Григор Димитров с две победи, България би Великобритания на ATP Cup

В отбора по тенис на корт на България на турнира ATP Cup участват Григор Димитров, Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев.

3 януари 2019 г. Днес България победи Великобритания в първата битка от Група „С“ на отборния турнир ATP Cup. В решаващия мач на двойки, Григор Димитров и Александър Лазаров надиграха с 2:1 сета Мъри и Солсбъри, в отделните части 7:6 (5), 6:7 (2), 11-9.

Григор Димитров и Александър Лазаров спечелиха с 2:1 сета срещу Джейми Мъри и Джо Солсбъри на ATP CUP в Австралия.

В решаващия тайбрек нашите момчета спасиха два мачбола, преди да завършат с форхенд-уинър на Алекс Лазаров.

Преди мача на двойки, двата отбора си размениха по един успех в сингълите.

В първия мач Камерън Нори се наложи с 2:1 сета над Втората ракета на България Димитър Кузманов.

Гришо си го “върна” с 2:1 сета над Даниел Евънс. Димитров започна сезон 2020 с победа и по този начин изравни резултата в дуела с Великобритания в Сидни.

Гришо след победата в Сидни.

“Да си треньор и играч не е лесно, трябва да си балансираш ролите. Не се оплаквам, за мен е чест, хубаво е да си капитан, когато имаш такива момчета около теб“, коментира Димитров.

Победата над Великобритания остава широко отворена вратата на нашия тим за класиране към 1/4-финалите, където се класират победителите в шестте (6) групи (A,B,C,D,E,F), както и двата, заели 2 място своята група.

Дебютното издание на ATP Cup ще се проведе в три (3) австралийски града – Синди, Бризбън и Пърт. Нашият отбор е в Група C и играе в Сидни, заедно с Великобритания, Молдова и Белгия, като ги срещаме в този ред от 3 до 7 януари. 

Първите ни мачове бяха днес срещу тима на Великобритания. Вторите са срещу Молдова на 5 януари около 01:00 ч.б.вр. (Jan 4, 3:00pm PT, Los Angeles). Третите мачове, срещу тима на Белгия са на 7 януари от 8:30 ч.б.вр. (Jan 6, 10:30 pm PT, Los Angeles).

ДРУГИ МАЧОВЕ

Отборът на Белгия оглави нашата Група „С“ на ATP Cup, след 3:0 победи срещу Молдова. Стив Дарси победи Александър Козбинов (6:4, 6:7 (4), 7:5) в мач продължил повече от 3 часа. Във втория мач звездата на белгийците Давид Гофен нямаше проблеми срещу Раду Албот 2:0 (6:4, 6:1). На двойки отново Белгия спечели и в неделя ще срещне Великобритания.

Отборът на Норвегия постигна изненадваща победа над САЩ в първия си сблъсък на ATP Cup, в група D, заедно с Русия и Италия. В неделя скандинавците излизат срещу италианците, а САЩ ще играе срещу Русия. 

Отборите на Русия и Австралия за ATP Cup започнаха участието си в новия отборен турнир с категорични победи.

Домакините се наложиха с 3:0 над Германия в Група F, а в неделя излизат срещу Канада, докато Гърция ще се изправи срещу Германия. Така отборът на Канада оглави своята група.

НЕДОВОЛНИТЕ … с право

Носителят на 16 титли от турнири от Големия шлем Новак Джокович призова организаторите на Купа “Дейвис” и ATP Cup да обединят турнирите, тъй като те се дублират взаимно.
“Имаме нужда от една обща купа, наречете я както искате. Няма да стане през следващата година. Но ако ITF, Davis Cup и ATP бързо се споразумеят, това може да се случи през 2022 г. Надявам се това да се случи, защото е трудно да се съберат всички топиграчи в двата турнира”, заяви Джокович.