Бъдни вечер – какво, колко – традиция и бързи рецепти

Бъдни Вечер е семеен празник, който носи със себе си много спомени и традиции.

Бъдни Вечер е семеен празник, който носи със себе си много спомени и традиции.

Тази нощ е тайнствена! Тази нощ е свята! Съединява Бога с човека, висшето с нисшето.

Бъдни вечер (Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка) е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да се роди Божия син, което в българската народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа. Нарича се така, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини. В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта.

Бог се явява в плът като най-обикновен Син Човечески. А Неговото учение, най-кратко изразено, е: “Обичайте се, хора! Това е единственият път на вашето спасение!” Учи ни на най-първичния и велик закон на живота: “Тази е Моята заповед: да любите един другиго, както Аз ви възлюбих. Никой няма по-голяма любов от тая, да положи душата си за своите приятели” (Йоан 15:12-13)

На 24 декември, освен Предпразненство на Рождество Христово и Бъдни вечер, Светата православна църква чества и св.вмч. Евгения*.

Имен ден празнуват всички “благородници”, които носят имената Евгени(-я), Бисер(-a), Бистра, Божин(-a), Божана, Женя, Жени, Първан, Благороден и Благородна.

22 342 българи, според данни на НСИ от декември 2017г., носят името на Светицата. Мъжете с името Евгени са 9397, а дамите, съименички на мъченицата са 7811. Името е от гръцки произход и означава “благородна, благороден” (Ευγενικός, евгеникос). Това е и първата в света наука за благородниците, особенно за джентълмени, как да се държи един благородник в обществото, още от времето на гръцката митология. Още за името:

Благородните празнуват на 24 декември – имен ден на Евгени(я) и …

И в тази безнадеждна действителност – през оная Велика нощ на Ориента – идва Божествената Любов. Идва тихо и незабележимо. В спокойно величие и тържественост. Не с грозната мощ на оръжието, не с бързопреходния блясък на политическата и икономическа власт и не с проникновението на рационалното познание и материалното. Вечният Живот навлиза в тленността на нашия свят. Висшата реалност обновява в потока на относителното безусловните ценности на човешкия живот. Хвърлен е мост, който съединява Бога с човека, висшето с нисшето.

Ястията поднесени на трапезата за Бъдни вечер, имат за цел не само да заситят, но и да донесат здраве, плодородие и късмет през цялата следваща година. Един от най-тачените празници от българското семейство е Бъдни вечер. Дори в годините когато вместо дядо Коледа  децата чакаха дядо Мраз и Коледа не беше толкова популярен празник в България, на Бъдни вечер винаги трапезата беше по християнските правила.

“Ако Иисус се роди сто пъти във Витлеем и нито веднъж в самия тебе, в твоето сърце, напразен е твоят живот” /Ангелус Силезиус (1624-1677)/

Като семеен празник Бъдни Вечер носи със себе си много спомени и традиции. Не малка част от символиката на празника е представена на трапезата. Най-важното за празничното меню е храната да е в изобилие – за да бъде успешна следващата година!

Всички ястия се слагат заедно на трапезата, защото по време на самата вечеря не трябва да се става.

  • Който седне на трапезата, не бива да се оглежда много, защото рано ще му побелеят косите.

Цялото семейство трябва заедно да напусне масата, за да узреят заедно житата и да бъде задружно през годината. За да спазите напълно традицията, не прибирайте масата след като сте се нахранили, а я оставете през цялата нощ. Вярва се, че тогава идват починалите близки за да се нахранят и да благословят живите.

Коледарите тръгват след полунощ. Участниците в обичая са само мъже, и то главно ергени, годеници и по-рядко – млади, скоро оженени мъже. Приберат ли се коледарите, за всички е ясно, че Бъдни вечер е преминала и е настъпила Коледа – Рождество Христово...

Коледари

Бий камбана без умора –
Коледа дойде на двора.
Мили хора, я станете,
Скъпи гости посрещнете,
Скъпи гости – коледари!
Дарете ги със много дари:
Кой с кравайче, кой с парица,
А пък Герча с наденица,
Че обича да се смее
И где ходи – все си пее.
/Стоян Дринов/

Често хората забравят смисъла на празника, но никога не забравят, какво точно трябва да има на трапезата за съответния празник.

На масата за Бъдни вечер трябва да сервирате нечетен брой постни ястия, най-малко 7. Гозбите трябва да бъдат 7 (колкото са дните в седмицата), 9 (колкото месеца майката носи бебето си) или 12 (колкото месеца има в годината, или броят на Светите Апостоли).

От нумерологията и астрологията 4-та е особено устойчиво число – 4х3=12 – дузината е много устойчиво и важно магическо число. Общо взето числото, когато е чифт (2,4,6…) обикновено символизира някакво устойчиво състояние, а когато е тек (1,3,5…) – символизира развитие и напредък, особено числото 3.

Ястията на трапезата на Бъдни вечер са 7 или 9, като и двете са магически числа, едното е 4+3 – хем устойчивост, хем развитие; а другото е 3х3 – двойно развитие. И двете числа се срещат и в кабалистиката, и в библейски събития. 

Ястията на Бъдни вечер трябва да са приготвени БЕЗ продукти от животни (“расло на кокал”, с гръбнак), т.е. без месо, млечни продукти и яйца. На празничната трапеза НЕ се пие вода, вижте по-долу какво.

Най-възрастният у дома чете молитва и чупи на две питката с паричката – за “Здраве” и “Берекет”.

След това старшият казва: “По молитвите на светите отци Господ да благослови трапезата ни.” Всички се прекръстват и казват “Амин!”.

Първите две парченца от всяка половина се оставят “за дома” в чинийка, която престоява и през нощта. На когото се падне парчето с парата, той ще бъде най-голям късметлия през предстоящата година. (Виж рецептите по-долу)

(1) СОДЕНА ПИТКА С ПАРИЧКА

На Бъдни вечер задължително трябва да има хляб, и то содена питка с вградена монета и кръст, нарисуван отгоре . Може да се сложи и върбова клонка за здраве. Питката се приготвя много лесно, затова може оставите приготвянето на содената питка за последния момент, преди сядане на празничната трапеза. /вижте по-долу рецепта за бърза и лесна содена питка)

(2) Чеснова вода от начукан или пресован чесън, за да си пусне сока. Чесънът предпазва от зло, уроки и болести!

(3) Мед, който е пожелание за сладък живот и плодовитост.

(4) Орехи – шепа неначупени, за да спазите традициите.

(5) На трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да присъства боб или някоя друга бобена култура, смятани за символ на плодородието. Храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива.

Бобът е вкусен, но не е достатъчен за трапезата на Бъдни вечер. Затова трябва да има и други постни ястия.

(6) За трапезата на Бъдни вечер са характерни пълнените сушени чушки с боб, но ако решите да приготвите боба отделно, то може да напълните чушки с ориз. Символизират пълните хамбари.

(7) Няма как една вечеря да мине без вкусни салати. Символизират богатите зелени полета. Може да заложите на българския вкус и да направите една или няколко. 

Салата от моркови, целина и червено цвекло е много добра идея за трапезата на Бъдни вечер, защото приготвянето ѝ отнема много малко време, а когато трябва да се приготвят 4-5 основни ястия времето никога не стига. Зеленчуците не се подлагат на термична обработка, което прави салатата много свежа, нещо нетипично за зимните салати. Освен това се приготвя от кореноплодни зеленчуци, характерни за българската кухня, което я прави истински подходяща за една традиционна трапеза.

И каква по-подходяща салата за празничната трапеза от салата от кисело зеле. Може да ползвате зелеви листа в бурккани от магазините. 

“Царска туршия” е задължителна! Ако не сте си приготвили, то и тя се продава по магазините.

(8) Празът с ориз може да мине за типично българско ястие. Рецептата за праз с ориз спада към онези бързи, лесни и вкусни рецепти, към които прибягваме, когато искаме да сготвим нещо вкусно, на бързо,

(9) Постните лозови сарми, този истински балкански деликатес, е едно от най-важните ястия на трапезата на Бъдни вечер. Символизират увитото в пелени новородено чедо, събраното богатство у дома. Много домакини се притесняват от постните лозови сарми, като  смятат, че приготвянето им граничи с изкуството. Всъщност постните лозови сарми се приготвят лесно, като единствената тънкост е в самото навиване на сармичките.

(10) Киселото зеле е истинска зимна класика в българската кухня и задължително присъства на празничната трапеза на Бъдни вечер – дали под формата на салата от кисело зеле, или под формата на постни зелеви сарми, а често и като кисело зеле с ориз. Ако сте решили да приготвите постни лозови сарми за празника, може да замените постните зелеви сарми с кисело зеле с ориз. Освен, че няма да има дублиране на ястията, киселото зеле с ориз ще ви отнеме и много по-малко време, тъй като няма да се наложи да завивате сарми.

(11) Компот от ошав от всякакви сушени плодове. Символизира сладостта на събраното през годината, което “утолява жаждата” и помага в трудни дни, през символичните зимни студени неплодородни периоди.

(12) БАНИЦА С КЪСМЕТИ

 Разбира се на трапезата на Бъдни вечер трябва да има и нещо сладко. Сладките баници са наистина задължителни за пълната трапеза на Бъдни вечер, особено с късметчета. Ароматът на току що изпечена баница с тиква не само че буди апетита на всеки, но създава и усещането за уют и празнична атмосфера. Вкусен тиквеник с орехи, стафиди и канела е един от най-вкусните десерти не само за Бъдни вечер, а и за ця

images-1лата зима.

 

БЪРЗА ПОСТНА СОДЕНА ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

Продукти:

  • около 3 ч. ч. брашно

1 ч. л. сол
1 ч. л. сода за хляб
1 с. л. оцет
5 с. л. олио
1 ч. ч. хладка вода

Приготвяне:
• За рецептата “Постна содена питка за Бъдни вечер” брашното се пресява и се прави кладенче.
• В него се слагат погасената в оцета сода, солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч. ч. хладка водата се замества меко тесто.
• Оставя се да почива 10 минути.
• В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка с омесена пара вътре.
• С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне.
• Постната содена питка за Бъдни вечер се намазва с олио и се пече 30-35 минути на 180 С.
• Ако искате да направите украса върху питката, отделете малко тесто, преди да я оформите.
• След това украсете по желание и според обичаите, които имате във вашето семейство, намажете с олио и изпечете.
• Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

*Евгения е била римлянка и дъщеря на знатни родители – езичници Филип и Клавдия. Баща й Филип бил управител на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала, както с красотата си, така и със своето бляскаво образование.

Евгения решава да се посвети на християнството, преоблича се като мъж и се установява в мъжки манастир. Там се покръства и става монах. По-късно, когато игумена умира, тя е избрана на негово място.

Благодарение на посвещението придобива способността да изцерява бедните чрез молитва. Така приковава вниманието на една от жените, които излекувала – Мелантия. Смятайки я за мъж, тя пожелала да прелъсти Евгения и като не успяла, я наклеветила, че уж преоблечената като мъж жена се опитала да я прелъсти.

След като била арестувана, Евгения се принуждава да разкрие самоличността си на градския управител – нейния роден баща. Семейството й се зарадвало, че е жива, и всички приели нейната вяра. Филип бил уволнен, а след смъртта му близките й се върнали в Рим и заживели в имение вън от града.

Евгения предала вярата си на една знатна девойка Васила. По тази причина през 262 г. и двете били осъдени на страдания и посечени на самия ден Рождество Христово.

Клавдия погребала дъщеря си в своето имение извън града. Поминала се скоро след като била предупредена насън за своята смърт от дъщеря си. Заедно с Евгения били обезглавени и намиращите се при нея Прот и Якинт, задето не искали да вземат участие в едно езическо жертвоприношение.