Австралия – невръстно дете на пожарникар “изпрати” загиналият си татко с каската му (видео, снимки и какво положението в цифри)

Хиляди доброволци, милиони даряват милиони – кой, какви са щетите – цифри

ИСТИНАТА ЗА АВСТРАЛИЯ – “ЗАСЛУЖЕНО НАКАЗАНА” ИЛИ “ПРИРОДНО ОНЕПРАВДАНА”

19-месечната Шарлот, дъщеря на доброволеца пожарникар Андрю О’Дуайър, загинал при изпълнение на дълга по време на пожарите в Австралия, не остави татко си “до край” и постави каската му на главата си, до ковчега по време на погребението в чест на героичния й баща.

8 януари 2020 г. 19-месечната Шарлот, дъщеря на доброволец пожарникар, загинал при изпълнение на дълга си в Австралия, не остави татко си “до край”, обиколи ковчега му и постави каската му, с която е загинал, на своята глава, до ковчега по време на емоционалното тъжна погребална церемония в чест на героичния й баща. 

Андрю О’Дуайър и Шарлот

Андрю О’Дуайър, член на местната доброволна пожарна дружинка на Хорсли Парк в западната част на Сидни, почина на 19 декември, когато камионът му се обърна, повален от сгромолясало се горящо дърво, съобщи в репортаж местната телевизия 9 NEWS. На сайта на която са публикуваните и от нас видеа, както и в страницата им във Фейсбук 9NEWS FB Page.
В трагедията също загина и 32-годишният доброволец Джефри Кийтън. И двамата пожарникари бяха и татковци на 19-месечни дечица, и те родили заедно, родили се в рамките на два дни едно от друго.

Стотици се стекоха на погребението, вкл. премиера Скот Морисън и съпругата му Джени.

По време на емоционалното тъжна церемония, малката Шарлот отказа да напусне татко си и залата, а обиколи ковчега му и си сложи на главата каската, с която героят е загинал.

Андрю О’Дуайър, дъщеря му Шарлот и партньорката му Мел.

Неговата партньорка Мел, също бе в залата, за да “прекара повече време с Джефри”. Тя и дъщеричката им целунаха ковчега на излизане, съобщиха от Найн Нюз.

ИСТИНАТА ЗА АВСТРАЛИЯ – “ЗАСЛУЖЕНО НАКАЗАНА” ИЛИ “ПРИРОДНО ОНЕПРАВДАНА”

И днес световните информацоонни агенции продължават да показват кадри от бушуващите пожари в Австралия, отнели живота на десетки хора и вече на над един милиард животни на засегната територия от 18 милиона акра. До момента по последна статистика са изгорели 84,000 кв. км, което е площта на една Австрия, или повече от 2/3 от България със 111,000 кв. км. 

Хиляди коали са спасени от пожарникарите в Австралия

На остров Кенгуру са загинали десетки хиляди коали, като пожарите са умъртвили поне половината от живеещите там около 50 000 коали, заяви директорът на тамошния зоорезерват Сам Мичъл пред АФП. Миловидните животинки са уникален вид, който се въди само в Австралия.

Коментарите са, както за трагедията, така и за причните за нея, като се посочват и нарочно причинени палежи. Ситуация, добре позната ни и от тук в Калифорния. Най-големият процент от  причините за “сигурните пожари” са с неустановен произход, и много често се оказва, че зад това понятие се крие криминален елемент и се водят безкрайни разследвания с минимален успех. Но, не може да не отбележат и промените в климата, които водят до по-добри условия за възникване, но нак-вече и за разпространение на вече възникнали пожари.

Местните и световни медии също отбелязват, че това не е нищо ново за Австралия от повече от 170 години, особенно за най-застрашената зона на Виктория. За това много опасно пожарно място лесно се откриват “черни” данни в интернет, като “черен четвъртък (фев, 1851), “черният петък” (ян, 1939) и “черната събота” (фев, 2009). Ясно се вижда, че времето по което се случват големите пожари във Виктория, вкл. и 2020 година, е едно и също – началото на календарната година. Вижте, как историята се повтаря, и с пожарите, и с подпалвачите, и със звездите, и с “обединението на народа”, кадри от същата медия (телевизия) от която взехме данните сега.

Краткосрочните щети от пожарите в Австралия непрекъснато се повишават, вкл. и от разпространението на токсичния дим, който вече обхвана столицата Канбера и дори принуди националната авиокомпания Qantas да отмени полети. Димът достигна въздушното пространство на Чили, Аржентина и Южна Бразилия, след като измина 12 000 км над Тихия океан, съобщи чилийската метеорологична служба, цитирана от АФП. Експертите показват спътникова снимка на облаците дим, донесени от въздушните потоци до Южна Америка, като оценяват облакът, като по-голям от теротирията на САЩ.

До момента преките щети за икономиката са между 2 и 3,5 млрд австралийски долара, или над $1,38 млрд Шатски, за фискалната година, приключваща след още 6 месеца на 30 юни (1 AUD = 0.687029 USD), като тази цифра ще нарастне след постъпването на нови данни. Загубите идват и от понижения в приходите от туризъм и унищожена земеделска продукция. 

Големите пожари в Австралия провокираха световните звезди от сцената и екрана, особенно родените там, да дарят сериозни суми за пострадалите. Милиони хора в “страната на кенгурата” и по света даряват пари за пожарните служби и загубилите домовете си австралийци.

“Мда … това е 19 чек за капитан Джон Ларднър общо $105,000” това написа Ръсел Кроу на 28 ноември 2019 в Инстаграм акаунта си.

Старт даде роденият в Нова Зеландия (1964), но израсъл и живеещ до ден днешен в Сидни (от 4 г. възраст) Ръсел Кроу, който именно там започва актьорската си кариера, а 1та му голяма роля е в Лос Анджелис, Калифорния. “Гладиаторът” дари $100 000 долара още през ноември 2019-та, преди пожарите да са привлекли световните “очи”.  Оказва се, че Ръсел по-добре оценява ситуацията от самите управници там. Носителят на Оскар (“Гладиатор”), БАФТА и Златен Глобус дори не дойде в Ел Ей на 5 януари т.г., за да си получи Златният глобус за “най-добър актьор в минисериал или тв филм” за ролята си в „Решаващият глас“ (The Loudest Voice), а остана в Австралия, за да помага, с каквото може.

Кроу не изоставя темата и непрекъснато пуска в социалните мрежи клипове, вкл. как разчиства изгорели площи или е преправил пикапа си на пожарен автомобил.

Поп-звездата Пинк (ц. на снимката) дари $500 000 долара малко след Нова година. На концерт в Сидни Елтън Джон дари $1 милион долара. Австралийската певица Кайли Миноуг дари $500 хил. долара. Последваха ги водещата Елън Дедженерис, актрисата Никол Кидман, Хю Джакман,  певицата Кайли Миноуг и топ-рокаджиите от „Металика”, които са само част от звездите-дарители. 

Рекордните $26 млн. долара бяха събрани от близо 1 милион дарители чрез социалната мрежа Фейсбук за пострадалите и щетите от пожарите в Австралия, което е най-голямата дарителска кампания в историята на най-популярната социална мрежа. 

Освен тези дарения хора от целия свят събраха над $3 млн. долара за спасяването на диви животни, особенно на кенгурата и коалите. 

Британската кралица Елизабет Втора, която по конституция е и държавен глава на Австралия, се изплака за трагедията и благодари на всички участници в борбата срещу пожарите, но не се съобщава за парични дарения. Внукът на кралицата принц Хари и неговата съпруга американката Меган също огласиха своето съчувствие към австралийците, но само призоваха да се събират помощи. В никакъв случай това не е “безплатно дворцово двуличие”. Може и “кралският двор” да го е “закъсал”? Ето сега, британският принц и американската актриса, са решили да напуснат двореца и да започнат работа, даже в Америка. Както се казва “от където жената, от там и родата”, пардон “страната”, “рОдината”!

Политиците, като монарсите, не са така дашни и загрижени. В разгара на пожарите министър-председателят Скот Морисън замина на почивка със семейството си в Хавай. Дори само този факт доказва, че австралийските политици не са загрижени за случващото се. Говорителите на премиера тогава се опитаха да омаловажат пътуването му, но впоследствие Морисън се видя принуден да се извини.

Протести точно по време на големите пожари в Австралия, точно когато властите са мобилизирали всичко, показва репортаж на местната телевизия 9 NEWS.

Не случайно дарителите даряват парите си за точно посочени пожарни служби и организации на място, а не на държавата Австралия! 

Кийт Урбан постна списък с линкове за директни дарения на Инстаграм

И има защо, защото това не е бедна държава, и ако дарят нея, то се получава нещо, като даренията за парижката катедрала Нотр Дам дьо Пари в богата Франция, която е една и от ядрените сили в света. 

Или пък България да си предплати милиарди за самолети от САЩ, а българите да се редят за американски визи. Евала!

В крайна сметка, кой на кого купува закуската – бедният ученик на успелия родител, или обратното?

Добре е да се знае, че Австралия отбелязва световен рекорд – тя е страната с най-продължителен икономически ръст. От 26 години насам държавата-континент не знае какво е икономически спад. Няма спад, рецесии, депресии и световни кризи! Никоя друга страна в света не е имала по-дълъг период без рецесия (т.е. без икономиката да отбележи спад дори през две поредни 3-месечия). 2/3 от работещото население печелят повече от средностатистическите граждани на останалите развити индустриални държави – и то при по-кратко работно време. На всичкото отгоре, силен австралийски долар, за да си пазаруват онлайн в чужбина. Никоя друга страна в света не е спечелила повече от Австралия от успеха на комунистическата китайска икономика – – днес 1/3 от австралийския износ е предназначен за Китай. Но, при спада на “червеното чудовище”, “кенгурата” се насочват към “бомбетата” в Европа, и се подписват нови договори. Слънце грее през 300 дни от годината, а плажовете са от световна класа.  

Най-малката островна държава в света Науру. Най-отпред се вижда лагера за бежанци.

Австралия е “шампион” и в даването на подслон на бедни бежанци, не помага грам! Oще по-, бежанците нямат шанс, властите прихващат лодките им на стотици километри от брега и ги връщат обратно. А тези, които успеят да стъпят на австралийска земя, бързо биват изпращани в най-малката островна държава в света Науру (известна с афоризма “островът на удоволствията” и с племена от 3000 години). Държава, разположена на 21 км2 (8.1 sq mi) и с 13,000 население, “независима” република (от 1968) североизточно от континента, където почти нищо не расте и не живее на земята, заради фосфатните мини. Е, говорим за разстения и животни, не за хора. Узаконено място, като offshore Australian immigration detention facilitу. Или някъде другаде в лагери на Великденските острови и в Папуа-Нова Гвинея, като в замяна австралийските власти предлагат помощи за развитие на тези страни! 

Оказва се, че Австралия е и “рекордьор” по пожари от повече от 170 години. Не се ли научиха да ги предотвратяват и да спират умишлените подпалвачи, и сега да плачат, като “изгорени” новородени, които не разбират, че “мама (Британската им кралица) и тато (правителството и премиер) са забравили котлона включен”?

Или пак звездите от сцената и екрана ще ви оправят, и ще обвинявате “климатичните промени”, които само подсилват огъня?

ДАРЯВАЙТЕ ТОЧНО НА КОГОТО ТРЯБВА!