САЩ изтегля дипломати от Китай, заради коронавирус, кара ги в Калифорния

Заразени и в Чикаго, Канада, Австралия, Малайзия, Япония и Франция

Коронавирус, също познат, като Ухански коронавирус, Китайска пневмония или Уханска пневмония

Служители на американско консулство в Китай, ще кацнат с чартърен полет в Южна Калифорния тази седмица. Очаква се пътуващите да излетят в сряда от Ухан, центъра на огнището на коронавирус, и да кацнат на международното летище в Онтарио. От Държавния департамент на САЩ е наредено на дипломатите да напуснат Китай и да се отправят към САЩ, заявил говорителят на институцията пред Ей Би Си. Предполага се, че около 1,000 американски граждани живеят в провинция Хубей.

Властите твърдят, че пътниците ще преминат през три здравни проверки, за да установят дали някой от тях е заразен с коронавирус. Той вече е отнел десетки животи в Китай, от 1975 заразени, 56 са мъртви, почти всички в областа Ухан.

Правителствата на Тайланд, Русия, Франция, Индия, Япония и Австралия планират евакуация на жители на страните си.

Случау вече има и в Калифорния, пак с пътници идващи от Китай. От Чилдрън Хоспитал Ел Ей пък потвърждават, че имат четири (4) случая (пациенти) с различен вид на вируса. 

Чикаго също има един случай с коронавирус. Канада, Австралия и Малайзия съобщават за 1те случаи, а Япония за своя 3-ти. Франция е 1ва с вируса в Европа с три (3) случая. 

Китайските власти понасят критики за начините, по които се справят с епидемията. Като недостатъчно медицински принадлежности, липса на прозрачност в медийните съобщения, цензура в социалните мрежи, подценяване на сериозността на положението и грубо отношение към потенциални пациенти. 

Карта на разпространението на коронавируса (към 23 януари 2020 г.)

Огнището на коронавируса, също познат като Ухански коронавирус, Китайска пневмония или Уханска пневмония

 се разразява в средата на декември 2019 г.в Ухан, централен Китай след като група работници от Уханския пазар за морска храна са диагностицирани с пневмония без видима причина. Впоследствие Китайски учени успяват да изолират нов коронавирус наречен 2019-nCoV, който е поне 70% подобен в своята ДНК секвенция на SARS-CoV.

Съобщението за първите случаи на заразени е на 31 декември 2019 г., като първите симптоми се появяват 3 седмици по-рано на 8 декември 2019. Пазарът е затворен на 1 януари 2020 г, а заразените са поставени под карантина. Над 700 души, включително над 400 здравни работници, които за били в контакт със заразените, впоследствие са поставени под наблюдение. След разработването на специален тест за диагностика чрез полимеразна верижна реакция за откриване на инфекцията, наличието на вируса е потвърдено при 41 жители на Ухан. По-късно е потвърдено, че 2 от случаите са засегнали семейства, едно от които не е посещавало пазара. На 9 януари 2020 г. е регистриран първият смъртен случай на 61-годишен мъж. На 16 януари 2020 г. китайските власти обявяват смъртта на друг 69-годишен мъж в Ухан.

Заради малкото количество доказателства, че вируса се предава от човек на човек, Световната Здравна Организация предупреждава за възможността от по-широко разпространение на заболяването. Също така са налични и опасения за по-нататъшно разпространяване по времето около Китайската Нова година.

На 20 януари, Китай съобщава за голямо нарастване в случаите с почти 140 нови пациенти, включително двама души от Пекин и един от Шънджън.

На база на статистиките за международни пътувания, на 17 януари британски учени изчисляват, че приблизителния брой на заразените е около 1700 души. Към 20 януари, броят на лабораторно потвърдени случаи е 222 и включва 218 в Китай, 2 в Тайланд, 1 в Япония и 1 в Южна Корея.

След като повечето от случаите на „пневмония без видим причинител“ са концентрирани около животински и рибен пазар с 1000 сергии, продаващи пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени и органи от зайци и други диви животни се появяват подозрения, че причинителя може да е нов коронавирус с животински източник.

Коронавирусите се срещат най-често сред животните, но са познати случаи, при които еволюират и засягат и хората, както при тежък остър респираторен синдром, Близкоизточен дихателен синдром и четири други коронавируси, срещани при хората. Всичките шест могат да се разпространяват от човек на човек.

През 2002 г. в Китай се разразява епидемия от тежък остър респираторен синдром с първоизточник цибетка от животински пазар и с помощта на няколко супер-разпространители и международни полети се разпространява до Канада и САЩ, причинявайки повече от 700 смъртни случаи по света. Последният случай е регистриран през 2004 г. По това време Китай получава критики от Световната Здравна Организация за начина, по който се справя с епидемията. Десет години след началото на тежкия остър респираторен синдром, свързаният с едногърбите камили коронавирус, Близкоизточен дихателен синдром причинява повече от 750 смъртни случаи в 27 страни. Връзката между Уханската епидемия и пазара за морска храна и животни води до възможността за животински произход на вируса.

Ухан е седмият най-голям град в Китай с население от над 11 милиона души. Градът е основен транспортен център в централен Китай, на приблизително 1100 километра южно от Пекин, 800 на запад от Шанхай и 1000 северно от Хонг Конг. Директните полети от Ухан са свързани също и с Европа: шест полета на седмица до Париж, три до Лондон и пет до Рим.

СИМПТОМИ

Симптомите включват треска в 90% от случаите, умора и суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20%. 15% от случаите включват респираторен дистрес. Рентгенови снимки показват признаци и при двата бели дроба. Състоянието на пациентите по време на постъпването е стабилно в повечето случаи. Кръвни тестове показват занижени нива на белите кръвни телца (левкопения, лимфоцитопения).

ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ

Към момента не е налично ефективно лечение или ваксина за коронавируса 2019-nCoV, въпреки че текат опити да бъдат създадени такива. За да се предотврати инфекция, Световната Здравна Организация препоръчва „често миене на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане… както и избягване на пряк контакт с човек, който проявява симптомите на респираторно заболяване“. Въпреки, че няма специфично лечение за човешки коронавирус, американският Център за контрол и превенция на заболяванията препоръчва на заразените да приемат лекарства за обикновена настинка, да пият течности и да почиват за да облекчат симптомите. Някои страни изискват от гражданите си да съобщят на личния си лекар при сипмтоми, подобни на настинка, особено ако са посещавали Китай.

ЦЕЛИЯТ СВЯТ РАБОТИ ЗА ВАКСИНА

Няколко организации около света работят по създаването на ваксина. Американските национални институти по здравеопазване се надяват, че първите тестове върху хора ще могат да се проведат през април, 2020 г. Китайският център за контрол и превенция на зарази започва разработването на ваксини срещу новия коронавирус и провежда тестове на ефективноста на вече съществуващи лекарства срещу пневмония.

Коалицията за епидемична подготовка и иновации, финансира три проекта за ваксина и се надява, че ще може да проведе тестове на такава през юни и да я удобри до година. Куинсландският университет в Австралия получава $10.6 милиона долара от КЕПИ за създаването на ваксинална платформа, “молекулярна скоба”. Компанията Модерна разработва РНК ваксина с финансиране от КЕПИ. Иновио Фармацевтика получава грант от КЕПИ и разработва дизайна на ваксина, два часа след получаването на генната последователност. Ваксината се разработва така, че първо да може да бъде тествана върху животни.

Базираната в Сан Франциско Вир Биотехнолъджи преценява дали предишно идентифицираните моноклонални антитела са ефективни срещу вируса.