Нина празнува Именден на 14 януари

image

Света равноапостолна Нина, просветителка на Иверия. На иконите св. Нина се изобразява, държейки в ръка кръст от лозови пръчки – залогът, който й е дала Пресвета Богородица. Свитъка (книгата) е този, който получила от Иисус Христос във второто си видение. Грузинските икони са сред най-добрите образци на средновековната православна иконопис.

 “Елате днес всички, да възпеем избраната от Христа равноапостолна проповедница на Божието слово”/из кондака за празника/

На 14 януари православната църква чества Св. Равноапостолна Нина. Днес имен ден имат всички с името Нина, Нино (на грузински), Адам, Калчо (за произхода на името по-долу). Специално на вниманието на всички дами с име Нина, които празнуват на Никулден – имате си ваша Светица!

Saint Nino (Georgian: წმინდა ნინო, ts’minda nino; Armenian: Սուրբ Նունե, St. Nune or St. Ninny) Equal to the Apostles and the Enlightener of Georgia (Грузия) (c. 296 – c. 338 or 340)

Света Нина е родена в Кападокия. Баща й бил римският воевода Завулон, роднина на свети великомъченик Георги, а майка й Сусана била сестра на Иерусалимския патриарх.

Едва 12-годишна св. Нина заминала за Йерусалим, а по-късно и за Иверия (днес Грузия). Светата девица имала такива изключителни способности, че след две години, с помощта на Божията благодат, възприела и твърдо усвоила правилата на вярата и благочестието. Затова я наричат

“просветителка на Иверия” – Девата апостол на Грузия

Според благочестивото предание, което и досега се пази в грузинската и в цялата източноправославна църква, Иверия се покровителства от Пренепорочната Божия Майка – по Божията воля на Нея се паднал жребият да благовести тук Евангелието на Своя Син и Господ Иисус Христос за спасение на хората.

Гробът на св. Нина в Мцхета (Mtskheta) близо до Тбилиси в Грузия. Снимка: serendipit-e.com

Храмът построен в чест на Св. Нина в селището Бодби, е бил обновяван многократно, но никога не бил разрушен, той оцелял и до днес.

Нина е древногръцко име, което означава “привързана”.
“Нин” се е наричала и богинята на плодородието във древен Вавилон. Среща се и в индианските племена и означава „огън“, „пламък“.
Макар че се счита за руско, има и международна популярност – често се среща в Русия, България, славянските и германските народи. В Италия Нина е галено име, съкратено от Джованина, както и на всички други дълги имена, завършващи на „нина“.

Нина е много амбициозна и упорита жена, което ѝ помага да постигне всичките си цели. Жените с това име не обичат резките промени и неволно могат да реализират чуждите идеи. Нина е женствена и очарователна, и с лекота привлича вниманието на мъжете.

Честит Имен Ден! Здраве и Благоденствие!

+++ +++ +++

Светлината, донесена от св. Нина преобразила душата на народа на Грузия

Най-значителното събитие в историята на Грузия е приемането на християнството в началото на IV-ти век в резултат именно на проповедта на св. равноапостолна Нина (Нино).

Светлината на Евангелието, донесена от девойката Нина в Грузия, като светилник, запален от огньовете на Йерусалимския храм, се е въплътила в дивните творби на християнската книжовност и църковно изкуство, във величествените катедрали, приличащи на изваяния от цели късове гранит, в църквите – каменни цветя, украсили цялата страна като градина на Пресвета Богородица, в параклисите, увенчаващи върховете на планините, тъй че самите скали и урви изглеждат като подножия на храмове. Тази светлина се излъчва от древните икони и стенописи с необикновена духовна дълбочина. Тази светлина блести в свещените песнопения. Тя озарява страниците на житията на светиите и летописите на Грузия; но най-главното – светлината, донесена от св. Нина, е променила и преобразила душата на народа.


Първата проповед на Евангелието прозвучала в Грузия от устата на самите апостоли. Но народът все още оставал в плен на езичеството. Апостолите Андрей Първозвани, Симон Кананит и Матия хвърлили семената на евангелското учение в земята на Грузия, но изминали три столетия, преди тази земя да се покрие с дивни цветя. Както променя посоката си руслото на Арагви на границите на Мцхета от юг на запад, така и покръстването на Грузия в Арагви обърнало цялото течение на нейната история – от Персия към Византия.

IV век било време на обръщане към християнството на страните от Кавказ – сестрите на Грузия – Армения и Каспийска Албания, и този християнски дом станал непристъпна крепост за враговете на кръста.

Цар Мириан бил спасен от смъртна опасност, когато призовал неведомия Бог на Нина и станал 1-ят християнски цар на Грузия. Според византийските летописи покръстването на Грузия станало през 318 г., а времето на йерархичното устройство на Грузинската църква – през 337 г.

 

Свещеници и епископи, изпратени от Византия, извършили покръстването на Грузия във водите на Арагви. Мястото, където се кръстили Мириан и князете, и до ден днешен се нарича “купел на велможите”. По-долу, по течението на реката, като в огромна купел бил кръстен народът.

Във водите на Арагви изгаснали огньовете на Заратустра; във вълните на Арагви била измита кръвта на човешките жертвоприношения, която се проливала пред идолите преди царуването на Рев Праведни (2 в. пр. Хр.), и отмита мръсотията на езическите теургии и магии. В Арагви били хвърлени като трупове в общ гроб отломъците на строшените идоли. Върху водите на Арагви по времето на Покръстването на Грузия слязъл Светият Дух като върху водите на Йордан.

Европейското название на Грузия, „Georgia“ се свързва със Св. Георги, заради специалното отношение на грузинците към този светец

Грузия (на грузински: საქართველო, Сакартвело, Georgia) е държава в Източна Европа, на източния бряг на Черно море, между Русия и Турция, покрива територия от 69 700 km², а населението ѝ достига до 5 милиона. Столицата и най-големият град е Тбилиси. Грузия е унитарна, полупарламентарна република. Грузия е член на Организацията за черноморско икономическо сътрудничествоСъвет на ЕвропаОрганизацията за сигурност и сътрудничество в Европа и се стреми към членство в НАТО и ЕС.

По данни от преброяването през 2002 г. около 91,4% от жителите на столицата принадлежат към Грузинската православна църква, 4,8% – към Арменската апостолическа църква, 1,1% са мюсюлмани, 0,3% са католици, а 0,2% са юдеи.

Катедралата „Светицховели“ (груз. „животворен стълб“) в Мцхета е един от главните духовни центрове на православна Грузия. Историята на храма започва през 4 в., когато приелият християнството цар Мириан III построява 1-та в Грузия дървена църква по препоръка на просветителка Нино (Нина). Днес църквата е седалище на епископа на Мцхета и едновременно с това седалище на грузинския патриарх.

Вътрешното название на Грузия („Сакартвѐло“, „земя на картвелите“) идва от името Картли (на грузински: ქართლი) на една от основните историко-географски области на Грузия, люлката на нейната държавност.

Наименованието, с което се наричат грузинците, е картвелеби (груз. ქართველები), а езикът – картули (груз. ქართული). Коренът картвел-и (ქართველ-ი) в името Сакартвело означава жител от региона Картли, или Иберия, както е познат в документите на Източната Римска империя. Древногърците (СтрабонХеродотПлутархОмир и др.) и Римляните (Тит ЛивийГай и др.) говорят за ранните западни грузинци като колхиди, а източните – иберийци.

Жената е на особенна почит в уникалните грузински танци

Без изключение жените в Грузия са прекрасни домакини. Много семейства в модерните градове избират европейския начин на живот. Но дори и в този случай, майката е истински срам, ако дъщеря й не знае как да приготвя национални ястия и да следва къщата. Грузинските момичета се отличават с гордост, висок морал и невероятна любов към родината и семейството си. В тази страна жените са много уважавани и често изглеждат меки и непокорни, но повечето от тях се характеризират с невероятна сила на ума и имат стоманен характер, подобен на мъжете си. Не е обичайно да се гледа в очите на непознати, особено на мъже, защото това поведение се счита за предизвикателно. По време на разговор е обичайно да се пази разстояние от поне 1 метър, само много близки хора могат да се доближат един до друг. Традиционният цвят за грузинците е черен, а най-често жените носят поли под коленете. Грузинките са красиви по природа, плътна тъмна коса и кожа с адски изразителни очи, и прекрасно женственно тяло.

Тина Канделаки (Tina Kandelaki), грузински модел, журналист и продуцент

Винаги са били свързани с недостъпност, красота и гордост. От векове Грузия е известна с виното си, с вълшебното си пеене и удивителните си танци, и … красивите жени. 

Европейското название на Грузия, „Georgia“, е екзоним (дума, отнасяща се до група хора, която не съвпада с думата, с която тя нарича себе си), използван още от средновековния период. Това име се свързва със Св. Георги, заради специалното отношение на грузинците към този светец. Наложилото се в български, руски и в ред други езици наименование Грузия произхожда от „Гурджан“, „Гурзан“ от арабско-персийски, сирийски и други източници. Смята се, че тези имена идват от арабско-персийското „гурдж“ („гурджистан“ – „страна на вълците“), отиващо към персийското „горг“ – „вълк“ и свързано с древноперсийското Вркан.

Четете още за Грузия