Хвърлиха Кръста и играха хоро в езерото в Чикаго – стотици на брега и 20 българи във водата за Богоявление (Йордановден) (видео, интервю и списък на участниците)

Късметлията Иво Костов: Чикаго е България, но с много по-хубав стандарт и закони, които се следват и спазват

Делчо Стоев – организатор: “Чувството е неописуемо! Да се пречистим от негативното … единни … да не забравяме откъде сме тръгнали”

Вижте всички други участници!

5 януари 2020 г. (Чикаго) 20 български юнака скочиха в ледените води на езерото Мичиган. Момчетата не излязоха от водата, докато не завъртяха и хоро с български знамена в ръцете. Фото: Делчо Стоев архив

5 януари 2020 г. Българите в Чикаго за 4-та поредна година изпълниха ритуала по хвърлянето на Светия Кръст във водоем, символизиращ река Йордан, където е кръстен Иисус Христос.
Точно в 2:00 на обяд м.вр. стотици наши сънародници се събраха на брега на езерото Мичиган в “Столицата на България в САЩ” при температура 5 градуса по Целзий (40 Фаренхайт). 

Кръста тази година хвана Иво Костов от Разград, който на 7 януари празнува своя юбилеен рожден ден – 40. Иво успя да изпревари други 20 юнака, които скочиха в ледените води на езерото т.г. Момчетата не излязоха от водата, докато не завъртяха и хоро с български знамена в ръцете. Събраните средства ще отидат за благотворителност.

Отец Грую Попцинков, от църквата „Света София“, който хвърли кръста, отслужи и тържествена литургия, както и благослови присъстващите. Специален гост бе ген. консул в Иван Анчев.

29-годишният Делчо Стоев от Кърджали е организатор на събитието още от началото през 2016 г., подпомогнат от Соня Петрова от Ямбол. Тогава Делчо не намира голяма подкрепа за празника и решава сам да се хвърли в ледените води на езерото Мичиган, поясни самият той. През 2017-та година Стоев е с двама свои приятели – Марио Славчев и Коко Янков от Пловдив, но вече има и свещеник. 2018-та година вече има петима юнаци, които се хвърлят за кръста, а през 2019-та са три пъти и повече – 17.  Тази година увеличението на желаещите продължава, първоначално желаещите са 27 човека, 21 влизат в езерото:

Делчо Стоев. Йордан Йорданов, Янислав Сукрев, Андрей Михайлов, Щерьо Донев, Иво Костов (хванал Кръста), Николай Митов (най-младият от участниците (27) от Кочериново), Георги Бошнаков, Веселин Андреев, Борислав Кирилов, Милен Гогов, Михаил Павлов, Илия Ребреев, Ицо Тарпанлийски, Огнян Иванов, Александър Савов, Калоян Маринов, Николай Василев (сайта чикаго,бг), Димитър Кавалджиев, Михаил Мушев и Ангел Тошков.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ СЪБИТИЕТО (камера: Георги Бошнаков)

КАКВО КАЗАХА ПОБЕДИТЕЛЯТ И ОРГАНИЗАТОРЪТ Иво Костов и Делчо Стоев

5 януари 2020 г. (Чикаго) Организаторът Делчо Стоев (л) и победителят Иво Костов (д) във водите на езерото Мичиган, веднага след хващането на кръста. Фото: архив на двамата участници

Иво Костов

Иво, трудно ли ти беше в студената вода и сред вече така голяма “конкуренция”?    

 Иво: Категорично не. При мен всичко е въпрос на желание – влизаш и го правиш. Нямам спирачки. Въобще не ги приемам, като конкуренция, по-скоро отбор, в който всички заедно тръгват да спечелят нещо, до достигнат нещо. И ти се окзаваш “капитана” на отбора … (смее се)

Е, все пак си “шампион с награда”? 

Иво: “Това не е печелене на награда. За мен бе голяма тръпка и адреналин. Такива неща те карат да се учиш да прескачаш нещата. Е, аз успях, но и всичките успяхме.

За 1ви път ли участваш в Чикаго, и защо избра да живееш в, аз го наричам, “Столицата на България в САЩ”?

Иво: Това ми е 2 път, миналата година не успях. За мен Чикаго е България, но с много по-хубав стандарт и закони, които се следват и спазват.

Кого ще поздравиш?

Иво: Първо моят приятел Веско Панчев от “Игри на волята”, който утре ще участва в мъжкото ледено хоро в Калофер. Всички мои близки и всички българи!

 

Делчо Стоев

Основният “виновник” за да го има това събитие 4 поредни години в Чикаго е Делчо Стоев, който намери време, за да ни отговори на няколко въпроса.

  1. Делчо, сам започна само преди 4 години, и сам скочи във водата, бил си само на 25. Сега сте стотици на брега и 20 ловихте кръста. Какво е чувството, и какво те кара да продължиш?

Делчо: Това което ме кара да продължа са българите, приятелите и семеиството ми. Емоциите на този невероятен християнски празник. Чуството е неописуемо, особено като забият тъпаните и засвирят гайдите покраи толкова народ!

  1. Човек се пречиства във водата. Какво да “пречистим” в нас българите, за да ни се иска да “скачаме заедно и в най-студените води на живота”?

Делчо: Ние българите трябва да се пречистим от негативното, трябва да сме единни и да си помагаме. Да съхраним българското в нас и да не забравяме откъде сме тръгнали.

  1. Ще поздравиш ли някой, тук, и в Родината? 

Делчо: Искам да поздравя всички българи по света да са живи и здрави и много да се обичат, и да бъдем единни.