Бременните жени “под лупа” за Американска виза

През 2017 г. повече от едно “чуждо” бебе се е раждало на всеки час

Важно ли е за Българите?


23 януари 2020 г. Държавният департамент на САЩ планира да издаде нови правила, които биха затруднили някои бременни жени да получат и туристически Американски визи. Foto credit: ABCFOXMANTANA

23 януари 2020 г. Държавният департамент на САЩ планира да издаде нови правила, които биха затруднили някои бременни жени да получат и туристически Американски визи. Първи публикуваха новината от БъзФид Нюз, позовавайки се на правителствени документи, които са придобили от медията.

Предстоящите промени са насочени към разбиване на това, което администрацията на президента Тръмп нарича „туризъм за раждане“ (“birth tourism”). Повечето хора, които са родени в Съединените щати, имат право на американско гражданство, дори ако родителите им не са граждани. НЕ е ясно колко хора пътуват до САЩ всяка година, за да раждат, с намерение да получат гражданство за децата си, тъй като  правителството НЕ публикува официална статистика по въпроса. По данни от 2017 г. на “Центровете за контрол и профилактика на заболяванията”, повече от 10,000 чужди гражданки са родили по време на престоя си в Щатите. Тази цифра сочи, че повече от едно “чуждо” бебе се е раждало на всеки час (27 на ден). 

Проектът дава насоки, изготвени за служители на Държавния департамент в посолствата по целия свят, които да направят така, че всеки, който се опита да пътува с туристическа виза до САЩ, във времето, в което може да роди, ще бъде принуден да убеди консулски служител, че има друга основателна причина да пътува за Съединените щати.

„Съгласно това правило, консулският служител има основание да вярва, че всяка кандидатка за виза за немигрант Б може да роди в Съединените щати, и се предполага, че кандидатът търси виза с основна цел да получи американско гражданство за детето. За да опровергае тази презумпция, кандидатът за виза трябва да установи, по удовлетворение на консулския служител, законна основна цел, различна от получаването на американско гражданство на дете чрез раждане в Съединените щати.“

Един от начините за оправдание е, ако бъдещата майка се опитва да дойде с виза за немигрантска група Б, която идва за да посети САЩ, за да получи медицинско лечение или консултация, защото районът, в който живее няма адекватни медицински заведения.

“Всеки кандидат за виза за имигрант за Б, за който имате основание да вярвате, че ще роди по време на престоя си в Съединените щати, се предполага, че пътува с основната цел да получи американско гражданство за детето. Заявителят може да преодолее тази презумпция, ако докаже, че основната цел на пътуването не е получаване на американско гражданство за дете“.

Това се казва в инструкциите към дипломатите на САЩ по целия свят. Служителите на посолствата и генералните консулства обаче ще бъдат инструктирани да не питат кандидатката, дали е бременна или възнамерява да забременее, или да изискват от молителката за американска виза да представи доказателства, че не е бременна.

Но, кандидатите за американска виза трябва да докажат, че имат гарантирано медицинско лечение в САЩ и че разполагат с финансови средства за да платят за него. На 3 ноември 2019 г. влезе в сила прокламация на президента Тръмп за блокиране на влизането на имигранти, кандидатстващи за визи, които не могат да докажат, че ще могат да получат здравно осигуряване в рамките на 30 дни от влизането в САЩ.

“Трябва да се справим с предизвикателствата, пред които е изправена нашата здравна система, включително да защитаваме както нея, така и американския данъкоплатец от тежестта на некомпенсираните (бел.ред. незаплатените) грижи“, написа Тръмп в прокламацията.

„Този ​​нов опит за забрана на имиграцията е толкова безсрамен, колкото и зашеметяващ“, заяви през октомври 2019 г. пред “Бъзфид Нюз” Дъг Ранд, бивш служител на Белия дом на Барак Обама и съосновател на организацията „Безгранична имиграция“.

„Прилагането на закона ще бъде хаотично и ще бъде заплашено гарантирането на неразделението на гражданите на САЩ от техните законни съпрузи имигранти и други близки роднини,” поясни тогава Ранд.

Още през октомври 2018 година Доналд Тръмп заяви сериозни намерения за промени в посока спиране на “туризма за раждане”, дори в конституцията.

„Винаги ми казват, че имам нужда от изменение на конституцията. Познай какво? Не го правите”, тогава каза Тръмп пред АКСИОС. Месеци по-късно, през август, президентът на Съединените щати отново каза пред репортери, че сериозно обмисля този ход. Година и половина по-късно, сега в началото на 2020-та, думите му са на път да станат законова реалност. 

Отново “през заглушителят” на политическите борби в Съединените щати, ще бъде “изстрелян поредният снаряд”, който да затвори границите на “страната на емигрантите”. Там, където всеки се надява да сбъдне “американската мечта”, която се оказва постижима само, ако ти разрешат, и разбира се, ако си плащаш. 

Не, че българските граждани не са “прецакани”!

Не, че българките са се затичали да раждат в Америка, или народа е хукнал през Океана!

Но, дори “да си плащаш”, пак не е ясно, ако си Българин! Както се получава с българите, които се редят за Щатски визи, въпреки, че са граждани на България, държава, която от години, и сега в момента, си плаща “като поп” за всичко, и НЕ нарушава и застрашава законите на Съединените щати. Плаща си членски внос в безвизовия за САЩ ЕС и авторитетното НАТО, и му дава и военни бази и си предплаща самолети. България НЕ е в каквито и да е списъци за тероризъм и финансови измами. 

Търси се …