Уникален български античен златен медалион на търг в САЩ

Ще купи ли горда България своята историческа ценност? Или може би българин в Америка?

Златен медалион от земите на България, още преди нейното създаване (861). Размерът му е 22 мм, тежи 3.07 грама, и от времето на Хан Омуртаг (814-831).

До 15 януари 2020 може да си закупите златен медалион от земите на България, още преди нейното създаване (681). Размерът му е 22 мм, тежи 3.07 грама, златен и от времето на Хан Омуртаг (814-831). Начална цена $50,000.
Известни са само два екземпляра за този вид златен медальон на Омуртаг. Първото произведение е публикувано от Карел Шкорпил през 1905 г. и е открито в района около столицата Плиска. След като Шкорпил публикува историята, медальона изчезва от очите на обществеността. Вторият екземпляр в момента е в Националния музей в София и е поставен там през 1976 г., след откриването му при археологически разкопки във Велико Търново.
И двата медалиона са с еднакъв диаметър – 22 мм, но теглото на софийския е 2,74 г., и са правени в една и съща матрица. Въпреки всичко не е ясно дали няма и екземпляр с неизвестно местонахождение.

Аукционът е на международната “Класическа Нумизматична Група” (Classical Numismatic Group, LLC (CNG)), която обслужва клиенти в областта на древната, средновековната и Британска нумизматика от 1975 г. Двата главни офиса са в Лондон и в Ланкастър, щата Пенсилвания в Съединените щати.

Остава въпроса – ще купи ли горда България своята историческа ценност? Или може би българин в Америка?

ИЗТОЧНИК И КЪДЕ МОЖЕТЕ ДА ГО ЗАКУПИТЕ, може да наддавате и в интернет: 

BULGARIA, 1st Empire (814-831) AV Medallion

Ммм