Р България се обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на МС.
Основният закон в държавата разпорежда, че основните права на гражданите са неотменими. При извънредно положение обаче Конституцията предвижда временно да може да бъде ограничено упражняването на отделни права на гражданите.