Прошка в църква “Св. Георги” в Лос Анджелис със специални гости и без президент

Отец Юстин от Зографския манастир и Отец Тодор от Габрово в Ел Ей

Ръководството на Храма забрани на Отеца да говори 

Безценни слова за Сиропустна неделя 

28 февруари 2020 г. Отец Юстин от Зографския манастир е специален гост на “Свети Георги” – единственната българска църква в Лос Анджелис към официалния Синод. Фото: Евгени Веселинов

28 февруари 2020 г. “Свети Георги” – единственната българска църква в Лос Анджелис към официалния Синод, вече втора седмица посреща важни гости – Отец Юстин от Зографския манастир и Отец Тодор Цанков от Габрово. Вторият е син на “Калифорнийския поп” Отец Христо, който дълги години служи в Храма в Ел Ей, наречен така, след като създаде наши Църкви и в Лас Вегас (2007), Сан Диего (2010) и Сан Франциско (2015).

Отец Юстин помним от 2017 г. в Ел Ей, когато той бе все още монах в манастира „Светѝ Гео̀рги Зогра̀ф“ (Zograf MonasteryMonastery of Zografou, Монастырь “Зограф” на Святой горе-Афоне), единствен български от общо 20 в монашеската република Светагора на полуостров Атон, Гърция. Тогава в унисон с името и на двете Свети места, на връх Гергьовден, йеромонах Юстин гостува за храмовия празник на “Св. Георги”, и подробно ви разказа за свещенното наше място в Гърция, и как може да го посетим.

ЕКСЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ ЗА ГЕРГЬОВДЕН – Отваряме Вратите на Манстира “Св. Георги Зограф” в Света Гора на Атон с Йеромонах Юстин (видео)

Тази година църковното настоятелство НЕ разреши на вече ръкоположения свещеник да говори за празника Прошка. Може би, защото те НЯМАТ президент в момента, след като повече от половин година бяха и БЕЗ свещеник, и се изредиха трима президенти.

Името на празника, дадено от БПЦ е „Неделя сиропустна“ – последният ден преди началото на Великия пост, и т.г. 2020-та, се пада в неделя 1 март , когато отбелязваме и само българският празник Баба Марта. Ще бъдем “простени” и закичени с мартенички.

ИМЕННО ТОГАВА МОЖЕ ДА СРЕЩНЕТЕ ТОЗИ СВЯТ ЧОВЕК В “ГРАДА НА АНГЕЛИТЕ”.

Типично за този Свят Човек, който го познава, той бе така любезен да ни предостави поучителен текст от словата на Апостолите, които заварихме Отец Юстин да превежда. 

“Нищо (друго) не ни уподобява на Бога така, както прошката на лошите хора, които ни обиждат. … И така, за какво ли наказание ще бъдат достойни тези, които, без да се съобразяват с всичко това, не само че не прощават, но и молят Бога за отмъщение на враговете, напълно нарушавайки този закон, когато Бог всичко върши и се грижи за това, ние да не враждуваме помежду си!” – четем в писанието на Отеца от Атон.

Отец Юстин е известен и с песнопенията си и има канал в Ютюб, за който научихме, че бившият президент на “Св. Георги” Николай Колев, наш програмист, на десетки мили извън Ел Ей, ще намери време да развива и за своята свята мисия там с неговата църква “Св. Злата”, която 4 години едновременно управляваше с Храма в Ел Ей. 

“Той искал ние да бъдем милосърдни, защото това е единствената възможност да се избег-нат нещастията. Действително, нито в една друга молитва ние не се молим така, буквално да се договаряме с Бога. Понеже казваме: И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на нашите длъжници. И ако ние лъжем при този договор, то няма никаква полза от цялата молитва,” пише Отец Юстин. 

 По нататък намираме свети слова и ценни съвети за постите, които започват след Сиропустната неделя, и които ще приключим на 19 април на “Празника на Празниците” – Великден. 

Отецът не е забравил и лицемерието, та дори двойното и лукавото виждане на святост.

“Тук нам подобава тежко да изстенем и горко да изплачем. Защото ние не само подражаваме на лицемерните, но и сме ги надминали. … Понеже и Господ ни наставлява да се пазим от вълци в овчи кожи … неизбежно ще стане ясно, дали това е вълк в овча кожа, или овца в своята.”

И следва нещо много ценно, нещо, което ни липсва, пак в още тълкованията, за да разберем смисълът на големия празник НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА
ТЪЛКУВАНИЕ НА АПОСТОЛСКОТО ЧЕТИВО.

От тук може да си изтеглите целият текст, ако нямате възможност да дойдете до черквата “Св. Георги” в Лос Анджелис, Калифорния.

01.Неделя сиропустна

ВЕСЕЛ ПРАЗНИК!